De Weduwe van Indië: Engles

Eduard Engles werd geboren in 1895 te Weltevreden en overleed in 1959 te Den Haag. Bron van het portret
Zijn ouders waren Wilhelmus Johannis Engles (1857 Hila – 1913 Batavia) en Maria Cornelia van Vreeswijk (1873 Karang Anjar – 1946 Batavia). Zijn vader was soldaat via het pupillenkorps en na uittreding in 1890 werd hij teekenaar lithograaf Burgerlijke Openbare Werken (BOW), afd Spoorwegen.
Stamvader was de soldaat Wilhelmus Engles (1818 Amsterdam – 1862 Soerabaja), die begin 1851 te Indië arriveerde. Stammoeder was Lodija Hendrika Thijssen.
…….Eduard volgde de Cadettenschool in Alkmaar en de KMA in Breda en voer in 1919 terug naar Indië als luitenant 2e klasse artillerie met ss Sindoro. Hij verbleef in 1940 in Nederland als majoor. In 1948 benoemd tot generaal-majoor van de
7 decemberdivisie. In 1951 verliet hij het leger en werd rijksambtenaar in Den Haag.
Te Londen in 1929 huwde hij met Mary Quant (1900 Batavia _ 1976 Den Haag), dochter van Helene Marie Louise Zellekes (1873 Venlo – 1937 Nijmegen) en Johannes Franciscus Quant (1866 Leiden – 1904 Batavia ), ingenieur BOW en later leraar Bouwkunde Wilhelminaschool in Batavia.

Mensen keerden terug uit Indië. Europa was deels een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging. Ze overleden daar en werden in de aarde gelegd, ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.