Première try-out Kruisbestuiving deel 2

Première try-out Kruisbestuiving deel 2

12 februari 2023, Amsterdam

Op 12 februari werd in Lab 111 te Amsterdam de  ‘première try-out’ van Kruisbestuiving deel 2 gehouden. Het verhaal over de kruisbestuiving, verteld door Frans Leidelmeijer en gefilmd door Bie Muusze, laat in de film markante voorbeelden op Java zien van wederzijdse beïnvloeding uit de geschiedenis in de toegepaste kunst en architectuur tussen Nederland en Indonesië in de periode van 1900-1940. In deze documentaire raken culturen elkaar op een positieve manier. Ze inspireren elkaar met als gevolg kruisbestuiving. De reis verliep van Jakarta, via Bandung, Cirebon, Semarang naar Surabaya. In deze documentaire zijn voorbeelden van cultuurstijlen te zien, van de Nederlands Indische stijl, die geënt is op de rationele architectuur van Berlage, Art Deco, Art Nouveau,  Amsterdamse School, Het Nieuwe Bouwen, het komt allemaal aan bod, net als de architecten die deze gebouwen hebben ontworpen. Zij zijn vanuit Nederland naar Indië gekomen om daar een nieuw bestaan op te bouwen. 

Dankzij VWS, Dutch Culture en donateurs is deze documentaire tot stand gekomen. De muziek werd verzorgd door Sinta Wullur en haar muzikale vrienden. De film duurt nu 1,5 uur, maar moet teruggebracht worden naar 50 minuten…..Ook zal de film worden vertaald naar het Engels en Bahasa Indonesia. En mogelijk volgt er nog een deel 3: Sumatra!

Van deel 1 is een kunstroute, gemaakt door Dutch Culture, in Amsterdam. Ook zijn er lesbrieven en een boekje met vragen voor het onderwijs. Er is al belangstelling getoond door het ROC en het VMBO. Zie ook de website https://www.kruisbestuivingfilm.nl/De ‘crew’ van Kruisbestuiving deel 2, v.l.n.r. Bie Muusze, Frans Leidelmeijer, Sinta Wullur en San Fu Maltha.

Uiteraard was er na afloop gelegenheid voor een hapje en een drankje!
Zie voor meer foto’s.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Première try-out Kruisbestuiving deel 2

  1. Frank Persijn zegt:

    Tot hoe lang te zien in Amsterdam?
    Graag reactie naar frankpersijn1949@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.