Advies: geef geschiedenis Nederlands-Indië prominente plek in onderwijs

De geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië moet een prominentere plek krijgen in het onderwijs en op straat. Ook moet de informatie erover online toegankelijk worden. Dat zijn belangrijke conclusies uit een rapport van de commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië, dat vanmiddag aan het kabinet wordt aangeboden.
De commissie onder leiding van oud-minister Jet Bussemaker werd in 2021 (foto) door staatssecretaris Paul Blokhuis opgezet om de kennis over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië te versterken. NOS
Zie ook de Volkskrant.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Advies: geef geschiedenis Nederlands-Indië prominente plek in onderwijs

  • Bernadette S. zegt:

   Misschien is hij zelfs nog familie van Pak Pierre! 🤦🏽‍♀️ Gingen de voorouders samen op kruistochten.

   Ik hoop voor mijnheer Hans dat hij wat batik geërfd heeft. Van Zuylen is natuurlijk dé bekendste batik producente. Het lijkt wel dat als men in die tijd verveeld thuis zat omdat de man altijd op zijn werk zat en men het beu was om thee te gaan drinken met de andere ‘Nederlands-Indische’ vrouwen, dan maar een batik atelier opstartte.

 1. Boeroeng zegt:

  NRC:

  Vertel eindelijk het Molukse verhaal goed

  Wij zijn dertien leden van de initiatiefgroep die bezig is met de vorming van een Landelijk Moluks Platform en wij onderschrijven het advies van de commissie. Wij zijn kinderen en kleinkinderen van de Molukse militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), die in 1951 onvrijwillig naar Nederland kwamen.
  Wel noodzaakt het advies ons om het kabinet op te roepen om delen van die postkoloniale periode aan een nader grondig onderzoek te onderwerpen. Namelijk, de rol van het voormalige KNIL in de periode 1945-1950, met name die van Molukse KNIL-militairen en de gang van zaken rond hun onvrijwillige vertrek naar Nederland in 1951.
  Er is nog veel onduidelijkheid hierover. Met als gevolg dat er diverse interpretaties zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.