Slechtziende Pauline van Heuven wil dat iedereen overal kan komen. ’Toegankelijkheid hoeft niets te kosten’ 

Je ziet er helemaal niet blind uit, krijgt Pauline van Heuven (47) vaak te horen. Dat klopt ook. De geboren en getogen Haarlemse heeft een open blik en reageert voortdurend op haar omgeving. Alleen aan haar onafscheidelijke blindengeleidehond Irsa (7) zou je kunnen afleiden dat Van Heuven slechtziend is.  Noordhollands Dagblad

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Slechtziende Pauline van Heuven wil dat iedereen overal kan komen. ’Toegankelijkheid hoeft niets te kosten’ 

 1. Bernadette S. zegt:

  Op de 80 kilometer trotoar baru heeft men in Jakarta een gele strook aangelegd voor slechtzienden.

  Zoals u hier ziet maakt dit het misschien nóg gevaarlijker op de voetpaden, het is echt een geval van “we hebben geld teveel, wat gaan we ermee doen?”.

 2. Bernadette S. zegt:

  Het lijkt me wel een heel moeilijke positie en ik ben heel blij voor mevrouw van Heuven dat ze zo positief in het leven staat.

  Ik heb hier eigenlijk nog nooit een blindengeleidehond gezien. Ze zouden volgens mij ook nooit op openbaar vervoer en in shopping malls worden toegelaten. Natuurlijk ligt dit moeilijk op religieus vlak, alhoewel ik moslims ken die ook honden houden. Zij zeggen me dat door de handen voldoende te wassen en uit te kijken met speeksel er geen probleem is.

  Natuurlijk is de maatschappij het daar niet noodzakelijk mee eens. Zelfs pakjes- of maaltijdbezorgers doen het bijna in hun broek als ze het hek naderen en de honden zien. En die ‘ruiken’ angst en reageren dan nóg agressiever.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ik herinner mij uit mijn jeugd nog de vele bordjes met “Awas andjing” voor hekken en poortjes, meestal opgesierd met de kop van een Duitse herder.

   Waarschijnlijk wel effectief, behalve voor mijn tante in Semarang. Die had 17 (zwerf)honden, maar dat hielp niet tegen de mob uit de tegenover liggende kampong, die haar huis bestormden onder het schreeuwen van “patèni wahé”, Javaans voor “maak ze maar dood”.

   • Bernadette S. zegt:

    Ja, de ‘mob justice’ is nog steeds sterk aanwezig. Als men een motorrijder aanrijdt, zullen anderen -die er totaal niets mee te maken hebben en het slachtoffer niet eens kennen- er zich mee bemoeien en voordat men het weet wordt men aangepakt door twintig man die de wagen beginnen te vernielen.

    Tevens is er de tawuran natuurlijk, wat als oorsprong waarschijnlijk vergelijkbaar is en waar men zich sterk(er) voelt in een groep en solidariteit toont. Van het ene op het andere moment worden anders lieve en schuchtere jongens, agressieve beesten.

    Het is natuurlijk geen Javaans fenomeen; als men op Bali de ‘verkeerde’ wagen neemt kan men ook geconfronteerd worden met de ‘taxi maffia’ en binnen twee minuten worden omsingeld door twintig man.

   • De Javanen van Semarang heben een grote bek maar doen eigenlijk niets want tijdens de BERSIAP TIJD is geen enkel Belanda of Indo door een bamboe roentjing gedood. Anders dan in Surabaja.Just vele Japaners zijn tijdens de PERTEMPOERAN LIMA HARI door de pemoeda vermoort.In mijn kampung is geen Belanda of Indo dood gegaan. Wel gemollesteert mischien..

   • A. Olive zegt:

    “Aeas andjing”
    Vroeger hadden wij hier een bord met “Never mind the dog, beware of the owner”. Met zo’n bord zou je in Nederland meteen de DSI op je dak kunnen krijgen en in Indonesia de Brimob.
    https://www.etsy.com/market/beware_of_owner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.