Migranten uit kolonies waren erg actief in het verzet

In Den Haag waren er twee Indonesische studentenverenigingen die een cruciale basis vormen voor het verzet tegen de Duitse bezetter, waarin niet alleen jonge mannen maar ook jonge vrouwen actief waren. ‘Eerst Nederland, dan Indonesië bevrijden’ was de gedachte onder de studentenverenigingen.  Historiek

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Migranten uit kolonies waren erg actief in het verzet

 1. Wat ook (veel) meer aandacht zou mogen krijgen: het verzet in Indië tegen de Japanse bezetter, met verhalen over o.a. Frans Kramer, Jan Kaihatu, Nol Wernink, Nono Tanasale. Wát een moed, en onder bijzonder moeilijke omstandigheden.

 2. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Dr. ir. Frans Kramer, voorzitter algemeen Landbouwsyndicaat en het Zuid-West Sumatra syndicaat overleed op 21-07-1943 tijdens verhoren door de beruchte en gevreesde Kempeitai in de Tjipinan gevangenis te Batavia ,
  • Hij werd postuum onderscheiden met de Verzetsster Oost-Azie 1942-1945.
  • Bij de oorlogsgravenstichting is hij geplaats in de categorie Verzet.
  • Hij staat vermeld op de “Erelijst van gevallenen 1940 -1945”
  Reserve-kapitein Arnoldus Lambertus Jacques Wernink, schuilnaam van Dam , leidde een Verzetsgroep te Batavia Omstreeks 12 december 1944 onthoofden de Japanners 13 leden van de groep Wernink. –
  • Bij de oorlogsgravenstichting is hij geplaats in de categorie Verzet

  H. Kaihatu, schuilnaam Boy, was leider van een Zuid-Molukse verzetsgroep in Bandoeng , zijn broer (E.J. Kaihatu ?)was lid van een Verzetsgroep in Batavia.
  • Hij staat niet vermeld op de “Erelijst van gevallenen 1940 -1945”
  • Bij de oorlogsgravenstichting is er geen vermelding van zijn naam in de categorie Verzet.
  Dit houdt in dat hij tot nu toe niet erkend wordt als Verzetsstrijder

  Nono Tanasale. Geheim agent
  • Hij staat niet vermeld op de “Erelijst van gevallenen 1940 -1945”
  • Bij de oorlogsgravenstichting is er schijnbaar geen vermelding van zijn naam
  Dit houdt in dat hij tot nu toe niet erkend wordt als Verzetsstrijder.

  Bovenvermelde gegevens konden niet dubbel worden gecheckt.

  Ik ben het volledig met dhr. Benedict Janssen eens dat het Verzet in Nederlands-Indie tegen de Japanners best meer aandacht mag krijgen, mede gelet de omstandigheden in het door de Japanners bezette Nederlands-Indie, dat onvergelijkbaar is met het Verzet in Nederland tegen de Duitse bezetter

 3. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Het Verzet in Nederlands-Indïe mag best meer aandacht krijgen maar waarom is dat in meer dan 70 jaar nauwelijks tot niet gebeurd?

  Afgezien van de potsierlijke discussies die ik op blogs langs zie komen is er tot nu toe van een inhoudelijke discussie weinig tot niet sprake . De Japanners hebben weliswaar veel verdachten opgepakt, die van verzet/illegaliteit beschuldigd werden , maar dan was het argument dat de “achterdochtige” Japanners betekenissen via martelingen verkregen en op basis daarvan verdachten veroordeeld en geëxecuteerd werden, of verdachten werden als represaillemaatregel omgebracht! Of deze argumenten van serieuze onderzoekers hout snijden of waar/juist zijn, valt te betwijfelen.

  Neem nou de Verzetsgroep van de KNIL-kapt. W.A. Meelhuysen, welke uitvoerig gedocumenteerd is (bib . Immerzeel en N. Somers) . Meer dan 200 verdachten i.c. Totoks, Indo-Europeanen. Ambonnezen, Timorezen etc. werden via zgn sleepnetmethode opgepakt en gemarteld. Meelhuysen pleegde opmerkelijk genoeg zelfmoord en de wantrouwige en achterdochtige Japanners veroordeelden en executeerden minstens 5 (vijf) verdachten dwz P. Colijn, J.F.M. Ferdinandus, J. Matatoela. W.J. Pangemanan en A Runtuwene. Andere verdachten zoals de dames Sok Berg of Bep Strenger overleefden de martelingen in Japanse gevangenschap en werden alsnog vrijgelaten. Dus de Japanners maakten wel onderscheid welke verdachten geëxecuteerd werden. Ook uit een niet-representatieve steekproef kom ik tot die conclusie.

  ij de vuurpijlaffaire in Soerabaja werden ook verdachten van hulp aan de Japanse vijand (dwz Geallieerden) beschuldigd zoals het afsteken van vuurpijlen of het geven van lichtsignalen aan Amerikaans een Britse vliegtuigen. Ook hier zou van “Verondersteld” Verzet sprake zijn geweest en dat de Japanners weer via martelingen aan “bekentenissen kwamen.
  Dat kan wellicht waar/juist zijn zijn maar dan moet iemand mij uitleggen waarom de Geallieerde bommenwerpers juist de machinefabriek Braat als doelwit uitkozen voor hun bombardementen terwijl op Javapost.nl (Braat-affaire) verteld werd dat deze fabriek vòòr de oorlog helmen, eetketels voor de militaire keuken en militaire transportwagens fabriceerden. Waarlijk geen oorlogsmateriaal waarvoor bombardementen moeten worden uitgevoerd.

  De Geallieerden wisten kennelijk dat er iets in de machinefabriek Braat werd geproduceerd dat de moeite van het bombarderen waard was. Dat hadden de geallieerde inlichtingendiensten alleen kunnen weten door inlichtingenwerk IN de fabriek.
  Uiteindelijklwerden meer dan 100 (honderd) verdachten van Verzet veroordeeld en geexecuteerd inclusief Adriaan Henry Croes, een Nederlander van Indo-Europese afkomst. Zijn ouder hebben officieel nooit erkenning gekregen dat hun zoon een Verzetsstrijder was, zie oorlogsgravenstichting.nl

  Even terug naar het topic. Migranten waren erg actief in het Verzet?
  Niet alleen in het Verzet , Migranten, dwz totoks met een militaire achtergrond uit Nederlands-Indie waren opvallend genoeg erg actief in de Weerbaarheidsafdeling WA, de knokploeg van de NSB in Nederland . Waarmee ik alleen zeggen wil dat een opgepoetste medaille ook een keerzijde heeft.

  • Pierre de la Croix zegt:

   vandenbroek@libero.it 1953 zegt 11 december 2022 om 20:45: “Het Verzet in Nederlands-Indïe mag best meer aandacht krijgen maar waarom is dat in meer dan 70 jaar nauwelijks tot niet gebeurd? Afgezien van de potsierlijke discussies die ik op blogs langs zie komen is er tot nu toe van een inhoudelijke discussie weinig tot niet sprake”.

   Aangezien het de moeite waard is van serieuze wetenschapsbeoefenaren te leren, heb ik mij afgevraagd wat de heer Van den Broek nu precies bedoelt met de 2de zin: “Afgezien van de potsierlijke discussies die ik op blogs langs zie komen is er tot nu toe van een inhoudelijke discussie weinig tot niet sprake”.

   “Afgezien van de potsierlijke discussies ……” of, anders geformuleerd “de potsierlijke discussies uitgezonderd” is er tot nu toe van een inhoudelijke discussie weinig tot niet sprake. Gelukkig dan maar. Inhoudelijkheid mag ook best een keertje “potsierlijk” zijn. Ernst met een glimlach.

   Dat de heer Van den Broek best weet hoe het moet in het Nederlands blijkt uit zijn stukje “vandenbroek@libero.it 1953 zegt 11 december 2022 om 22:52: “Niet waar zegt de recensist Ronald Frisart: “De belangrijkste bevinding uit dit deelonderzoek werd al in februari gepresenteerd. De Nauwkeurigst (slecht Nederlands PvdB) mogelijke telling …….”.

   Of toch niet? Waarom zou “nauwkeurigst” niet mogen? Het is gewoon de overtreffende trap van “nauwkeurig”: Pietje werkt nauwkeurig, Marietje werkt nauwkeuriger, Mohamed werkt het nauwkeurigst.

   Roewet dese. Gauw tidoeren.

   Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.