Koning laat onderzoek doen naar rol Oranjes in koloniale geschiedenis

Koning Willem I

Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit Leiden en staat onder leiding van oud-hoogleraar koloniale geschiedenis Gert Oostindie. In 2006 publiceerde hij al eens een boek over de historische rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis, getiteld De parels en de kroon. Andere betrokkenen bij het onderzoek zijn historicus Esther Captain, mensenrechtendeskundige Kathleen Ferrier en Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse geschiedenis  historiek.net

Zie het persbericht van koninklijkhuis.nl .
Artikel: Willem I en zijn koloniale handel
Luister naar een interview met Gert Oostindië dd 7 dec 2022

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

6 reacties op Koning laat onderzoek doen naar rol Oranjes in koloniale geschiedenis

 1. peterjamesjasper zegt:

  Ik kan niet inloggen

 2. P van Geldere. zegt:

  De Koning moet zich elf ook een onderzoek laten doen.
  Op vakantie gaan.
  Het verbod om ( zijn ) tuin open te stellen.
  Excuses aan de Indonesische regering betreffend de Nederlandse jongens die nasr Nederlands -Indië zijn geweest..

 3. Bernadette S. zegt:

  Laat me raden; er volgt een lijvig rapport waarin door de (goedbetaalde) onderzoekers met interessante achternamen wordt geconcludeerd dat het koningshuis indertijd goed verdiend heeft aan de overzeese gewesten (en de slavernij). Waarna de koning zijn oprechte excuses aanbiedt.

  Dit is misschien wel wat cynisch maar ik vraag me toch echt af wat het nut hiervan zou moeten zijn?

  Mocht de koning besluiten wat eigendommen te verkopen en hiermee fondsen te verstrekken waarmee kansarme jongeren uit deze gebieden in Nederland kunnen studeren, dus een ondersteuning van de universiteiten en hogescholen die dit soort scholarships (studiebeurzen) reeds aanbieden of het wel willen maar niet kunnen, is het wat anders natuurlijk. En er zijn wel meer projecten die de ondersteuning goed kunnen gebruiken.

 4. Anoniem zegt:

  Moeten al deze oude koeien uit de sloot gehaald worden ? Het is niet goed wat er indertijd allemaal gebeurde en gedaan werd. Het is eeuwen geleden.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Anoniem zegt 8 december 2022 om 12:00: “Moeten al deze oude koeien uit de sloot gehaald worden ?”

   Bernadette S. zegt 8 december 2022 om 04:21: “Dit is misschien wel wat cynisch maar ik vraag me toch echt af wat het nut hiervan zou moeten zijn?”

   Tja ….. ik denk dat het gros van Nederland er net zo over denkt als boven aangehaalde schrijvers en ik zei de gek.

   Maar er is een bepaalde groep mensen in Nederland met hoog profiel die er kennelijk een masochistisch genoegen in schept om luid wenend, in zak en as gehuld en zichzelf geselend door de straten te lopen, om zo voor een iegelijk zichtbaar boete te doen voor wat de voorvaderen eeuwen geleden, dus in een andere tijd en een andere wereld, hebben uitgespookt.

   Wat zeggen excuses in deze? Het zijn holle frasen die dadelijk door de een of andere hotemetoot of de Majesteit him self van een papiertje worden voorgelezen. Voor de nazaten van de slachtoffers natuurlijk een finest hour maar nog niet genoeg. Voor zoveel leed van honderden jaren geleden, moet natuurlijk ook heel veel poen op tafel komen. Advocaten zien het wel zitten en slijpen de messen.

   Wat doen de nabestaanden van de Arabische en Afrikaanse slavenjagers die het zwarte goud met bruut geweld vingen en naar de kust dreven om aan de blanken te verkopen en wat doen de toeroenans van de inlandse slavenhandelaren in de Indische archipel die ook schuld dragen? Die houden zich wijselijk koest of zeggen desgevraagd “waaah …… boekan saja”.

   Die arme koning van ons die constitutioneel gezien niets mag zeggen of doen zonder toestemming van “zijn” regering, is kennelijk ingefluisterd dat hij ook maar eens trendy moet zijn en laten onderzoeken welke zonden tegen de menselijkheid zijn illustere voorzaten hebben begaan.

   Inderdaad, Bernadette S., brood op de plank van geleerden, al dan niet met emeritaat. Leuk schnabbeltje. Over een paar jaar wordt plechtig het rapport gepresenteerd. Even is er rumoer in de media, de koning en zijn dochters in tranen en dan ………… dronk iedereen een glas, deed een plas en verder bleef alles zoals het was.

   Much ado about nothing – Deel II. Gelukkig heeft Poetin zijn oog nog niet op ons landje laten vallen.

   Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.