Mail

Mail 1
Aan de dood ontsnapt 10 november 1945 10 november is het 77 jaar geleden dat op die bewuste ochtend de geslaagde reddingsactie in de Werfstraatgevangenis plaatsvond, waarbij 3500 gegijzelden door een groep Gurkha’s en Jack Boer, onze James Bond, werden bevrijd.
Bij de reddingsactie sneuvelde een Gurkha. De naam van deze dappere Gurkha is nog steeds onbekend. Een Engelse commandant van een Gurkha eenheid betrokken bij de reddingsoperatie vertelde in een interview dat hij eind jaren 90 tijdens een concert in gesprek kwam met een Nederlandse vrouw.
De conversatie kwam op Nederlands-Indië m.n. Soerabaja. De Engelsman vertelde zijn verhaal over Soerabaja en de vrouw antwoordde dat zij de dochter is van een overlevende van de actie in de Werfstraatgevangenis. Zij zou de commandant van de Gurkha-eenheid persoonlijk willen bedanken dat hij het leven van haar vader had gered, zonder zijn interventie zou zij niet bij het concert aanwezig geweest zijn. Aldus geschiedde en zij kon deze commandant bedanken. Deze vertelde dat hij na de reddingsactie nog nooit zoveel handen van dankbare personen had geschud.

Ik doe een research naar de reddingsoperatie. Mijn oproep is gericht aan wie deze vrouw kent en mij in contact met haar kan brengen opdat haar verhaal wordt vastgelegd over haar ontmoeting met deze bijzondere militair onder wiens commando de reddingsactie werd uitgevoerd .
Voor reacties schrijf aan vandenbroek@libero.it Peter van den Broek

Mail 2
Wie kent dit kwartetspel ? Dit was het enige dat ik als jongeling te zien kreeg van mijn ouders, dat te maken had met hun tijd in Nederl-Indië.
Moeder 1919 LHO Seumaweh (Sumatra) Vader KLM 1938-1949, beiden in Jappenkampen.
Moeder verloor haar 1e man op de Junyo Maru 1944 met 5800 anderen en vond pas vertroosting by vader in 1946 in Brisbane en trouwde in 1948 … vader kwam naar Nedl-Indie in 1938 bij de KNILM ….. jappenkamp …… 19e Squadron Brisbane waar hy moeder ondersteunde en gevolglijk mee trouwde tot zijn dood 16 Des 1995 …en moeder 28 Jan 2009 beide in ZUID AFRIKA

Groter beeld.

nu uit Internet vind ik meer verhalen van anderen …maar weet niet in welk kamp zij gezeten hebben …. geloof allen waren even SLEGT maar voor mij was als jongetje zelfs tot 20 Indie een mooi VEELZIJDIG LAND omdat het zo was in het kwartet spel .
Antoon Cornelissen Sel Tel: (Jos 082 455 6262) / (Antoon 072 208 3633) Riverside Gardens 2 Winslow Gordon’s Bay, 7140 Suid-Afrika.

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

3 reacties op Mail

 1. Boeroeng zegt:

  Antoon,
  Je moeder Loes Löwensteijn was geïnterneerd in kamp Tjhapit te Bandoeng
  Vanaf welke datum tot en met welke datum is niet duidelijk
  Ook in dat kamp was H.P.F Löwenstein. (geboren 14 juni 1921) Was ze zus Henny ?
  http://www.japanseburgerkampen.nl/Tjihapit.htm

  Als deze link naar een naamlijst niet opent,
  http://www.japanseburgerkampen.nl/Tjihapit%20Register%20G-L.htm
  ….probeer dan een andere link:
  https://web.archive.org/web/20140310220602/http://www.japanseburgerkampen.nl/Tjihapit%20Register%20G-L.htm

  Je grootvader Löwensteijn werd in januari 1942 geïnterneerd in kamp St Jozef te Menado. En was aangewezen als kampleider. In maart werd hij overgebracht naar een ander kamp.
  Meer over hem :
  http://www.lowensteyn.com/genealogy/webtrees/individual.php?pid=I462&ged=Lowensteyn%20Family
  Verhaal van Henny: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lowensteyn/I462.php

  Neem contact op met het Nationaal Archief om informatie over familie oa kamplijsten op te vragen.
  https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/oorlogsarchief-rode-kruis
  Online chatten is mogelijk via: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/oorlogsarchief-rode-kruis-nederlands-indie

 2. 10 November is de HARI PAHLAWAN( Helden Dag) van Indonesie.Wegens de ABS(Asal Bapak Senang)=ALS MAAR BOS BLIJ, van de Geallieerde Inteligence Dienst dat rapporteerde zoals in Europa de Geallieerden een grote welcome tegemoed zal krijgen als bevrijders.Zijn de Engelse troepen in Surabaja welcome. Niet wetende dar het volk al 3, 5 jaren opgehits is door de Jap om Amerika,Inggris,Belanda te” STRIKA en LINGGIS “( haten) zo dat ze nooit als ergens in 21 dagen 10% van hun solaten( 3000) en 2 generaals( Malaby en Simmons) hebben verloren , tegen een ongetrainde en slecht bewapende massa die ook 20 000 wensen hebben verloren.

 3. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Gedeelde Geschiedenis, een meervoudig perspectief

  Hari Pahlawan, Heldendag werd voorafgegaan door 15 oktober 1945. De Indonesische locale autoriteiten in Soerabaja waaronder Bung Tomo besloten vanaf die datum (Indo-) Europese jongens en oudere mannen te interneren.
  Het was afgesproken werk. Groepen pemuda’s gewapend met lijsten met namen gingen doelgericht te werk in voor hen aangewezen wijken. Meer dan 3500 personen werden met vrachtwagens opgepakt met eindbestemming de Kalisosok- of Werfstraat-gevangenis. Een gedeelte van de geïnterneerden werd bij de gevangenis door een ontvangstcomité met slag- en steekwapens bestookt, een aantal overleed aan hun verwondingen. Een deel van deze personen, 1600 man, maakte een omweg langs de Simpang Sociëteit alwaar een Volkstribunaal de weerloze mensen veroordeelde en terechtstelde, Richter und Henker in één persoon. Ooggetuigen gaven aan dat ze in de WC van de Simpang Club tot aan hun enkels door het bloed van slachtoffers waadden.

  15 Oktober staat bekend als “Bloody Monday”. Van 15 oktober tot eind november 1945 werden meer dan 900 (Indo)-Europese mannen en vrouwen (zie Goebeng transport) afgeslacht door de Indonesische Nationalisten, niet meegeteld de talloze Chinezen die in diezelfde periode in Soerabaja hetzelfde lot ondergingen.

  Bij de Simpang Club staat een bord waarop diezelfde pemuda’s verheerlijkt worden als Helden van Indonesia. Onbegrijpelijk maar waar.
  Ik neem voor mijn welbevinden maar een glaasje tomatenbrandewijn aangelengd met water.

  Welterusten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.