Oud-PvdA-Kamerlid John Lilipaly (79) overleden

(Bron foto) Lilipaly was het eerste Kamerlid van Molukse afkomst en zette zich jaren in voor onderwijs, integratie en verbetering van de waterkwaliteit.
Lilypaly werd in 1943 geboren in Ihamahu op het Molukse eiland Saparua en kwam op 5-jarige leeftijd naar Nederland. Hij stond na zijn opleiding aan de pedagogische academie voor de klas op een lagere school en doceerde later zelf aan de academie. Daarna werkte hij jaren op het ministerie van Onderwijs, waar hij uiteindelijk onderwijsinspecteur was, een baan die hij in 1986 verruilde voor het Kamerlidmaatschap. Kort daarvoor was hij van de PPR overgestapt naar de PvdA.

Als zoon van een KNIL-militair die bovendien dagelijks vanuit Vlissingen naar het ministerie in Den Haag moest reizen, was hij na de treinkapingen bij Wijster en De Punt in 1977 uitvoerig geconfronteerd met vooroordelen en racisme. In 1987 memoreerde hij in gesprek met het Nieuwsblad van het Noorden dat hij daar nog weleens mee werd geconfronteerd in de trein. “U gaat zeker kapen?”, had een medereiziger hem toegebeten.  NOS

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.