I.M. Leo Reawaruw

Een posting van Maluku Hgvn op hun facebookpagina

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op I.M. Leo Reawaruw

 1. Anoniem zegt:

  Reawaruw bedreigde mij met de dood

  De pas overleden Molukse actievoerder Leo Reawaruw heeft veel gedaan voor zijn eigen mensen, met name voor de oudere generatie KNILlers. Het staat ook buiten kijf dat velen van deze mannen zeer slecht door de Nederlandse regering toen, en zeker nog tot 2017, slecht zijn behandeld. Voor de objectiviteit moeten er wel enkele feiten genoemd worden – die overigens weinig afdoen aan Reawaruws inzet.

  Hij heeft echter vier grote grote fouten gemaakt. Ten eerste heeft hij nooit willen erkennen dat de generatie van zijn vader en vele ooms zeer nauw bij grote oorlogsmisdaden tegen de Indonesiërs in Indonesië betrokken was van 1945 tot 1950. Dat heeft de uitvoerige studie van dr Rémy Limpach van het Ministerie van Defensie, ‘De verbrande kampongs van generaal Spoor’, nog eens systematisch gedocumenteerd. Spoor was wellicht grootste Nederlandse oorlogsmisdadigers, net als zijn op Celebes na de oorlog zeer bloeddorstige kapitein Westerling. Reawaruw kon over beiden geen kwaad woord horen, en evenmin over de KNIL-lers. Dat leidde ertoe dat hij mij met de dood bedreigde, ook nog op video, na de herdenking van de Indië-veteranen in Roermond.

  Zijn tweede grote fout was omgaan met verkeerde mensen. Hij zocht de vriendschap van de zeer omstreden hasjhandelaar Steve Brown, die Peter R. de Vries achtervolgde, openlijk bedreigde en aanviel. Samen met Brown ging Reawaruw naar de nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray) om daar te beweren – ook weer op video – dat alle nazi’s daar géén nazi’s waren. Tamelijk raar, aangezien daar grote oorlogsmisdadigers liggen, zoals de man die Anne Frank liet deporteren, de SS’er Julius Dettmann. Zo’n SS’er en diens paar duizend soortgenoten daar mochten best jaarlijks met kransen en bloemen vereerd worden, vonden Brown en Reawaruw eenstemmig. De Duitse ambassadeur heeft op ons aandringen deze herdenking helemaal omgegooid – geen bloemen of kransen, geen eer meer.

  Ook zocht hij samenwerking met de PVV – nogal vreemd, voor iemand met een achtergrond als zoon van ‘vreemdelingen’. Samen met de PVV’ers in het Europarlement kon hij in het gebouw in Brussel een expositie houden over de Molukkers, die helenmaal niet inging op hun oorlogsmisdaden.

  Dan anjerperken en Bernhardverering – in veel gemeenten zijn anjerperken ingericht als eerbetoon aan veteranen (ik ben er zelf een, net als mijn vader en mijn broer, en mijn achterneef Peter die ook nog eens Commandant der Strijdkrachten was). Maar Reawaruw wilde niets weten van eventuele wandaden van Bernhard, die officieel lid was geweest van de nazipartij, en ook nog van de SS en de SA, zei hem niets. Dat Bernhard ook nog betrapt werd als grootschalig oplichter in de Lockheed-affaire – het maakte Reawaruw ook al niets uit. Hij bleef doorgaan met het propageren van de anjerperken, die direct verwijzen naar Bernhard – zo schrijven de veteranen zelf schaamteloos op hun sites. Helaas laten veel gemeenten met raadsleden zonder historisch besef zich inpalmen. Het is erg genoeg dat er Bernhardstraten en -tunnels zijn, net zoals het erg is dat de Coentunnel bestaat.

  A.E.A.J. Graaff

  Antifascist, Coörd, ‘Herdenk nazi’s niet op Ysselsteyn”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.