Voetbal in Batavia 1920

Dit publiceerde Moesson in de september 2022 editie, pagina 51.
Misschien herkent iemand de namen ?

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Voetbal in Batavia 1920

 1. Bert Siap zegt:

  Een foto uit 1920 ! Wat meteen opvalt het waren alleen Indo”s ! Hoeveel Indo”s zouden er toen geweest zijn ? Ik schat +300.000 en Pribumi,s ? denk + 70 miljoen .Waarom deden die niet mee ? Misschien was voetbal toen nog een elitaire sport ,weet het niet zeker ,of hadden die Inlanders wel wat anders ( beter ) te doen ?

 2. A. Olive zegt:

  Voorste rij uiterst links zit een Eddu Olive. Heb vroeger wel eens gehoord van een Eddy Olive, verre neef van mijn vader, die een bekende voetballer had moeten zijn.
  Zou het dezelfde zijn?

  • Bert Siap zegt:

   @ Zou het dezelfde zijn ? “” Vast wel ! Ja deze foto is van een clubelftal Hercules uit Batavia Maar er was ook een Nationaal elftal ! In 1938 speelde Het Indische elftal ,als eerste Aziatische team op de eindronde van het W.K .Ze speelden slechts 1 wedstrijd tegen Hongarije ( Een topteam toen ter tijd ) en verloren met 6-0 ! Ook in 1938 speelde dat Indische team tegen het Nederlands elftal en verloren met 9-2 .Die twee doelpunten werden gescoord door Hans Taihuttu en Tjaak Pattiwael van Jong Ambon .Tegenwoordig spelen veel Indo,s ,die het in Nederland ( net ) niet gemaakt hebben voor Indonesische voetbal teams en sommigen hebben al de status van ster ( Bintang ) speler bereikt .

   • Bert Siap zegt:

    Met alle respect voor Eddu Olive en overige Indische voetballers ! Maar de grootste voetballer uit Indie was toch Beb Bakhuys geb 1909 Pekalongan ,ook zijn vader was in Indie geboren en al zijn broers en zussen .Bakhuys gold als de beste Nederlandse voetballer van voor de tweede Wereldoorlog in ieder geval van de jaren dertig .Bakhuys werd ook een van de eerste Nederlandse voetbalprofs uiteraard in het buitenland ( Frankrijk ) Er zijn in Nederland diverse straten naar Bakhuys vernoemd .Volgens mij was Bakhuys een totok maar zeker weten doe ik het niet .Bakhuys kan in 1 adem genoemd worden met andere voetbal grootheden als Faas Wilkens en Abe Lenstra .

    • Bert Siap zegt:

     Op 11 juni 2016 verscheen er een artikel op Java Post ,geschreven door Bert Immerzeel over “”De Indische jaren van Beb Bakhuys”” Bakhuys speelde eens voor een voetbalclub uit Semarang .Semarang won met 11-1 en Bakhuys scoorde “” maar “” 6 x ! Bakhuys wordt door Immerzeel omschreven als de Grootste voetballer ooit geboren in Indie /Indonesie ! Bakhuys behoorde samen met 2 anderen tot de eerste Nederlandse voetbalprofs ,Je kunt wel stellen dat Bakhuys te vroeg geboren was ( 1909 ) In deze tijd zou zo,n ras voetballer miljoenen kunnen verdienen ! Voorbeeld Cristiano Ronaldo verdient 500.000 euro per week .šŸ˜ŽšŸ˜œ

 3. Boeroeng zegt:

  Foto’s van de genoemde Eddy Olive kreeg ik in 2011 gestuurd

  Indisch in Beeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.