Tong Tong Fair openingsdag 1 sept 2022

Verslag en beelden: Ellen
Vandaag was de openingsdag van de 62e TTF en ik heb er even een kijkje genomen. Het was niet echt druk, geen rijen om binnen te komen. Het was ook dit jaar wat kleiner dan voorgaande edities. De gangpaden in het Indonesiëpaviljoen waren breder dan ooit en de Eetwijk bestaat nog maar uit 1 gedeelte en ook daar is er meer ruimte dan gewoonlijk.

Om 13.00 uur ben ik even naar de boekpresentatie Akal geweest; Overleven in Indië. Het is het debuut van Lilja Anna Perdijk en gaat over het leven van KNIL-veteraan Bo Keller. De familie van Bo zat op de eerste rij.

Om 15.00 uur was de officiële opening. Muziek werd verzorgd door Jaya en hierna nam Siem Boon het woord. Het openingsprogramma bestond verder uit toespraken van de ambassadeur Indonesië Mayerfas , gemeenteraadslid van Den Haag Saskia Bruines, zang van Aïs Lawa-Lata en Wieteke van Dort en een Balinese welkomsdans door DwiBhumi. De officiële openingshandeling, het slaan op de tongtong, werd verricht door de heer Mayerfas en Saskia Bruines.

Meer foto’s zijn hier te zien: https://photos.app.goo.gl/RL4CLgBFEG9fuJJ48

Zaterdag ga ik weer naar de TTF!

Dit bericht werd geplaatst in TTF 2022. Bookmark de permalink .

10 reacties op Tong Tong Fair openingsdag 1 sept 2022

 1. Boeroeng zegt:

  Prachtige foto’s
  zie hier: https://photos.app.goo.gl/RL4CLgBFEG9fuJJ48

  Deze licht ik er uit. Bo Keller, bekend bij de vaste lezers

  • Ed Vermeulen zegt:

   Prachtige serie foto’s.! Fijn om op deze manier onze herinneringen aan onze vroegere bezoeken te herbeleven en te koesteren
   Een groet uit Baarn van Ed en Marty Vermeulen

 2. Boeroeng zegt:

  Bredere paden overal. Ze moesten wel. covidzoveel spookt nog door het land.

 3. Nederlands-Indie begon met de VOC. Eens de grootste handel my in de wereld.Want Holland met zijn 10 millioen inwoners had de grootse handels vloot in de werel.En de VOC kopstuken in Nederland en Indie, waren de rijkste mensen in de wereld .Tot dat ze van de Radja’s van het Archipel dat nu Indoneia is d,e korupsi hadden geleerd en daar door bankroet geworden, door hun luxiuese leven met elke dag een feetstje en vele bij -vrouwen/nyai’s zo wel in Holland als Indie.

 4. Charles Uhlenbeck zegt:

  Ik was afgelopen vrijdag op de TTF en toen ik de weinige tenten zag bekroop mij al een naar gevoel.
  Binnengekomen was mijn voorgevoel dus juist.
  Meer dan de helft kleiner dan al de vorige edities.
  Sfeerloos en vele m2’s lege ruimten. Onbemande stands en de eetwijk was helemaal een deceptie met maar 3 echte restaurants…..
  Nee, ondanks de moeite om het na 2 jaar weer ouderwets gezellig en sfeervol te maken is het niet gelukt.
  Ik hoop dat de komende dagen het een en ander aangepast kan worden.
  Jammer!!!!!!

  • Bert Siap zegt:

   Tha beste heer Uhlenbeck ,u zou eens dat kosten-plaatje van die Pasar Malam moeten bekijken ! Gigantische kosten ! 1) Gemeente Den Haag vraagt natuurlijk grote sommen geld voor die standplaats + al die tenten ! Opbouw en Afbouw + energiekosten en dat die energie kosten de pan kunnen uitrijzen weten we allemaal .en dan zijn er nog een heleboel andere kosten .Gevolg ? Hoge standprijzen, ! Niet meer op te brengen ! Gevolg hiervan is veel lege plekken ! Ik zag eens in een klein stadje dat ze gewoon een plein tot hun beschikking hadden gekregen voor 3 dagen ,geen hoge precario kosten ,slechts wat hekken erom heen ,Standplaatsen kon je voor een erg redelijke prijs bemachtigen .Zo konden de consumptie prijzen ook redelijk blijven .Er werd ook nog eens GEEN entree geheven ! Gewoon gratis voor iedereen .Zeer ,zeer druk groot succes ! Voor herhaling vatbaar .Ik woon vlakbij een grote Toeristen Pasar ,vroeger was het een gewone markt .Tegenwoordig komen er eigenlijk alleen maar toeristen ,die kijken hun ogen uit op die markt /pasar en ze kunnen terecht bij diverse poffertjes kramen /Turkse hapjes /Chinese en Indonesische hapjes .Allerlei kraampjes met spullen van over de hele wereld ,kortom je waant je in Istanboel ! Je kan er ook nog eens heel makkelijk komen per tram of Metro en wat restaurants betreft je hebt de keus uit + 100 of meer over kroegen praat ik al niet meer ! Naam van die markt / Pasar ? De Albert Cuyp Markt .😁🤣😎

   • Bernadette S. zegt:

    Met dat verschil, dat ik niet zo geïnteresseerd ben in houten tulpen en t-shirts met afbeeldingen van marihuana planten.

    Het probleem met de hele Indonesische (en Chinese) horeca is dat het in Nederland al te lang meegaat en dus -vooral door jongeren- als oubollig wordt gezien. In andere landen is het wél speciaal, zoals Thai, Japans, Vietnamees, etc. Niet voor niets dat velen zich op de fusion hebben geworpen met onbeperkt sushi eten e.d. En de shoarma tent noemt zich tegenwoordig Libanees.

    Dus je hebt een grote Pasar met organisatoren die beseffen dat het elk jaar minder wordt en dus proberen ze maar de volledige Aziatische markt af te dekken. Wat natuurlijk nooit lukt want de verstokte Indo interesseert het niets dat ze in een Thais standje gele curry verkopen, daarvoor kan ze ook naar de Haagse Markt. En wat moeten ze met toeristische objecten uit Birma of Nepal? En niet iedereen is een tomatenkweker uit Italië die zo nodig zijn nieuwe held wil zien.

    • Charles Uhlenbeck zegt:

     Dank allen voor de reacties, terechte- of onterechte verhalen van kosten, andere culturen etc.
     Iedereen heeft z’n/haar verhaal: die van mij was gewoon iets wat ik opmerkte toen ik het Malieveld naderde en daarna de entree inging………..
     Er zijn genoeg bezoekers geweest die de TTF geweldig vonden, so it be…………..
     Ik was bij de allereerste Pasar Malam Besar in de Houtrusthallen destijds en hoop niet mee te maken dat deze TTF de laatste is…………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.