Indië in je Ziel

MAX Vandaag, zie de documentaire:
Loek Middel is geboren in 1925 vlakbij Bandoeng. Hij werd tijdens de Japanse bezetting opgepakt en zat o.a. in de Glodok Gevangenis in Batavia. Na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 keerde hij terug naar Bandoeng, waar hij ooggetuige was van de gevolgen van de bersiapmoorden. Daarna nam hij dienst bij het KNIL om de Indische bevolking te beschermen tegen de pemoeda’s. Zijn grootouders, tantes en oom hebben op Sumatra en Java in zeven jappenkampen gezeten en de bersiap meegemaakt.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Indië in je Ziel

 1. P van Geldere zegt:

  Dit verhaal moet naar het NIOD worden gezonden.

 2. Bert Siap zegt:

  Nou ,nou dat leven van Dhr Middel lijkt wel erg veel op die van mijn moeder ! Hij is geboren in Tjimahi ( Bandung ) Zij ook ,Zijn vader zat bij het KNIL ,haar vader ook .Zijn moeder was een Soendanese ,Haar moeder ook .Hij was geboren 1925 en leeft nog dus een oude rakker van 97 jaar sekarang .Zij is geboren 1914 en is 94 jaar geworden .Dhr Middel heeft vroeger een van mijn broers geholpen ,toen deden Indo,s nog wel wat voor elkaar .Tegenwoordig schelden ze elkaar uit voor Ikan boesoek op diverse media Ja je moet je toch aanpassen aan Hollandse manieren .

 3. Bernadette Sia zegt:

  Quote [Daarna nam hij dienst bij het KNIL om de Indische bevolking te beschermen tegen de pemoeda’s.]

  Volgens sommigen hier kan dat natuurlijk helemaal niet. Het waren allemaal oorlogsmisdadigers, sadisten en spirituele aanhangers van Van Heutsz die eigenhandig een genocide uitvoerde. En ondertussen maar een promotionele tour in Nederland maken, die domme Hollanders trapten er nog in ook!

  • A. Olive zegt:

   Bernadette Sia.
   Als ik niet beter wist dan had ik gedacht dat u het over de Bersiap misdadigers had die sadistisch volgens hun geloof weerloze mensen ritueel afslachten waaronder zelfs vele babies. Dit gebeurde toen vele Nederlandse mannen nog buiten Indie waren en niet in staat waren om hun vrouwen en kinderen te beschrmen en was ook de reden waarom velen dienst namen in het KNIL.

   • Boeroeng zegt:

    Nu had ik altijd begrepen dat de Indonesische geweldsdaden indertijd niet primair religieus gedreven was. Dat was ook wel zo, deels. Maar eerder uit politieke en etnische haat. En natuurlijk ook mensen bestelen en sadistisch doden..

    • A. Olive zegt:

     Boeroeng, het verminken van de Bersiap slachtoffers had iets te maken met hun relegie. Het was een excuus voor hun sadistisch gedrag. Niet ieder mens kan zoiets doen, er zullen velen zijn geweest die dat niet konden doen omdat ze geen sadisten waren.

 4. Bert Siap zegt:

  Religie ? Net zoals die moordenaars die ,die kleine jongen Klinkenberg van 6 jaar opjoegen met zijn drietjes ! en met een paar dozijn bamboe steken dood achterlieten net zoals zijn 5 broertjes en zusjes en hun moeder .Wat een helden !! Zijn ze al tot held van Indonesia gebombardeerd ? Is er al een standbeeld voor deze helden opgericht ? Komt er nog een film uit met hun heldendaden ? Ja drie volwassen mannen ,die met kapmessen achter een jongetje van 6 gaan en hem in stukken hakken en steken ! Is er al een grote Jalan naar hun vernoemd ? heeft Mertens al een grote foto van deze helden boven zijn bed hangen ?

  • A. Olive zegt:

   “heeft Mertens al een grote foto van deze helden boven zijn bed hangen?
   Misschien een foto van het Bambu Runtjing monument in Surabaja. Hij kwam er net vol trots vandaan.

   • Bert Siap zegt:

    Ironisch genoeg ligt dat kleine jongetje van 6 daar ook begraven in Surabaja ,samen met zijn broertje en zusjes en hun moeder : Begraafplaats Kembang Kuning .( Kuburan Belanda ) Dat 6 jarig kind was geboren 1939 ,hij zal nooit ouder worden dan 6 ! Mertens was toen in 1945 + 10 jaar .Ja dat heel grote Bambu Runtjing Monument heb ik foto,s van gezien .Dus die moordenaars hebben toch een monument gekregen ! Dat is al net zo,n fout monument als het standbeeld van J.P.Coen en Het Van Heutz Monument .Wat zeggen sommige lezers dan ? “” Ja oorzaak en gevolg eigen schuld !”” O.K wie gaat dat vertellen aan een 6 jarige ,die in duizend stukjes werd gehakt ,door 3 volwassen “” Mannen “” ? Ik had er eens een treffende uitdrukking voor “””Uit de krochten van de riolen kropen die smerige ratten om onschuldige vrouwen en kinderen te verkrachten en te vermoorden ! “” In plaats van “” Mannen “” met de bambu runtjing in de hand bij dat monument ,zouden ze eigenlijk grote dikke ratten met de bambu runtjing moeten hebben afgebeeld ! Bah wat een smerig monument !

   • R.L. Mertens zegt:

    @A.Olive; ‘een grote foto van deze helden etc.’- Neen en zeker niet; zijn ze mijn helden! Mijn gram(!) is het Nederlands beleid/ geen merdeka, die dit(!) heeft veroorzaakt! Ergo, zich van de domme hield en ieder (Indisch) Nederlander ea. opstookte voor wraak tot een ‘politionele oorlog /excessen’ met een debacle als slot!

 5. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Vergelijk ik bovenstaande reacties met de uitkomsten in het boek ” Het Geluid van Geweld” van de onderzoekers Captain en Sinke, dan is er niet nieuws onder de zon, de ene mythe wordt verwisseld met de andere mythe. Het resultaat blijft hetzelfde.
  Als nog steeds niet bekend is het minimum aantal Bersiap slachtoffers (geregistreerde Europeanen, Indonesiers etc) en welke Bersiap slachtoffer waren te betreuren hoe kan er dan een generaliserend uitspraak over de daders worden gemaakt? In de periode 1947-1949 zijn daders voor Bersiapmoorden berecht en veroordeeld, waarom wordt daar niet naar gekeken (Olostraat en Simpang Club). Als de gegeven informatie geen misleiding is, wat is het dan?

  Met het verspreiden van onjuiste informatie is niemand en vooral de slachtoffers niet gediend.

  • R.L. Mertens zegt:

   @vandenBroek; ‘de ene mythe etc.’- Ooit gehoord van; belandahaat? Toen ik als jochie van 14 in 1950 in Holland kwam en over de bersiap ellende aan mijn mede leerling vertelde. Antwoorde hij; ‘wat had je dan verwacht, na meer dan 3 eeuwen onderdrukking?’

 6. Bert Siap zegt:

  Die moordpartij op het gezin ENGELENBURG vond plaats op 29 oktober 1945 ,6 kleine kinderen + moeder werden daar getjintjangd door een stelletje bloeddorstige apen uit een of andere kampong .Hier over is een documentaire gemaakt door Pia van der Molen .in maart 2012 .Het enige oudere zusje overleefde die slachtpartij om de dood simpele reden ,dat zij toen in Malang verbleef .Er is over deze moordpartij uitvoerige documentatie gemaakt ,veel ooggetuigen en andere informatie .Verder wil ik NIET over deze zaak discussieren !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Knoop dat maar goed in je oren !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Bert Siap zegt:

   Saillant detail ! Het enige overgebleven lid van deze familie Engelenburg ,het oudere zusje trouwde in Nederland met ene Mertens ……………..Zoon Mertens nam op een rustige manier het woord voor zijn nog steeds zwaar getraumatiseerde moeder .Het schijnt dat deze zuster inmiddels ook is overleden .Een nicht van mij die in de Olastaat in Padang woonde is ook erg getraumatiseerd geworden ,door die moorden in Padang .Zij werd helemaal hysterisch toen ze het Merah Putih in mijn gang ontwaarde . “” Haal weg die vlag ! Haal weg die vlag !””

  • TOenTOMatenTOMATEN zegt:

   Knoop dat maar goed in je oren !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Maarre….. mijn oren zijn dichtgeslibt door tomaten puree…. 😦

   • Bert Siap zegt:

    De reden dat ik beslist niet in discussie wil over “” De Zaak Engelenburg “” is dat ik hun nagedachtenis niet wil bezoedelen .Deze zaak deed mij emotioneel veel in 2012 ,vooral toen ik las hoe dat jongetje van 6 probeerde te ontsnappen en meedogenloos door die “” Helden “” werd ingehaald en in stukken werd gehakt ! EEN KIND VAN 6 JAAR !! Ik heb verleden maand een bloemetje laten neerleggen op die graven ( 6 kindergraven en 1 van de moeder ) Een Indonesische vriend van mij heeft daar voor gezorgd .Er leven nog steeds nabestaanden van die familie Engelenburg ,laten wij daar rekening mee houden .Ik ga natuurlijk niet het Indonesische volk verantwoordelijk houden voor deze moorden ,het waren gewoon psychopaten ,psychiatrische patienten die ,die moorden gepleegd hebben ,zulke imbecielen komen in elk volk voor !

   • Tomat en Tovrat zegt:

    Bungkie…. take it easy…zei deze tomaat.. Was ironisch bedoeld dat dichtslibben, voor een zeker iemand. Met mij hoef je zeker niet in discussie,want ik heb genoeg familieleden verloren door de Jappo’s alsmede door het geboefte na de oorlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.