De ambassadeur en de krans

15 augustus 1988 werd het Indië-monument te Den Haag onthuld, met een eerste herdenking .
Beatrix was daar en ook een Indonesische ambassadeur. Ik neem aan dat die ambassadeurs elk jaar werden uitgenodigd door de organisatie. Niet door een zittend kabinet.
Het zal wel zijn dat die uitnodiging kwam vanuit een idee van verzoening van ‘waarom Indonesiërs blijven uitsluiten’.
De kranslegging van 4 mei 2021 door een Indische grootvader  en kleinzoon werd bekritiseerd en de boosheid lijkt vooral omdat hij met name de krans opdroeg aan de Indonesische slachtoffers van 41-50. Het 4 en 5 mei comité bestemde die krans voor alle burgerslachtoffers van de oorlog rond Indië. Maar accepteerde of onderschreef de persoonlijke invulling van de kranslegger.
Hetzelfde doet de stichting herdenking 15 augustus 1945 nu in 2022  zo lijkt het te zien  uit dit fragment van het persbericht:
—–

Evenals voorgaande jaren zal ook de ambassadeur van de Republiek Indonesië een krans leggen ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is dat de heer Mayerfas. Hij zal de krans leggen namens alle Indonesische slachtoffers
—–

Wederom is er kritiek op deze kransleggers. En voor sommigen lijkt het alsof men niet wil dat er een duidelijke aandacht en eerbetoon is voor de miljoenen Indonesische oorlogsslachtoffers.
Willen sommigen dan helemaal geen Indonesische ambassadeur aanwezig zien?
Of geen aparte krans of vernoeming van Indonesische slachtoffers?
Overigens werden de Indonesische slachtoffers niet apart genoemd door de ceremoniespreekster.
Is het blijven wrokken over de collaboratie van nationalistische leiders met het Japans kolonialisme…en de verdriet en boosheid over het Indonesisch extreem geweld, na 15 augustus 1945 ?
Een ander argument is de agressieve onderdrukking van de Papoea’s door de Jakarta-regering.

Zoals sommigen de Indische grootvader verweten een bersiapontkenner te zijn, zo is nu er een verwijt van een enkeling  dat  de stichting 15 augustusherdenking  zwicht voor intimidatie en geweld.
Kan het effekes minder opgefokt ?

𝓔𝓮𝓷 𝓹𝓲𝓴𝓲𝓻𝓪𝓷𝓼 𝓿𝓪𝓷 𝓑𝓸𝓮𝓻𝓸𝓮𝓷𝓰

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans. Bookmark de permalink .

34 reacties op De ambassadeur en de krans

 1. Toby de Brouwer zegt:

  Adoeh alleen voor deze vent zoveel geheimzinnigheid Boeroeng?
  Voor mij had hij niet hoeven komen, wat heb je nu aan zo’n kerel?
  Ik herdenk ook altijd de roemusha’s en alle Indonesische slachtoffers, daar heb ik dat manneke niet bij nodig hoor.
  Er wordt zoveel drama gemaakt om niets, laat een ieder toch herdenken wie men wil!
  Wel te rusten, alle vogeltjes slapen al
  Liefs van moi❤️

  Outlook voor iOShttps://aka.ms/o0ukef downloaden

 2. Not my problem if you don't have principles zegt:

  Het word tijd dat Indonesie een keer oprechte excuses gaat aanbieden aan ALLE slachtoffers die hun leger hebben gegenocideerd over de afgelopen decennia, tot aan vandaag de dag—

  Tot die tijd is er bij ons geen Indonesische ‘official’ meer welkom. enough = enough.

  De leugens en propaganda van Indonesie hebben lang genoeg geduurt en worden steeds EXTREMER.

  Dit hele gedoe is wat mij betreft (en voor velen binnen de gemeenschap) een eye-opener geweest.

  Helaas zo te zien nogsteeds niet genoeg voor gemakzuchtige dwazen, zoals deze auteur.
  Laat dat aub ZIJN probleem blijven.

  • Bert Siap zegt:

   Dus als iemand uw mening niet deelt is hij een dwaas ? Goede raad voor u ,ga lekker pindah ke Noord -Korea !

   • Boeroeng zegt:

    Bert, ik heb net de laatste reactie van voorgaande schrijver verwijderd.
    Het is mijn bekende stalker. Die gebruikt steeds andere ip-nummers…

    • Ciao Bella zegt:

     Pardon? Wie voert er nu een Diktatuur en censorship uit zeg!
     Overigens is dit de Eerste en zeker ook de laatste keer dat ik met dit forum in gesprek ga..Sampai!

 3. Boeroeng zegt:

  Voor sommigen is de aanwezigheid van een Indonesische ambassadeur bij de nationale herdenking op zich onaanvaardbaar.
  Dat gevoelen zal wel al vele jaren leven, maar nu is er ineens een uitbarsting van agressie.
  Waarom die uitbarsting, en waarom zo agressief ?
  Een week terug nog, las ik niets van kritiek op Indonesische aanwezigheid.
  En die verbale agressie zie ik hier en daar op de persoon zelf gericht.
  Daarmee blaast men een zinnig debat omver.

  • Bella Ciao zegt:

   Na alle bs Indonesisch/fascistische media Propaganda van de laatste maanden : Revolusi, De Oost, het corrupte “Dekolonisatie” onderzoek etc. is de paranoia ingeslagen bij velen. En TERECHT.
   Het is de noodzakelijke EYE-opener geweest voor strijdbaarheid tegen de propaganda, geschiedvervalsing en mensenrechten schendingen door het Indonesische regime. Een uiterst harde wake-up call die letterlijk 77 jaar begraven lag.

   Toch nog iets positiefs uit alle ellende.*

   Zo ging het namelijk ook met Joshua Oppenheimer’s film over de 1965 Genocides in 2016.
   Pas sinds de laatste jaren worden slachtoffers van Indonesisch geweld wakker geschut en begint er een kleine beweging op gang te komen die zich durft in te zetten voor hun mensenrechten. Een kleine groep dat zich actief verzet tegen de Indonesische Propaganda machine en al zijn gruwlijkheden, stigmas, mental-abuse en vooral veel misplaatste GLORIE.

   Ondanks alles..toch niet voor NIETS dus.

   • Bert Siap zegt:

    Ciao Bella zegt op 16 aug 2022 0m 12:10 uur “” Overigens is dit de eerste keer en ZEKER ook de laatste keer dat ik met dit forum in gesprek ga !”” ……………..En wie duikt er op 16 aug 2022 om 12:50 uur WEER op ja hoor ,Ciao Bella maar nu genoemd Bella Ciao enfin weer een hele tirade .Die zien we straks weer terug maar dan ZEKER voor de laatste keer .Het lijkt Carmen wel “” Ja hoor ik ga weg hoor ,ja hoor echt hoor ,nou vooruit nog een keer maar dan ga ik ZEKER weg !”” Sampai Jumpa lagi ! 😎🤣😜😂😘

 4. Willy PIeter zegt:

  INDONESIE WEL ZEKER COLLABORATEURS TIJDENS JAPANSE BEZETTING

  Wat u nu zegt klopt niet want de Jappaners hebben Soekarno beloofd dat als ze zouden samenwerken, zij de Japanners Soekarno zouden helpen indonesie onafhankelijk te maken en dat was ongeveer al het begin van 1942.

  Lees het volgende een stuk over het leven van Soekarno en zijn politieke partij de PNI “In 1930 werd hij tot vier jaar gevangenisstraf in Bandung veroordeeld door de Nederlanders wegens zijn activiteiten voor de PNI, die volgens de koloniale autoriteiten streefde naar de beëindiging van “de wettige staatsvorm van Nederland-Indië”. In de periode 1934-1942 werd hij eerst verbannen naar Flores en later naar Sumatra. In 1942 werd hij door de Japanners bevrijd.

  Soekarno was nationalist en streefde naar onafhankelijkheid van Nederlands-Indië in de vorm van de republiek Indonesië met Jakarta als bestuurlijk centrum. Om die reden werkte hij in de Tweede Wereldoorlog samen met de Japanners om zo na de Japanse bezetting de macht te kunnen overnemen.” De foto die gemaakt is van Soekarno tijdens zijn onafhanlijkverklaring Deze verklaring werdt in nabijheid van een Japanse officier om te bekrachten dat Japan dit ondersteunde.

  En de bovengenoemde bevrijding van Soekarno in 1942 door de Japanners is duidelijk een aktie dat hij samenwerkte met de Japanners ( collaboratie ). Daarbij moet ik vermelden dat hij na de capitulatie van Japan meteen ook de onafhanklijk uit in zijn verklaring. met steun van de bezetter Japan. Dus duidelijk Collaboratie…en heulen met de vijand.

  Het zou toch respectloos zijn als wij hier in Nederland bij de 4 mei herdenking op de Dam de Nazi en SSers zouden herdenken die zijn gevallen bij het uitmoorden van de Joodse bevolking en andere bevolkingsgroepen en de onderdrukking en bezetten van Nederland??? Moet hierbij vermelden dat het hedendaagse Duitsland tenminste zijn excuses heeft aangeboden en vergeving gevraagd voor hun daden tijdens de 2e wereldoorlog. Met Duitsland vergeleken is indonesie achteraf ernstig in gebreke gebleven bij hun Collaboratie houding in bezet Nederlands Indie.

  Mijnheer de Topicschrijver ik wil eindigen met een reaktie op uw opmerking dat wij onterecht wrokken over de Bersiapperiode en de onderdrukking van de Papuas gebruiken. Kent u de uitspraak “aan de vruchten herkent men de boom”? Deze uitspraak betekent: “Aan de daden herkent men of iemand slecht is” Deze opmerking gebruik ik omdat indonesie wel mooi praat maar veel bloed aan zijn handen heeft tot nu toe, zie Bersiap- periode, verdwijning van 6.000. 000 van zijn eigen mensen tijdens de vervolging van communisten tijdens de jaren 60, onderdrukking van de Molukken en Timor en onderdrukking van Papua Nieuwe Guinea met tot op heden 600.000 slachtoffers. Dus al met al is indonesie is dictatorschap met een duister verleden. En net als dit kabinet die indonesie de hand boven het hoofd houd kleeft er ook bloed aan uw handen door op te komen voor dit regime.

  • Boeroeng zegt:

   Ik verdedig niet de huidige Indonesische regering of die meerdere regeringen van Soekarno of de keuze van hem en andere nationalisten het Japans kolonialisme te steunen.
   Ik kom niet op voor “dit regime” . niks bloed aan mijn handen of aan die van allen die niet overdreven anti-indonesisch zijn in deze kwestie
   Ik kom op voor het redelijk en genuanceerd denken, het niet zo opgefokt reageren inzake deze kranslegging.

  • R.L. Mertens zegt:

   @WillyPleter; ‘collaboratie etc.’- Samenwerken met de vijand. Japan de vijand van Soekarno? Die toen: ‘ Azië voor de Aziaten’ predikte en onafhankelijkheid /merdeka beloofde? Soekarno, de onderdrukte Inlander, door het gouvernement om een niemendal(!); profetie over een geel volk etc., veroordeeld in de gevangenis/verbannen door het Nederlands gezag? Hij, de Javaan hetzelfde als een Mussert, de Nederlander? – Dat Japan, de proklamasi ondersteunde was toch te verwachten; na hun nederlaag. – Of had Soekarno toen in het verzet moeten gaan tegen Japan om merdeka te realiseren? – ‘veel bloed aan hun handen etc.’- En wij niet? In die ‘politie oorlog ’45-’49 stierven meer dan 200.000(!) Indonesiërs ( bij ons ca.6000 militairen). Door de verbrande kampongs/dessa’s werden 7 miljoen(!) dakloos en leefden berooid/verkommerd verder. Om nog maar te zwijgen over wat in meer dan 3 eeuwen bezetting ( met ca 500 oorlogen) is gebeurd. Eufemistisch als koloniën aangemerkt( kolonie= nederzetting in den vreemde, handelspost etc.) – Het is lofwaardig dat het comité’ tot dit besluit is gekomen! Zij die er tegen zijn; verdiept eens empathisch in het verleden. Indonesië heeft een hoge tol moeten betalen voor hun merdeka.

   • Willy PIeter zegt:

    Ook jij mag mij via FB opzoeken en dan maken we een afspraak

   • Willy PIeter zegt:

    R.L. Mertens ik nodig ook u om mij op te zoeken op FB en via messenger nodig ik u dan bij mij thuis uit oke?

    • Bert Siap zegt:

     Ha ha Willy ,lijkt mij een aardige kerel maar FB ? Mertens en ook ik zijn daar terlalu tua voor ! Nog effe wat Willy het is Bert Siap en niet Bert Bersiap .😂🤣😎

    • A. Olive zegt:

     @ Bert Siap.
     Eigenlijk geen gek idee om bij elkaar te komen.
     Dat geeft u de gelegenheid om iemand (U weet wel wie) een goeie lel te verkopen of zoals ik de boxer Archie Moore heb horen zeggen “Goo leh hook”.

    • R.L. Mertens zegt:

     @WillyPeter; ‘op FB etc.’- Waarom/Waarvoor? ( er schijnt daar ook een naamgenoot te zitten) Deze site is toch ook prima. – En ik ben blij dat u met eigen NAAM deel neemt

 5. Willy PIeter zegt:

  Boeroeng,
  Dat de meesten opgefokt reageren komt omdat het heel diep zit en nooit erkend is dat is de reden en dat vind ik heel begrijpelijk. En ik vind het zeer onredelijk dat een kabinet en indonesische overheid en ingehuurde historici’s en radicale Merah Putih de waarheid proberen te verdraaien waarbij leugens en manipulatie niet geschuwd worden. Het is een feit en blijft een feit dat indonesie gecollaborateurd heeft met Japan. En dat is de hoofdmotto van mijn topic.

  • Boeroeng zegt:

   Mijn insteek hier is de plotse agressiviteit tav deze ambassadeur en de kranslegging te duiden.
   Waarom zo plots Er zijn al 34 jaar Indonesische ambassadeurs die ook vaak kransen legden op de 15 augustus herdenking.

   Een week geleden las ik niks over boze mensen die vinden dat Indonesie niet aanwezig moet zijn en ineens was er een oproer.
   Mijn idee is….. het was 75 jaar geleden. Zeg in niet-agressieve woorden dat je vindt dat Indonesië niet vertegenwoordigd moet zijn.
   En dan Al !
   Blijf niet doorwrokken en mensen die dit wrokken afwijzen ook maar verbaal beuken.

   • Willy PIeter zegt:

    Boeroeng dat het nu naar buiten komt bij de indische gemeenschap is omdat ze gezien hun cultuur altijd hebben gezwegen en nu door de aktieve manipulatieve van de laastse jaren door de Nederlandse en indonesisiche overheid krijg je dat er heftige reaktie komen en gelijk hebben ze vind. En dit is nog pas het begin. Trouwens mag ik u echte naam want ik vind het lastig om tegen een anonieme persoon te chatten.

    • Boeroeng zegt:

     Zeg maar gewoon Boeroeng. Dat is duidelijk genoeg.
     Die aktieve manipulatie van de Nederlandse overheid van de laatste jaren ?
     Elke overheid doet dat al vele eeuwen.
     Maar je verdenkt Rutte en zijn regeringen ervan fout ideeën te verspreiden?
     Dat doen regeringen ook al vele eeuwen.
     Maar welke foute ideeën bedoel je?

     Je bedoelt dat er een budget was voor onderzoek naar Nederlands extreem geweld in 45-50 ? En dat mag niet zo, vind je ?
     Het zijn de onderzoekers die hun bevindingen maken en vertellen. Die worden niet ingefluisterd door Rutte of door een Indonesische regering

  • ellen zegt:

   A, Olive, … een goeie lel … (?)
   Oh, ik dacht er meer aan, dat iemand een spekkoek meeneemt, en dat Willy Pleter dan zorgt voor de tjendol.

 6. Boeroeng zegt:

  Dus ….het gaat niet om die kranslegging zelf. Die ene minuut in een herdenking van een heel uur. Men wil geen Indonesische vertegenwoordiger op deze herdenking.
  Want…… schuldig aan jappentijd, bersiapmoorden

  • Willy PIeter zegt:

   Beste Boeroeng,

   Ik hou van Transparantie en wil graag weten met wie ik discusseer…..dan houd het hierbij op met de discussie tussen.ons. Maju Terus…… Jangan Lupah.

 7. Willy PIeter zegt:

  Boeroeng,
  klopt wat je hier zegt….. laat ze eerst maar excuses en vergeving vragen en hun fouten erkennen want dat doen ze nooit en ja ze zijn Collaborateurs. En zijn schuldig aan Collaboratie tijdens de Jappenbezetting ( staat gelijk aan landverrraad ) en Bersiapmoorden is verschrikkelijk ( het uitmoorden en afslachten van onschuldige mensen ).

  • Bert Siap zegt:

   Ik ben het in veel dingen wel met u eens ,bezetting en onderdrukking van het volk van Oost-Timor en idem dito die van de Molukken en Nieuw-Guinea ( Irian Barat ) en ook de miljoenen die na 1966 door het Soeharto bewind zijn vermoord zeker ,zeker waar ! Maar Soekarno een collaborateur noemen ? Slaat werkelijk nergens op ! Soekarno werd al voor die Japanse bezetting door de Nederlanders vervolgd ,overigens was Nederlands -Indie ook een fascistisch gebiedsdeel ! Was Soekarno een Nederlander ? Had Soekarno de Nederlandse Nationaliteit ? Nee en nog eens Nee ! Had Bung Karno samengewerkt met die Jappen ? Ja zeker onder het motto “” De vijand van mijn vijand is mijn vriend !”” Het was wat anders geweest als Soekarno een Indo-Europeaan was geweest maar dat was hij niet ! Soekarno was een Inlander ,die vocht tegen het koloniale bewind ! Een Inlander die gebruik maakte van die Jappen om die Belanda de kali in te schoppen !

 8. Willy PIeter zegt:

  Bert Siap,

  Een collarborateur is iemand die samenwerkt met de vijand ongeacht of een landgenoot is of een buitenlander. Trouwens mag ik u echte naam weten want ik vind het best wel lastig om met een annoniem iemand te discusseren…. En dat geld ook voor Boeroeng. En bent u een Indo of een belanda?

 9. Bert Siap zegt:

  @ Een collaborateur is iemand die samenwerkt met de vijand !”” Oh zit het zo ! Dan kon die Nederlandse regering wel het gehele Nederlandse volk oppakken na 1945 ! Door gewoon aan het werk te gaan ,hielp die Nederlandse bevolking de Duitsers die economie gaande te houden ! Van levensbelang voor die Duitsers .! Nederland leverde ook procentueel het grootste aantal soldaten voor die Duitse Weermacht .En ambtenaren en politie hielpen ijverig mee om Joden op te pakken .Nederland telde ook het hoogste percentage vermoorde Joden van Europa .Als u toch op zoek bent naar collaborateurs en landverraders kunt u die beter zoeken bij die Nederlandse bevolking van 1940-1945 .Wat zeiden de Duitsers zelf ? Het grootste verzet tegen hun kwam van mensen uit die kolonien .Weet u hoeveel Indonesiers hier in het verzet zaten ? Weet u hoeveel Indonesiers en Indo,s door de Duitsers ter dood werden gebracht ? Luitenant Maduro ( Maduro -dam ) werd door verraad aan de Duitsers overgeleverd en vond de dood in een concentratiekamp .Anton de Kom ( Surinaamse verzetsheld ) werd eveneens verraden en stierf ook in een concentratie kamp etc Ja dat ook Anne Frank werd verraden en op 15 jarige leeftijd de dood vond in Bergen -Belsen wist u natuurlijk al .We kunnen zo nog wel een tijd doorgaan .

  • Willy PIeter zegt:

   Bert Bersiap

   Ik ga niet discusseren met anonieme mensen

   Je kunt me vinden onder de naam Willy Pieter op FB…… dan maken we een afspraak en dan nodig ik je bij mij thuis en dan gaan we 1 op 1 praten. maar hier ga ik niet verder met zulke gasten als jij. Mena Muria, Papua Merdeka…. het gaat je goed en ik hoor het wel van je 🙂

   • Bert Siap zegt:

    @Deze Indonesiers verdienen een plaats in de herdenking ! “‘ 1000% maar misschien meer dan een plaats ! De Hoogste Nederlandse Onderscheiding ! Zoals die vader van Ernst Jans ,die moet ook beloond worden al is het postuum ,het probleem is dat veel van die dapperen zoals ook Anton de Kom lid waren van de Communistische partij .Die C.P.N was de enige politieke partij ,die tegen ingrijpen van die Nederlandse regering was .Kort door de bocht “”Zij waren de enige politieke partij ,die het goed zag “”

    • R.L. Mertens zegt:

     @BertSiap; ‘Ernst Jansz vader etc.’- Die was al voor de oorlog voor studie in Nederland en ….voor onafhankelijk van Indonesië! Zat in het verzet met andere Indische jongens, gevangen genomen, gemarteld etc. Na de oorlog; totaal geen erkenning gekregen. Want hij was voor de Republiek! Verkommerde/depressief trok hij zich veelal terug in de naoorlogse maatschappij en ….stierf! Ernst heeft over hem Rudy Jansz een boek geschreven.

 10. ellen zegt:

  Bert Siap. Het is waar dat de Indonesiers (Indonesische studenten die in Nederland studeerden) zich hevig verzet hadden tegen de Duitsers tijdens WOII in Nederland. Vooreerst streden zij samen met de Nederlanders. Zij hielpen de Joden en gaven hun leven. De Perhimpoenan Indonesia was een studentenvereniging voor Indonesische studenten in Nederland. En waarom deden zij dat? Omdat zij wisten dat de meedogenloze ideologie van Nazi-Duitsland hun droom van een vrij Indonesie teniet zou doen. Eerst vechten tegen de Duitsers, daarna tegen de Nederlanders (anti-koloniaal beleid). Misschien viel er ook wel te praten met de Nederlanders.Deze Indonesiers verdienen een plaats in de herdenking.

 11. Willy PIeter zegt:

  oke ik vergis me kan wel reakties versturen

 12. Boeroeng zegt:

  Ik volg pas de laatste 20 jaar de herdenking in Den Haag.
  Er was altijd/meestal een Indonesische ambassadeur uitgenodigd en aanwezig en regelmatig legden die kransen. Dit sinds 1988
  Het was niet mijn idee, maar persé Indonesië weren was ook niet wat ik nodig vond.
  Terugkijkend moet er altijd een zekere weerstand zijn geweest tegen de Indonesische vertegenwoordigers, maar dat uitte zich niet opvallend.

  Nu was er plots in de publieke opinie van Indische kringen een felle boosheid over een accentverlegging in de wijze van kranslegging . Dit was ten behoeve van meer aandacht leggen op alle oorlogsslachtoffers. Aldus Thom de Graaf, de voorzitter van st Nationale Herdenking 15 augustus 1945.
  Ik zag de golf van verzet als men wilde primair niet meer aandacht voor Indonesische slachtoffers. Oa omdat men Indonesiërs, de nationalistische beweging en later de republiek Indonesie verwijt medeschuldig te zijn aan het Japans kolonialisme en daarna schuldig aan Indonesisch extreem geweld, vooral op ongewapende burgers.
  Men zal ook wel oprecht Indonesie willen weren vanwege hedendaagse agressief optreden oa in Nieuw Guinea.
  Maar een eis van eerst moet Indonesie excuses doen voor bersiapgeweld en Japanse bezetting en dan pas mag de ambassadeur aanwezig zijn… is dat realistisch ? En hoe oprecht gemeend is het, voor sommigen wel, voor anderen niet ?

  In 1988 vonden de eerste herdenking-organisators zulke eisen niet realistisch, oudzeer onnodig openrijtend, oude wrokken koesterend. Men dacht aan verzoening.

 13. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Indonesische slachtoffers van de Japanse bezetting dienen ook herdacht te worden. Dat ze nu worden vertegenwoordigd door de Indonesische ambassadeur lijkt mij logisch, hoe dat gebeurt is voor discussie vatbaar, maar lijkt in het discutabele worden getrokken, de onderbuikgevoelens overheersen en dan druk ik me eufemistisch uit.

  Maar het is toch een legitieme vraag hoe deze Indonesische slachtoffers, m.n. Romusha’s in het huidige Indonesië worden herdacht. Het gaat toch over een gezamenlijke geschiedenis en dan is reciprociteit toch een vereiste?
  Het gaat over duizenden, zo niet honderduizenden vermiste Indonesiers, zelfs een hyper-kritische beweging als History Bersama is oorverdovend stil over deze slachtoffers, althans Jeffry Pondaag, toch haantje de voorste, zwijgt in alle talen.

  Het lijkt mij sterk dat deze slachtoffers zonder sporen na te laten zijn verdwenen. De Japanse bezetters registreerden nauwkeurig wat er in het bezette Nederlands-indie gebeurde en er schijnen registers van Romusha’s opgesteld te zijn. Direct na de Japans bezetting en tijdens het voorlopig Indonesisch bewind over Batavia/Jakarta waren deze registers nog steeds aanwezig in Batavia/Jakarta. Toen de Nederlanders het Gezag weer stevig in handen hadden , was geen spoor meer van de registers te bekennen. het ligt voor de hand aan Indonesiers m.n. de Indonesische ambassadeur te vragen wat er met deze registers is gebeurd. Dan kan tegelijkertijd het vraagstuk over het aantal vermiste Romusha’s worden beantwoord. Wellicht kan het Arsip Miltèr in Jakarta antwoord geven.

  Vandaag is het 17 augustus, ook een gedenkwaardige dag.

  Ach, over Bersiapsalchtoffers heb ik ook wat vragen in petto voor m.n. Indonesische onderzoekers zoals Bonnie Triyana, maar dat is een ander hoofdstuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.