Weduwe van Indië: Bonimbie

Mensen keerden terug uit Indië, Europa was een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging.
Ze  overleden daar en werden in de aarde gelegd  ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.

———-

Alexander Henri Arthur Bonimbie was geboren te Pasoeroean en 15 jaar bij overlijden in 1951 te Den Haag.
Als enigst kind ging hij met zijn ouders naar Nederland.
Hun schip ms Tegelberg arriveerde augustus 1946 te Amsterdam.
Zijn moeder was Henriette Paulina Klingst, geboren 1914 en tot haar huwelijk ca 1935 was ze telefoniste bij de PTT. Dochter van de Inlandsche vrouw Henriette en de Duitse soldaat August Heinrich Arthur Klingst (1870 Lohmen, Saksen – 1920 Maros), in 1892 te Padang aangekomen.

Zijn vader Henri Alphonse Bonimbie (1896 Soerakarta -1975 Den Haag) was opzichter van de Nederlandsch Indische Spoorwegmaatschappij, daarna ca 1937 lid van de gemeenteraad Pasoeroean en directeur regentschapswerken aldaar. Hij werd ook begraven hier, gevolgd door zijn zus Jeanette Caroline Bonimbie (1900 Salatiga-1998 Den Haag), PTT-klerk voor de oorlog .
Henri en Jeannette waren vermoedelijk de oudste kinderen van Alexander Bonimbie, zoon van de Javaanse vrouw Tjemplo en de Afrikaanse soldaat Bonimbie, als slaaf vrijgekocht door het Nederlandse leger, op voorwaarde dat hij een aantal jaren zou dienen in het Oost-Indisch Leger. (lees interview met Alexanders dochter in de Moesson van mei 2010 en zoek de naam in het boek ‘Zwarte Hollanders...’ )

Catharine Rothe-Fluit werd ook bijgezet in dit graf. Een kennis van Henri en Jeanette. Ze was geboren in 1874 te Semarang en overleden 1958 in Den Haag, dochter van Saina en Joseph Fluit.
In 1897 werd ze met twee zussen erkend en had ze een doodgeboren dochter. ca 1923 huwde ze met Heinrich Martin Leberecht Rothe (1859 Austen, Dld – 1932 Salatiga) die in 1884 als soldaat naar Indië ging en in 1899 afzwaaide, gepromoveerd tot adjudant-onderofficier. Heinrich na ontslag oa werkzaam bij de spoorwegen en kantinehouder te Semarang, dan opzichter hindoebouwvallen te Brambanan.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.