Het Indisch Zwijgen

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Het Indisch Zwijgen

 1. Adat zegt:

  Duidelijk!!

 2. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Pijnlijke misser: „als een Nederlander in het voormalig Nederlands-Indië met een Indonesische, een inlandse een kind kreeg en de vader erkende het kind dan was het een Indo-Europeaan“. En als het kind niet werd erkend, wat was het dan, maar dat wordt niet uitgelegd.

  Indisch Verzwijgen was een betere titel voor de podcast, het blijft steken in de bekende stereotypen maar verklaart weinig tot niks voor de Indo-Europeanen o zo pijnlijke gebeurtenissen van de dekolonisatie, te beginnen bij de Japanse bezettingstijd.

  Ik mis het Indisch verhaal, het Indo perspectief. Toch wel jammer van alle moeite.

 3. Zo als ik het ooit heb geschreven. Gebeurde het vaak in Makaassar.Of de 2 de kind wordt pas erkend, of het paar gingen pas trouwen pas na de 2de kind. Daarom was de eerste kind een SJAMSUDDIN DAENG MANGEWA( ex burgermeeste van Makassar).De 2de zoon is een Muller.Op Java gebeurde het zelfs onder de Europeanen.De eerste zoon is een KORLELINK, de 2de een DIJERS.

  • A. Olive zegt:

   Het eerste kind was dus een bastaard en het tweede een wettelijke.
   Het is ironie dat de nakomelingen van het eerste kind Indie als een inheritance kregen terwijl de nakomelingen van het tweede kind verstoten werden en het land uitgezet.

 4. ellen zegt:

  Inderdaad kan je beter spreken van Indisch verzwijgen. Want juridisch bestond de Indo-Europeaan niet in Nederlands-Indie, Niet in officiele akten of wetten. Wij werden people without history genoemd. Mensen zonder geschiedenis. Officieel viel de Indo-Europeaan juridisch binnen de groep Europeanen. Mits er sprake was van een erkenning of vaste verbintenis. Zonder die erkenning was de Indo-Eropeaan een Inlander. Desondanks werden alle Indo-Europeanen eens door Indonesische politici “liefkozend” landskinderen genoemd

 5. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Hoe je het went of keert, werden deze kinderen uit een buitenechtelijke, dus buitenwettelijke relatie geboren. Het hing van de Willekeur van de Toean Besar af wat voor status het kind kreeg. De niet-erkende Indo-Europeaan werd in het voormalige Nederlands-Indie tot Inlander gedevalueerd. Dat wordt in de podcast netjes en met veel omhaal van woorden verzwegen.

  In vogelvlucht wordt meer dan 300 jaar koloniale geschiedenis geserveerd maar geen enkele maal wordt het begrip Rechtvaardigheid gehanteerd. Natuurlijk ook zo’n pijnlijk woord waar een post-koloniaal zoals de jongeman in de video geen raad mee weet of is het een andersoortige vorm van verzwijgen?

  Als ik me niet vergist lijken er enkele fragmenten uit de film “De Oost” in de video verwerkt, een bezoeker aan de film zou dat beter kunnen weten.

 6. Boeroeng zegt:

  Het Indisch Zwijgen is een cliché. Het is gewoon normaal menselijk zwijgen om moeilijke ervaringen, periodes achter zich te laten en te overleven.
  Rotterdams zwijgen , Nederlands zwijgen, Duits zwijgen, Japans zwijgen, Indonesisch zwijgen.
  Of ook …. niet zo onschuldige periodes van vaderland en volk liever niet willen weten

  De presentator maakt die teksten niet zelf. Hooguit al doende een paar aanpassingen.
  Hieronder verzamel ik een aantal tekstfragmenten. Die op zich onjuist zijn of kan leiden tot onjuiste aannames bij de kijkers.

  1.15 als een nederlander .. met een Indonesier een kind kreeg…en de vader erkende het kind, dan was het een indo-europeaan
  6.17 De Nederlanders en een deel van de Indische mensen komen terecht in Japanse kampen
  8.00 De Indonesische regering stopt Indische Nederlanders en Nederlanders in kampen
  9.25 ..stuurt Nederland soldaten naar Indonesie die mee moeten vechten in het KNIL
  9.40 verschillende militaire operaties uit … die worden dan politionele acties genoemd
  10.10 zo’n 100.000 Indonesiers komen om en ongeveer 5000 Nederlandse militairen
  12.00 …geen vrije keus… of je koos voor de Nederlandse nationaliteit maar dan moest je het land verlaten
  16.18… 3e generatie veel mee bezig is

 7. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Verzwijgen is doodzwijgen.

  1. Beginnen we bij de Japanse bezetting: Het begrip Buitenkamper kwam pas eind 80er jaren in zwang. Daarvoor werden de ervaringen van Buitenkampers Verzwegen! Totoks schreven boekenkasten vol boeken over de Japanse interneringskampen, waar bleef het Indo-perspectief?

  2. Over de Bersiap zal ik maar zwijgen, alleen Bussemaker en M. van Delden schonken wetenschappelijke aandacht aan deze bloedige gebeurtenissen tijden het begin de Indonesische Revolusi, de rest Verzweeg. Het is wel wrang te constateren dat door een Indonesische onderzoeker (Bonnie Triyana) het begrip Bersiap in Nederland een spraakmakende plaats kreeg.

  3. De aanloop tot de Soevereiniteitsoverdracht. Ik verwachtte eigenlijk dat het IEV als politieke belangengroep van de Indo-Europeanen wel haar mond zou roeren, maar ook zij Verzwegen over de ervaringen van Indo-European bij de overdracht . De houding van het IEV werd door de Indo’s niet in dank afgenomen en IEV stierf in Nederland een zachte dood.

  4. De zgn Repatriering wat geen Repatriëring was behalve voor de eerste golf migranten (1945-1949. Het kwalijk en beschamend Nederlandse toelatingsbeleid na de Soevereiniteitsoverdracht tegenover haar (Indische) Nederlandse burgers werd onder het vloerkleed geveegd. Waar is het kwalijk riekende rapport-Werner gebleven? Praat er maar niet over.

  5. Dan de hele migratiekwestie van (Indische) Nederlanders waarbij de discussie vnl ging wat voor etiket erop geplakt mocht worden: integratie, assimilatie, aanpassing etc. Verzwegen wordt dat het wel om Nederlandse Staatsburgers ging.

  Overzie ik het rijtje dan begint het Verzwijgen chronische trekken te vertonen. onvergelijkbaar met ervaringen van andere groepen migranten in Nederland of in andere delen van de wereld.

  N.B. zelfs het aantal Bersiapslachtoffers komt niet aan bod in de video, terwijl het aantal Indonesische slachtoffers en gesneuvelde Nederlandse militairen wel wordt genoemd. Foei toch jongeman, ga je plaatsvervangend schamen.

 8. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Helder taalgebruik?
  O7.52 “Er breekt extreem geweld uit tegen Nederlanders en Indische Nederlanders” !
  De jongeman mag toch wel uitleggen wat het essentiele verschil is tussen Nederlanders en indische Nederlanders? Het is toch niet iets racistisch?

  Wanneer wordt informatie desinformatie of propaganda?
  08.00 “De Indonesische Regering stopt Nederlanders en Indische Nederlanders (sic) in kampen om ze af te zonderen”!
  De Indonesische propaganda vond de term ” Beschermingskampen” uit . Er wordt niet beschermd, doch bewaakt. Als er gevaar dreigt dat Geallieerden deze kampen willen ontzetten. worden de Nederlandse en Indische Nederlandse (sic) geïnterneerden dieper in het binnenland geconcentreerd. Helaas werkt de mythe van Beschermingskampen door , in de video afzonderingskampen genoemd , maar de term Konzentrationslager is ook op zijn plaats .

  De wetenschapper Mary van Delden doet het voorkomen alsof de Indo-Europeanen (Nederlanders en Indische Nederlanders om de wartaal over te nemen) in deze kampen veilig waren, welke gedachte later niet alleen door het NIOD maar ook door bovengenoemd jongeman wordt overgenomen.

  De video is toch niet zo onschuldig als het lijkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.