Kinderen Sanatorium Oranje Nassau’s Oord

Waar zijn de kinderen uit Indië gebleven die tussen 1951 en 1963 op de kinderafdeling van sanatorium Oranje Nassau’s Oord hebben gewoond? Kinderen zoals hier op een foto uit 1958 staan. En waar is het nageslacht van oudere repatrianten die daar verbleven?

Voor een podcast doe ik onderzoek naar de opvang van Indische Nederlanders in sanatorium Oranje Nassau’s Oord (ONO) en het voormalige rusthuis Dennenrust. Ik wil graag het verhaal vertellen van de Indische Nederlanders. Over hun komst naar Nederland en hun aankomst in een land dat ze vaak alleen van horen zeggen kenden.

Het verhaal over ONO is tegelijk het verhaal van mijn moeder. Zij werkte als jonge twintiger van 1957 tot 1959 als maatschappelijk werkster voor de gemeente Wageningen. Ze hielp gerepatrieerden in ONO en Dennenrust bij het invullen van formulieren, reikte zakgeld uit en verstrekte meubelvoorschotten. Ze hielp bij het vinden van huisvesting. Ook bezocht ze kinderen in jeugdzorginstellingen of pleeggezinnen terwijl hun ouders met tbc in Oranje Nassau’s Oord woonden. Dat staat allemaal in haar notitieboekje, inclusief namen, dat ik uit haar archief heb mogen halen.
Namen die ik in dat boekje zoal tegenkom zijn: Badenbroek, Carels-Fabre, Cicero, Delsine, Doorlag, De Haas, Jullens, Van Kuilenburg, Lisser, Muntz, Peperzak, Pereira, Remeeus, Schultze, Sarossy en Zimmerman.

Bent u, of kent u familie van Indische Nederlanders die in de jaren vijftig in Oranje Nassau’s Oord hebben gewoond? Dan hoor ik graag van u.
Anton van Renssen   Stuur een e-mail naar: ono@historytelling.nu

..

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.