I.M. Joty ter Kulve – van Os

Mevrouw te Kulve – van Os en haar broer vonden het belangrijk dat Nederland en Indonesië goede relaties zouden onderhouden. Hier staat ze voor haar ouderlijk huis. Nu het linggadjati-museum, omdat daar de linggadjati-besprekingen waren .

Documentaire:

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op I.M. Joty ter Kulve – van Os

 1. Is zij gestorven?Waarom is de 2 militatre actie gebeurt na de Linggarjati overkomst?

  • koppieop zegt:

   Het weinige dat ik hierover weet, is dat in Linggarjati de delegaties waren gekomen tot een voorbeeldige, vreedzame dekolonisatie [iets dat de Engelsen hebben bereikt – zie: Commonwealth). Maar terug in Nederland, heeft een dom-trotse en kortzichtige regering die voorstellen van de tafel geveegd, de machtigingen zomaar negerend! In plaats daarvan zonden zij schepen vol milairen (100.00 man?). Geweld dus. Met permanent trieste gevogen, Enfin, groeten!
   .-

 2. R.L. Mertens zegt:

  @ ‘I.M Joty ter Kulve’ – Een vrouw, die tempo doeloe mee maakte, maar haar ogen niet sloot voor wat er om heen gebeurde met de Inlandse bevolking. In de woning waar zij opgroeide werd de Linggajati 1947 overeenkomst gesloten. Die al direct door Nederland werd gesaboteerd;
  Drees sr.; ‘onze jongens zijn toch niet voor niets hier gekomen…’ En een ‘politie oorlog’ volgde met een debacle als slot. Na de overdracht ijverde/ promote zij Indonesië! Met trots, ‘want ook ik ben van Indonesische afkomst’; Iboe ten Kulve selamat jalan!

  • koppieop zegt:

   Goede middag, dank voor deze geschiedenis! Een beetje jammer dat Tubantia een lidmaatschap verlangt. Maar ik denk dat ik de inhoud grotendeels kan raden omdat ik een oude vriend ben van de familie van Os. Mijn vader, Bob Bär, is van 1929 tot1932 medevennoot geweest in het Technisch Bureau van Koos van Os in Cheribon [opzettelijk in de oude spelling!], en de vriendschap met de familie en hun kinderen is, ook ondanks overzeese afstanden, gebleven. Cora en Joty waren strooistertjes op het huwelijk van mijn ouders,
   [In dit verband neem ik de vrijheid, u te vragen de naam van Joty’s (oudere) zus te verbeteren in: Cora; niet Coby, zoals op het onderschrift van een foto staat.

   Ik ken de omgeving en het huis in Linggarjati dan ook goed van enkele vooroorlogse weekends en een korte vacantie. Het was daarom een dubbel genoegen, het opnieuw te bezoeken, samen met Joty’s (jongere) broer Wim toen wij in 2007 tezelfdertijd in Indonesië verbleven. – Een anecdote is dat Wim zich zijn eigen kamer niet herinnerde (!); ik wél omdat het naast “onze” logeerkamer stond (staat?).
   Bij voorbaat dank voor de plaatsing van deze interruptie, en verder nog een plezierige dag toegewenst!
   Dick Bär, Bella Vista (BA); Argentinië.

 3. Eens de oorlog aan Japan teverklaren om steun tekrijgen van Amerika voor het heroveren van Duitsland, en Ned-Indie ” verdedigen” met 75000 en 10 000 KNIL/Autralische soldaten , met 2 millitaire acties om met 100 000 soldaten,Ned-Indie weer te koloniseren.En de Indo’s laten crieperen zijn onvergevelijk en onvergetelijke domme daden van de Hollandse helden met Willem Orders .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.