Veteranenorganisaties verdraaien de uitkomsten van het onderzoek naar extreem geweld

NRC: Veteranenorganisaties verdraaien de uitkomsten van het onderzoek naar extreem geweld in Indonesiëoorlog. Volgens de onderzoekers  en  is dat contraproductief.

Wat de drie letterlijk schreven:
Vertegenwoordigers van veteranenorganisaties proberen de conclusies over het structurele karakter van marteling, executies, collectieve bestraffingen en andere vormen van extreem Nederlands geweld in Indonesië tussen 1945 en 1949 nog altijd buiten de deur te houden. Dit bleek weer recent tijdens rondetafelgesprekken die de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken organiseerde over het onderzoek ‘Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië, 1945-1949’. Het breed opgezette programma maakte tijdens de presentatie op 17 februari korte metten met het sinds 1969 gehandhaafde standpunt van de Nederlandse regering dat ‘excessen’ slechts incidenten waren geweest.

De Telegraaf van 23 mei:   De kritiek op het in februari gepresenteerde onderzoek naar de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië zwelt aan. Een stoet betrokkenen kraakt in de Tweede Kamer de ’eenzijdigheid’ en ’politieke kleuring’ van de Indië-studie. Ook premier Mark Rutte krijgt de volle laag.
De conclusies van de studie zijn ook bij veteranen in het verkeerde keelgat geschoten. „De indruk is ten onrechte gewekt dat iedereen die daar heeft rondgelopen een soort oorlogsmisdadiger is”, zegt Hans van Griensven, voorzitter van het Veteranen Platform. Volgens hem hebben zo’n 5 tot 10 duizend militairen zich schuldig gemaakt aan zinloos geweld: een fractie van het totale aantal van 220 duizend soldaten dat naar Nederlands-Indië is gestuurd.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Veteranenorganisaties verdraaien de uitkomsten van het onderzoek naar extreem geweld

  1. R.L. Mertens zegt:

    @HansvanGriesnsven; ‘dat iedereen etc.’- Neen, natuurlijk niet! -Echter mi. zijn de groep ‘schreeuwende veteranen’, degenen die wat op hun kerfstok hebben! Denk eerder, dat die 5-10.000 degenen zijn; administratie, verplegend personeel; ambulance, die zich verre van het geweld hebben gehouden. Het grootste deel wisten(!) dat ze niet gestraft werden. De militaire leiding, tot aan den Haag keek ‘de andere kant op’ Het doel; de kolonie te behouden… heiligt de middelen! Dat gevoel van strafloosheid leidde overal tot ontsporingen. Al tijdens de ‘politionele periode 1945- 1949 noteerden de dienstplichtige JAA van Doorn en WJ.Hendrix; 1970 Ontsporing van geweld!
    ‘de geschiedenis van een nationale trauma, dit boek toont aan dat excessen veel meer voorkwamen, dan dat de regering wil doen geloven…’ ! – Alleen al de regeringsinityiatieven; amnestiewet en de verjaringswetten zeggen genoeg…

    • R.L. Mertens zegt:

      @HansvanGriensven; ‘dat iedereen etc.2 ‘- Nadrukkelijk wil ook, die veteranen die in die moeilijke periode zich bewust afzijdig hebben gehouden van nodeloos geweld! Zij , die weigerden benzine ea. in hun 2e veldfles( om kampongs in brand te steken) te dragen, zij die zich onthielden om ‘op alles wat beweegt te schieten’, en al die jongens, die bevelen bewust negeerden! etc’ * Die ook na de overdracht terugkeerden(!) om tot zelfrein te komen…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.