De hoorzitting van 30 mei

Telegraaf:
* ’Onacceptabel’, ’vooringenomen’, ’een gebrek aan historisch perspectief’ en ’niet wetenschappelijk’. Die woorden worden tijdens de tweede bijeenkomst in het parlement gebezigd door belanghebbenden. Aanwezig waren dit keer vertegenwoordigers van diverse stichtingen.
* De conclusies van het onderzoek leiden nog steeds tot grote onrust bij een deel van de Nederlanders met een Indische en Molukse achtergrond, veteranen en anderen, zoals totoks (geboren uit Europese ouders)”, stelde Rocky Tuhuteru van de stichting Pelita.
* Ook veteraan Leo Reawaruw van Maluku4Maluku kraakt het rapport en vindt passages ’verwerpelijk en onacceptabel’. Vooral het feit dat er in het rapport gesteld wordt dat er sprake was van ’structureel excessief geweld’ noemt de veteraan niet te verteren. „Alle partijen hebben incidenteel geweld gebruikt. Dat is niet goed te praten, maar is wel inherent aan een oorlog”, zegt hij.
* Peggy Stein, voorzitter Indisch Platform 2.0 , sprak schande van de ’diepe excuses’ die zijn uitgebracht door premier Rutte naar aanleiding van het onderzoek. Dat gebeurde al enkele uren na het verschijnen van het onderzoek en wordt als ’prematuur’ beschouwd. De excuses waren gericht aan de bevolking van Indonesië, maar ook andere betrokkenen en veteranen.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op De hoorzitting van 30 mei

 1. P van Geldere zegt:

  Hier in Nederland weten ze niet wat de toen nog Inlanders ons hebben aangedaan
  Excuus van premier Rutte was dan ook niet op zijn plaats dit gold ook voor de Koning. Bersiap is een woord dat nu Indonesiëres niet willen kennen.23 en 30 mei geeft geen juist beeld.

  • Boeroeng zegt:

   Het was ver van Neerlands bed, de journalisten waren nog in de kampen en/of buiten Indië, De vooroorlogse berichtgeving richting Nederland was nog niet hersteld , kort na augustus 1945.
   Plus dat men in Nederland niet zo veel wist of wilde weten over Indië>

   De excuses van Rutte en de koning ging over extreem geweld, inclusief oorlogsmisdaden, namens Nederland.
   Die excuses hoefde voor mij ook niet zo nodig. Maar een spijtbetuiging is zeker wel op zijn plaats.
   Dat extreem geweld. Het was toch fout, erg fout… men moet dat zo vinden en men mag dat zeggen

   • R.L. Mertens zegt:

    @Boeroeng; ‘excuses niet nodig etc.’- Als een Ned. patrouille onder vuur werd genomen en daders zijn ontkomen (hit en run), dan werd het dicht bij zijnde dorp;’geswiept’ dwz dorpelingen die vluchten neer gemaaid! – Als er ergens een trek bom ontploft bij een konvooi dan wordt de dicht bij zijnde desa met artillerie bestookt, zelfs gebombardeerd, zelfs met scheepsgeschut….geen extreem/excessief geweld?- In die ‘politie oorlog’ stierven meer dan 200.000 Indonesische slachtoffers.( wij ca.6.000,-) Hoofdzakelijk burgers! Ca. 7.000.000,-(!) Indonesische burgers verloren huis en haard( hun eten; rijst, huisraad etc.) doordat hun desa’s, kampongs in de fik werden gestoken. En zij tot de bedelstaf(!) werden veroordeeld!
    – Het is erger dan fout; het is schande!

 2. Rita Looy zegt:

  Ik ben in 1939 geboren, ik was zes jaar toen ik kennis maakte met de Bersiap…de kalie in Soerabaja was rood…ik heb gezien dat een leger wagen met vrouwen en kinderen de lucht in werd geblazen. Armen, benen zag ik bungelen…heb er vaak nachtmerries over gehad maar mocht er nooit over praten…ik ben in 1950 naar Nederland gegaan

  • R.L. Mertens zegt:

   @RitaLooy; ‘kali (Mas) in Soerabaja was rood etc.’- Waarom/waardoor is bersiap geweld ontstaan? – Ik logeerde recentelijk in het voormalige Oranje hotel, nu Modjopahit (bolwerk van blanke vaderlanders; de Vaderlandse Club)) en sprak daar over het vooroorlogse aangebrachte bordje; verboden voor honden en inlanders! Ieder Indonesiër bevestigd dit verhaal….Men heeft indertijd jr.’50, ook een bord aangebracht, de tekst met een Indonesische omschrijving! Maar na de oplossing/teruggave van Nw.Guinea, is het bord verwijderd.

 3. antoon cornelissen zoon van LJM Lowensteijn (Soerabaja geboren) zegt:

  het zal altijd een gegeven blijven en dus ook altyd ongelukkigheid opleveren ….. zoon van een Totoks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.