Boeken

Op 2 juni verschijnt:     Het geluid van geweld
Bersiap en de dynamiek van geweld tijdens de eerste fase van de Indonesische revolutie, 1945-1946   door Esther Captain en Onno Sinke

Het geluid van geweld schetst de dynamiek van het extreme geweld waarin Indonesische strijdgroepen de wapens opnamen tegen Indo-Europeanen, Molukkers, Nederlanders en Chinezen, maar ook Japanse burgers en ontwapende Japanse en Brits-(Indische) militairen. Bovendien plaatst dit boek deze angstaanjagende periode nadrukkelijk in het bredere kader van niet alleen onderling Indonesisch geweld, maar ook van geweld door Japanse, Britse en Nederlandse zijde tegen Indonesische non-combattanten.
Het resultaat van dit onderzoek.

Zusters van Tarakan van David Meijer
Op 24 december 1941 staat de 23-jarige Mila Herman, Rode Kruis helpster der 2e klasse, op het vliegveld van Bandoeng op het eiland Java, samen met een twintigtal andere zusters. Geen van hen heeft ze eerder ontmoet. Ze staat op het punt om voor het eerst in haar leven in een vliegtuig te stappen – zonder te weten wat haar plaats van bestemming is. De zusters arriveren op Tarakan, een klein olie-eiland voor de kust van Borneo, aan de vooravond van een belangrijke slag in de oorlog tussen Japan en Nederlands-Indië. Jong, onervaren en onvoorbereid bevinden Mila en haar collega’s zich in het heetst van de strijd. Na de capitulatie van Tarakan overleven ze als krijgsgevangenen in verschillende kampen, sommige daarvan diep in de onherbergzame jungle van Borneo.

Namens mijn vader . Marit Buur schrijft over haar vader
Eugène Bakker wordt in 1930 op Sumatra geboren als zoon van een Friese vader en een Indische moeder. Hij heeft een heerlijke jeugd op Java totdat in 1942 de Japanners Nederlands-Indië binnenvallen en hij samen met zijn moeder en oudere broer wordt opgesloten in een interneringskamp. Van daaruit belandt hij uiteindelijk – als een van de weinige jonge jongens – in Baros 5, het meest beruchte mannenkamp op Java, waar hij is overgeleverd aan de huiveringwekkende praktijken van de Japanse bezetter.
Zie preview en Lees artikel .

Art Fallen from Heaven, modern Balinese sculpture, offers a new perspective on the origin of modern Balinese sculpture in the 1930s. After the subjugation of Bali by Dutch colonial rule, the driving force for renewal was the shift of patronage by the ruling monarchs to the tourists and the western art market.

In Terug naar de Grote Doerian beschrijft diplomaat Roel van der Veen de continuïteit en de veranderingen die de metropool Jakarta de afgelopen dertig jaar heeft doorgemaakt. Hij blikt niet alleen terug op de rijke geschiedenis van de stad en hoe die wordt beleefd, maar beziet ook met milde blik de hedendaagse plagen, zoals de eeuwige files, de luchtvervuiling en de overstromingen. Zal de verplaatsing van de hoofdstad naar Borneo daar verandering in brengen?Hoewel Jakarta nooit de grote aantallen toeristen heeft getrokken zoals Bali of Yogyakarta, is een bezoek aan de stad zeker de moeite waard. 

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Boeken

  1. Op de dag at op Tarakan de eestedoden vallen bicjde luchtaanval, stonden wij met de Ambulance van de Rode Kruis gereed op Andir(Bandun) per vliegtuig om tevertrekken Onze groep van 24 verpleegsters uit alle streken van Java vant Rode Kruis.Bij de landing in Samarinda ging Zuster van Gogh en een helpste aan bord.r.Mevr Colijn hoofd van de Rode Kruis in Tarakan verwelkomden ons en wij werden in de BPM Pasangerahan gehuisvestig.De namen van de verpleegters o.a.zijn: mej.E.Florentinus,A van Bommel-Kinkels,G.DdeVries-Bosschaart, MevrC.P.Hogewind-Poorman die kreeg de leiding van de groepo.Wij verhuisden nadien naar het Milltaire Hospitaal onder leiding van dr Perk en dr Tan. Tarakan werdt hevig gebombardered op10 anuri 1942 en alle boortorens en olieinstalaties kwamen lichte laaie. Tot op14 Januarie werdt hevig gevochte. Wagens vol gewonden en doden waren bjj ons hospitaal gebracht.De koels vlogen in en om het hosptaal. Een
    anstwekkende situatie onstond omat wij ons niet konden beschermen.MEVR BAKKER.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.