Laten we met lenigheid naar het verleden en onze voorouders kijken, schrijft Adriaan van Dis

Laten we met lenigheid naar het verleden en onze voorouders kijken, schrijft Adriaan van Dis in een brief aan zijn drie overleden half­zussen, die hij deze week uitsprak bij de aanvaarding van zijn eredoctoraat aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Lieve zussen,

De grote wereld spoelde aan in Bergen aan Zee, waar ik veilig tussen jullie ingeklemd langs de vloedlijn liep. Het was in de tijd dat schepen hun afval nog zorgeloos overboord kieperden. Een gevonden kokosnoot noemden we een klapper. Maleis was jullie geheimtaal. Jullie konden in het Japans tellen. Geleerd in het Jappenkamp. Ik was het vredeskind dat jullie je afgepakte jeugd moest doen vergeten.

Voor de buitenwereld speelden wij één familie, al hadden we op onze schoolrapporten allemaal een andere achternaam. Jullie de dubbele van een vader met Molukse voorouders die de VOC op de Banda-eilanden dienden. Ik droeg als onwettig kind mijn moeders meisjesnaam. 

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Laten we met lenigheid naar het verleden en onze voorouders kijken, schrijft Adriaan van Dis

 1. Boeroeng zegt:

  De kop die de VK zette — cancelcultuur— vind ik de inhoud van zijn lezing niet dekken.
  Dit wel: Laten we met lenigheid naar het verleden en onze voorouders kijken

  • Bung Tolol zegt:

   Wat een leuke foto van de nog kleine Adriaan met zijn lieftallige zusjes ! 😊manis ya ! Die zusjes waren menurut saya best wel trots op hun blonde krullebol adik .😍

  • Bung Tolol zegt:

   Ja die klein Adriaan ( Adje ) is dus hier geboren ,uit volledige Nederlandse ouders ,zijn moeder is een boerendochter uit Breda maar zo te zien is hij opgevoed door zijn donkere Indische halfzussen en die knuffelden hem waarschijnlijk halfdood ! 😍Zijn Indische stiefvader hield meer van de harde hand zoals zoveel Indische mannen ,die getraumatiseerd uit dat Jappenkamp kwamen ( Vooral als het ex militairen waren ,die waren vaak zelf de weg kwijt !) Hoewel Adriaan eruit ziet als een Hollander mag hij zich gerust ,door zijn achtergrond Indisch noemen !

 2. Boeroeng zegt:

  Vroeger zei van Dis dat hij totok was.
  Later kreeg hij meer informatie over zijn grootvader Mulder, die indo-europeaan was.
  Weer later hoorde ik hem op tv zeggen dat nu bleek dat opa Mulder niet de vader was van zijn vader. Die biologische opa zou een Italiaanse kapper geweest zijn.
  En nu begrijp ik uit zijn brief dat hij toch een indo-europese opa had… Opa Mulder.

  Door een simpel dna test van 60 euro kan duidelijk worden of hij wel of niet Indonesische voorouders heeft.
  Misschien heeft hij dat gedaan ?

  • Bung Tolol zegt:

   Weet je zeker dat Adriaan niet de zoon was van Nicolaas Jouwe ? Mulder was een totok geboren in Indie maar met geen druppel Indonesich bloed ! Trouwens wat maakt het uit of Van Dis nou een Totok.Indo, Hollander of een Papoea is ! Voor mijn part is hij een Hottentotter ,hij had wel lieve ,mooie Indische zusjes ,yang paling penting ! 😍😎😜😂

   • Boeroeng zegt:

    Voor een Indische genealoog is het wel van belang het onderscheid indo of totok te maken.
    En voor van Dis is het ook van belang duidelijkheid te hebben over zijn opa Mulder.
    Misschien weet hij dat al .
    Leuke zussen, schattig toch die grote lummel als baby

    • Bung Tolol zegt:

     Ja Van Dis is van 1946 ,zijn moeder kwam natuurlijk als een wrak uit dat kamp ( Bangkinang ) .Dus moesten de zussen haar taak overnemen ,dat deden ze met verve ! Trouwens Adje was wel een leuke baby met al die krullen .Het zelfde gebeurde met een lezer op dit blog geboren in 1942 ,ook zijn moeder was gebroken na de oorlog en stierf kort na de “” Bevrijding “” .Ook hier nam de oudere zus de honneurs waar en zorgde voor haar broertje ,ook hun vader was overleden tijdens die oorlog .Gelukkig werden beiden opgenomen in een liefhebbende Indische familie !

 3. Boeroeng zegt:

  Deze inkleuring is geloofwaardig gedaan.
  Per computerprogramma, denk ik. bijv van de myheritagewebsite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.