Nieuwsbrief Museum Sophiahof

Klik hier

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Nieuwsbrief Museum Sophiahof

 1. Bij de tentoonstelling over de BERSIAP tijd, is misschen een BAMBOE ROENTJING vertoont die 20.000 mensen heeft vermoord?

 2. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Bamboe Rientjjng als moordwapen tegen meer dan 20.000 slachtoffers in de Bersiap vnl Indo-Europeanen werd natuurlijk niet vertoond op de expositie Revolusi in het Rijksmuseum. dat zou voor de tentoonstellingsmakers zoals Bonnie Triyana te confronterend zijn geweest en de aandacht hebben afgeleid. Over daderschap werd niet gesproken om de revolutionaire sfeer niet te bederven. Bonnie heeft op een geheel eigen en andere wijze de aandacht getrokken.

  Zonder bamboe roenting was er toch wel sprake van die slachtoffers of wil dhr Suparmo dat aantal ter discussie stellen? Ik wil er wel op wijzen dat het vnl Indonesische getuigen waren die aangaven waar de massagraven van Bersiapslachtoffers bevonden, zo’n slachtpartij kon niet onopgemerkt plaatsvinden. Dat indonesisch perspectief miste ik in de expositie.

 3. De bamoe roentjing is uitgevonden door de Japaners om de bevolking te bewapenen tegen een parasutisten aanval door de Geallieerden.Maar het was nooit effectief in de oorlog gebruikt.Behalve door de pemoeda’s tijdens di BERSIAP tijd.

 4. A. Olive zegt:

  https://www.indonesia-tourism.com/east-java/tourism/surabaya/bamboo-monument.html
  Bamboe Roentjing monument ter ere van de Bersiapers. Hier had koning Willem zijn verontschuldiging moeten doen

 5. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Bamboe roentjing roept uiteenlopende herinneringen op, bij Indonesische nationalisten in Soerabaja andere als bij slachtoffers van de bloedige gebeurtenissen aan het begin van de “Revolusi”, ook wel Bersiap genoemd. Er was weliswaar sprake van eenheid van tijd en plaats, maar de perceptie van de gebeurtenissen was totaal anders, een ander perspectief om het in onderzoekerstaal uit te drukken. (On)bewust werden en worden onprettige gebeurtenissen weggefilterd, de z.g.n. cognitieve dissonantie.

  Maar Bamboe Roentjing was in 1945 niet het meest voor de hand liggende moordwapen tijdens deze bloedige gebeurtenissen. Het valt nu pas op dat er in die tijd sprake was “Tjingtjangen”: met behulp van slag-of steekwapens mutileren van vooral Indo-Europese slachtoffers, waarvan tallozen in stukjes werden gehakt en in massagraven gedumpt.

  In Javapost was er een topic “temp Doeloe voorbij” waarbij Indonesische slachtoffers kennelijk werden opgehangen, althans zij werden niet zichtbaar mishandeld.
  Het lijkt erop dat Indonesische slachtoffers van Indonesische extremisten anders werden be- of mishandeld. Op deze morbide manier heb ik de Bersiap nog niet bekeken, zo zijn deze gebeurtenissen niet geregistreerd.
  Als dat waar zou zijn, dan lijkt de door de onderzoekers Captain en Sinke, maar ook door de tentoonstellingsmaker Bonnie Triyana ondersteunde bewering dat het geweld in de Bersiap Algemeen was, onjuist . Hun bewering komt niet overeen met de werkelijkheid.

  Even toetsen! Neem nou als voorbeeld Koeningan, 15 oktober of Ngadireso op 29 oktober 1945! De onderzoekers mogen de mogelijkheid openlaten hun huiswerk over te doen, zie ook de opmerking van dhr Moll (FIN) bij de hoorzitting van 30 mei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.