Boek 4 Een kwaad geweten

Al ruim zeventig jaar worstelt Nederland met de verwerking van de Indonesië-oorlog (1945-1950). Hoe moeizaam dat verliep, en met horten en stoten, beschrijft Meindert van der Kaaij in het boek Een kwaad geweten.
Het is het vierde boek dat voortkomt uit het grote Indonesië-onderzoek door drie Nederlandse wetenschappelijke instituten, die op onderdelen samenwerkten met Indonesische historici. Volgens Van der Kaaij is de verwerking in Nederland nog altijd niet voltooid. “Het lijkt er, kortom, op dat het boek van deze geschiedenis nog niet is gesloten’’, aldus de allerlaatste zin van zijn slotbeschouwing.  historiek.net

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

2 reacties op Boek 4 Een kwaad geweten

  1. Samen werken met de Indonesische historici moet men met een korreltje zout in nemen.Want ik heb hun vaak genoeg gecorrigeerd tot de docenten op een Universiteit toe.Hun moeijkheid is omdat grotendeels van hun geen boeken door Hollandse historici kunnen lezen.

  2. R.L. Mertens zegt:

    @Een Kwaad Geweten; Inderdaad, al van af 1950 werd er gezwegen over wat met Indië is gebeurd. Toen in 1969 de US in Vietnam; in Mai Lay mariniers oorlogsmisdaden pleegden en een dorp in brand staken; liepen hier op het Museumplein, Amsterdam betogers massaal; ‘Nixon; moordenaar; weg uit Vietnam’! Toen plots op tv. Indië veteraan dr.Joop Hueting verscheen en zijn verhaal deed over wat wij in Indië aan misdaden hebben gepleegd. Toen werd er niet meer betoogd. Het werd Indisch stil in Nederland! Kamerlid den Uyl (PvdA) eiste een onderzoek. En onze regering olv.(oud duikboot kapitein) premier P.de Jong tot opdracht kwam om een Excessen nota op te stellen; waarbij oorlogsmisdaden met excessen(!) moesten worden aangeduid. Het waren spannende, opwindende zwart/wit Achter het Nieuws tv. uitzendingen met heel wat (veelal naamloze) onthullingen. Hueting moest onderduiken, met de dood bedreigd door veteranen, die zich zelf als echte vaderlanders beschouwden en wiens eer(!) door deze gek/schoft werd bezoedeld. En de regering …zweeg in alle talen. Want nu blijkt uit het onderzoek van het Eindrapport, dat de toenmalige regering( en alle regeringen daarna!) al wist en (Indisch)zwijgend bleef over de gepleegde oorlogsmisdaden. Het in een verjaringswet(!) uit de publiciteit/geschiedenis liet verdwijnen! * Nb. zetelt in den Haag het Internationale Hof van Justitie! Over geschiedvervalsing gesproken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.