ED: De dekolonisatie van Indonesië zit na onderzoek en excuses bij veel lezers heel diep

Lezers reageren op de excuses van premier Mark Rutte en op het het onderzoek waarin wordt geconcludeerd dat Nederlandse militairen op grote schaal en stelselmatig extreem geweld toepasten tijdens de dekolonisatieoorlog in Indonesië (1945-1950). In het onderzoek is sprake van standrechtelijke executies en marteling van Indonesische gevangenen, het ‘platbranden’ van dorpen en buitensporige luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. „We moeten de waarheid onder ogen zien. Nederland voerde een koloniale oorlog waarin stelselmatig en wijdverbreid extreem geweld werd gebruikt, tot martelingen toe, die in de meeste gevallen onbestraft bleven”, zei Mark Rutte.   ed.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op ED: De dekolonisatie van Indonesië zit na onderzoek en excuses bij veel lezers heel diep

 1. P van Geldere zegt:

  Mark Rutte had ook en bijzonder ook de Indonesiërs moeten wijzen op de Bersiap periode.
  Daar hoor je de Indonesiërs niet over.
  Hier verliezen zij hun gezicht
  Ons mensen net uit het Jappen kamp.
  De peloppors waren lafaards.
  De Bersiap ,daar hoor je de Indonesische niet over.

  • R.L. Mertens zegt:

   @PvanGeldere; ‘bersiap etc.’ – Is in een apart hoofdstuk van het rapport; uitgebreid behandeld! – Geen zelfbeschikkingsrecht= geen merdeka! Dus amok= bersiap! Zo simpel is het. Wij buiten de beschermde(!) kampen werden geslachtofferd voor herbezetting(!) van Indië!

 2. Boeroeng zegt:

  nog een mening in de  gelderlander.nl :
  ——————————
  Onderzoek dekolonisatie maakt veel emoties los: ‘Nu zijn die loyale Molukkers opeens oorlogsmisdadigers’Het onderzoek naar het geweld tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië leidt tot veel emoties. Binnen de Molukse gemeenschap speelt dit nog eens extra, vanwege hun bijzondere geschiedenis. Twee Molukse Gelderlanders leggen uit.

 3. vandenbroek@libero.it. (1953) zegt:

  Dr Limpach heeft in zijn proefschrift “de brandende kampongs van gen. Spoor…… ” duidelijk aangegeven dat het Nederlands extreem geweld “Structureel” van aard was. Ik denk niet dat de werkgroep-dekolonisatie dubbel werk deed, aan een herhalingsoefening bezig was., ze zijn beslist met andere conclusies gekomen. Nog steeds wordt het woord Oorlogsmisdaden vermeden.

  Volgens Limpach was 25% van de Nederlandse militairen bij oorlogsmisdaden betrokken, de Rawagede en Zuid-Celebes- processen hierover in Nederland laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Als de nabestaanden willen weten hoe hun familieleden jbetrokken waren, dan is de legereenheid, waarin het familielid diende in Nederlands-Indie bepalend. Met dit gegeven kan bij Limpach geverifieerd worden wat het familielid op zijn kerfstok had.

  Neem nou het in militaire kringen veel besproken Pesing-incident in mei 1946. Tik ik dit gegeven in op de web site van de Oorlogsgravenstichting , dan kom ik op 4 namen van Nederlandse militairen die op diezelfde dag op dezelfde plaats sneuvelden, en ook van dezelfde eenheid 1-11 R.I. W brigade. Gewapend met deze gegevens van het 1ste bataljon van het 11de Regiment Infanterie (1-11-R-I) kan bij Limpach geverifieerd worden waar dit bataljon extreem geweld met een structureel karakter toepaste. Op basis daarvan kan toch specifiek worden gediscussieerd.

 4. Van den Broek (1978) zegt:

  Ik vind dat de Spanjaarden ook verontschuldigingen moeten aanbieden voor de slachtpartijen in o.a. Zutphen en Mechelen tijdens de 80-jarige oorlog. En wat de Britten in Zuid Afrika met onze voorouders hebben uitgevreten is ook niet kosher. Wat dacht je van de Fransen in de Zuidelijke Nederlanden tijdens de Boerenkrijg? Laat Macron het -à la Rutte- maar eens uitleggen! En als ie toch bezig is, moet ie ook maar eens verontschuldigingen voor Vietnam, Korea en de Rainbow Warrior aanbieden, en voor hun nucleaire testen in de Stille Oceaan.
  Wat een onzin allemaal.

  • R.L. Mertens zegt:

   @vandenBroek; ’80 jarige oorlog etc.’- Daarvoor excuses vragen etc.
   ? Dat getuigt van frustraties…..zelfingenomenheid….misplaatste gekwetstheid! Over onzin gesproken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.