‘Je moeder was in het kamp zo sterk als bamboe’

Oscar Garschagen in pzc.nl  : ,,Ongelofelijk dat we het kamp hadden overleefd, maar dat we er bijna waren geweest als de Japanners ons niet hadden beschermd tegen de pemoedas die mataglap waren geworden”, vertelde mijn moeder vorig jaar een paar dagen voor haar dood.  De razende pemoedas waren revolutionaire Indonesische jongeren die met klewangs en bamboesperen joegen op alles wat wit of Chinees was. Hun strijdkreet was ‘Bersiap’, geef acht. De Japanse kwelgeesten van mijn moeder en vele andere vrouwen en kinderen werden opeens hun redders. Waren zij niet zo snel naar Japan verscheept dan hadden vele vrouwen en kinderen de Bersiaptijd niet overleefd. ,,Ik zal die Japanse officier en zijn mannen daarom nooit vergeten. Bizar hè?”

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op ‘Je moeder was in het kamp zo sterk als bamboe’

 1. Anoniem zegt:

  Oscar Garsehagen.
  Je hebt volkomen gelijk.
  Dit had ook met andere verhalen genoemd moeten worden.
  Hiervan en alle andere verhalen had min.Rutte maar ook de Koning moeten weten.

 2. ellen zegt:

  Er was toch gelegenheid om je persoonlijke verhalen door te geven aan het IND45-50 Getuigen en Tijdgenoten. Ik heb dat ook gedaan met brieven van mijn oma. Volgens mij ook andere lezers/reageerders van de Indische websites. Ik ken mensen die hele dagboeken van hun vader/ouders hadden gedoneerd. .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.