Onwetendheid en bersiapmonument

Gunay Uslu, de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft kamervragen nav de bersiapophef van januari beantwoord.

Martin Bosma stelde vragen die op aannames stoelen, zoals het vermeende schrappen van het woord bersiap in en door het Rijksmuseum, omdat het een racistische term zou zijn. (zijn vraag 4, en 6)
(vraag 2:) Het Indonesisch extremistisch geweld op burgers in 45-50 kun je deels racisme noemen. Het is ook roofzuchtig,revanchistisch, etnisch en komt voort en of wordt gerechtvaardigd door het politieke streven naar een eigen staat zonder dictatuur vanuit een ver land. Ook onwetend van Bosma is dat hij in vraag 3 lijkt te denken dat vooral mensen uit de jappenkampen komend werden aangevallen.

Kamerlid van Haga wenst een onderzoek naar verwezenlijking van een Nationaal Bersiap Monument in Den Haag.
Gunay Uslu ziet geen reden voor zo’n onderzoek.
Dat is weer haar onwetendheid dat enkele honderdduizenden mensen in Nederland (ook elders) een familiegeschiedenis hebben met dit Indonesisch excessief geweld. Ouders, grootouders, broers en zussen, ooms,tantes en hun kinderen, kennissen die beroofd, mishandeld of vermoord werden. Dan wel dat mensen dit op oogafstand meemaakten.
Het is leedverwerking, postuum eerbetoon, maar ook Nederlandse geschiedenis doorvertellen met dit monument.

Zie de kamervragen en antwoorden.

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans. Bookmark de permalink .

33 reacties op Onwetendheid en bersiapmonument

 1. Bung Tolol zegt:

  @Gunay Uslu ziet geen reden voor zo,n onderzoek “” Dan schrijft si Boeroeng “” Ja dat is weer haar onwetenheid over het lot van al die honderdduizenden Indische Nederlanders in die roerige tijden “” .Gunay Uslu vaart gewoon op het kompas van de hoogste ambtenaar van haar ministerie ,dat is dus de Staats-Secretaris van Onderwijs ,Cultuur en Wetenschap .Maar het zal mij inderdaad niet verwonderen als zij geen nasi-bal afweet van die tijd .Zij weet wel veel over die Turkse geschiedenis ,is dat logisch ? Ja zeker want zij is Turks ! O.K Gunay geen beeld over die Bersiap ? Misschien wel een beeld over die Armeense Genocide ? 😜😂🤣

  • Bung Tolol zegt:

   @Correctie de hoogste ambtenaar op een Nederlandse ministerie heet niet een Staats- Secretaris maar een Secretaris-Generaal .Wat zou Gunay antwoorden op die vraag over een beeld voor die Armeense Genocide ? Iets in de trant van “” Delirdin mi !”” In gewoon Nederlands “” Ben je gek geworden !””

   • Bung Tolol zegt:

    Niets zeggende vragen en aldus niets zeggende antwoorden .Welke vraag zou ik stellen ? ………………….. effe pikir oh Ja weet het al ! Geachte Staatssecretaris ,vindt u ook niet dat ontkenning van die term Bersiap strafbaar gesteld moet worden ? Strafbaar ja net als in Nederland ontkenning van De Holocaust verboden is op grond van het Verbeke -arrest ( 1997 ) van de Hoge Raad .Waarschijnlijke antwoord van die Staats-secretaris na overleg met die Secretaris-Generaal “” Daar moet dan eerst een arrest voor komen van de Hoge Raad m.a.w er moet eerst een proces komen tegen de juiste persoon /instantie /groep etc Met juiste groep bedoel ik dus NIET het Rijksmuseum maar hun gast -curator Bonnie T .Na veroordeling van Bonnie T ,hem wel goed opsluiten in de EBI ! En elke dag alleen Babi te eten geven ! Of weet je wat geef hem helemaal niets te eten ! 🤣😂😁😎 zelfs geen Nasi-goreng .

  • A. Olive zegt:

   “Misschien wel een beeld over die Armeense Genocide?”
   Gunay Uslu zal de Armeense Genocide wel nooit van har ouders hebben geleerd want in Turkije mag men er niet over praten. Je gaat de Turkse gevangenis in en die zijn berucht als een van de slechtste in de wereld.
   Het is nog niet zover dat wij niet over de Bersiap mogen praten en ik hoop dat die tijd nooit zal komen

 2. Boeroeng zegt:

  Van Haga kent een stichting nationaal monument slachtoffers bersiap.
  Nooit van gehoord. Nooit iets over gelezen.
  Misschien kortgeleden opgericht ?
  https://www.transfirm.nl/nl/organisatie/84611545-stichting-nationaal-monument-slachtoffers-bersiap

  • Bung Tolol zegt:

   Van Haga was eerst Kamer-lid van de VVD en tevens huisjesmelker .Hij moest beloven aan de VVD dat hij zich niet meer zou bemoeien met zijn onroerend goed imperium ,uiteraard belofte gebroken ,toen flikkerde de VVD hem uit de partij maar Haga gaf zijn zetel niet op ,daarna sloot hij zich aan bij Thierry Baudet .Van Haga werd toen gekozen voor FVD maar na korte tijd brak hij ook met FVD ,uiteraard behield hij ook weer zijn Kamer zetel .Moet zo,n Stichting niet eerst geld inzamelen voor zo,n monument ? Nou ik zou wel eerst twee ( 2 ) dua kali achter mijn oor krabben ,voor ik een cent overmaak naar die Stichting .Dat zou ik ook doen als ene Indo als Greg R ( 73 jaar ) uit Vinkenveen een stichting op zou richten bedoeld voor oude achtergebleven Indo,s in Indonesie .

 3. Boeroeng zegt:

  De stichting nationaal monument slachtoffers bersiap is opgericht 24 november 2021
  Vandaar dat ik voor die tijd er nooit iets van las.
  Maar nu nog steeds… geen website ed
  Dat schiet niet op zo met de fondswerving.
  https://graydongo.nl/nl/nl-overheid-semi-overheid-stichting-nationaal-monument-slachtoffers-bersiap-voorburg-84611545

  • Bung Tolol zegt:

   Oprichting Stichting Nationaal monument slachtoffers Bersiap 24 november 2021 .Ja zo zie je hoe “” onze “” huisjesmelker Wybren te werk gaat : Er is “” IETS “” in het nieuws in dit geval de Bersiap ,hij ziet hoe die Bersiap nog leeft bij Indische Nederlanders .Wybren googelt effe op Bersiap ,want hij heeft geen idee waar het over gaat .Bersiap blijft in het nieuws en Wybren is ook een beetje ( veel ) publiciteits geil en denkt “” Ik ga een stichting in het leven roepen om dat Bersiap monument werkelijk heid te laten worden ! Hij hoopt natuurlijk op eeuwige roem van die “”Indische Gemeenschap “” Jesse Klaver zei al eens tegen Van Haga ,toen die uit zijn nek zat te lullen over huizen en huizen bouwen “” Hier staat een huisjesmelker ga zitten Van Haga ! “” Over Greg R ,ik heb 1000x liever een persoon als Greg ,dan zo,n gladjanus als Wybren .Greg is misschien crimineel maar ook sociaal .Wybren is alleen sociaal voor zich zelf .

 4. Boeroeng zegt:

  Maar als er monument komt, moet het wel bersiapmonument heten ?
  Bersiap verwijst naar het najaar van 1945, terwijl Indonesisch excessief geweld op burgers ook na 1945 doorging.
  Het kan wel hoor…én bedoelend voor de hele periode 45-50 én alle Europese en Indonesische slachtoffers. maar dan moet het ook ter herdenking zijn van mensen die mishandeld en vermoord werden na 1949 door vermoedelijk een antibelandamotief.

  Misschien een bankje als monument. Ter ere van Jan Somers die de bersiap als jochie van 14/15 overleefde.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Boeroeng; ‘bersiap monument etc.’- Dit komt er nooit! Een gedenkteken van het Indië debacle? Door toedoen van de toenmalige regering/bewindslieden(!). – Mansholt, de toen nog levende minister uit het ‘politionele kabinet’ verklaarde reeds in aug.1995; ‘wij waren fout….!’ En dan in 2005 min.Bot; ‘we stonden aan de verkeerde van de geschiedenis…..’!
   Trouwens er is al een monument; het Indië monument in Amsterdam, (vm.van Heutsz)
   Daar zijn jl.16 augustus; alle(!) slachtoffers herdacht van meer dan 3 eeuwen Indië!

   • Boeroeng zegt:

    Dat heutszbouwwerk is besmet door de naamgever en de vererende bedoeling
    Men wilde indertijd af van die besmette naam en bedoeling. Prima.
    Noem het olympiatoren. En doe niet zogenaamd bestemmen ter herdenking van Indië .

    • R.L. Mertens zegt:

     @Boeroeng; ‘die besmette naam etc.’- Van een besmette- naar een goede naam/bestemming is toch de juiste weg! – Om in het reine te komen, zei onze koning recentelijk…..
     De ontwerper/beeldhouwer Frits van Hall, ook uit Indië afkomstig(!), zei het al bij de opening 1939! – Als men de van Heutsz plaquette weghaalt; is het een Indisch vredes monument!
     Op zijn wenken bediend; is het door provo studenten in de Reiniers Vinkelkade gesodemieterd. En nooit meer terug gevonden 😎

  • A. Olive zegt:

   Ik hoop dat als er een Bersiap monument komt dat men meteen kan zien dat het ter nagedachttenis is voor het verminking en vermoorden van weerloze mensen.
   Het was een verschrikking en het zou er zo ook moeten uitzien.
   Een bankje was alles wat Jan somers nodig had want hij had de Bersiap meegemaakt en lijken geborgen. Hij hoefde geen beeld voor ogen te hebben.
   Voor het Duitse bombardement van Rotterdam hebben ze ook een standbeeld gemaakt die de verschrikking laat zien.

   • Bung Tolol zegt:

    Helemaal gelijk Pak Olive ! Wat dacht u van het verminken en vermoorden van dat 5 jarige jongetje Engelenburg ( Indisch jongetje ) Hij werd door 5 volwassen pemoeda,s achtervolgd en doodgestoken met hun bamboe runcings .Wat moet dat 5 jarige kind doodsangsten hebben uitgestaan ! Dus een beeld van 5 langharige pemoeda,s met wilde blik en de bamboe runtjing in de hand .die neersteken op een klein kind van 5 jaar .Zie hier de Helden van de Repoeblik Indonesia ! En laten mensen nou niet met dom geleuter aan komen dat ,dat het kindje zijn eigen schuld was !

 5. vandenbroek@libero.it (1953) zegt:

  “6 langharige pemoeda’s met wilde blik en de bamboe roentjeng” lijkt mij toch een wat bizarre en creatieve beschrijving van de moordenaars in Ngadireso. Deze lijkt meer te beantwoorden aan het vooroordeel waarover Bonni Triyana schrijft in zijn NRC opiniestuk.

  Ngadireso ligt verscholen in de bergen, een bezoek aan zo’n plaats ligt niet voor de hand. De moordenaars wisten waar het onbeschermde gezin Engelenburg verbleef , want indo-Europeanen moesten toentertijd hun verhuizingen/verplaatsing melden aan de plaatselijke Indonesische autoriteiten. 6-8 gewapende pemuda’s organiseerden zich en gingen in een vrachtwagen koelbloedig en gericht op pad.Vervolgens reden ez naar Pondjokoesoemo,vermoorde familie van der Werff bestaande uit 1 vrouw en 4 jonge kinderen, daarna naar Wadjak en vervolgens richting Krebet-Boeloe Lawang (041,042 AvT). Doelgericht en structureel bloedig geweld tijdens de Indonesische Revolusi, waarbij indo-Europeanen het Slachtoffer warenn.

  Maar als we het toch over een bloedbad hebben, wat te denken van de familie Jonathans, 10 mannen, 7 vrouwen en 1 baby van 8 maanden afgeslacht door een bende van ruim 20 man. Ondanks dat deze moordzaak in de Bataviaans pers is gepubliceerd (29/04/1947), zijn deze slachtoffers nooit geregistreerd of herdacht, niet eens bij Oorlogsgravenstichting. Dus het aantal van 3500 slachtoffers is bij voorbaat verkeerd, het moet minstens zijn > 3500+18
  Het is te ridicuul voor woorden

  • Boeroeng zegt:

   Ik las dit van de week op het internet:

   In een persoonlijk gesprek per telefoon met Jeffrey Pondaag ( Ik was thuis in Surabaya toen ik tot mijn verwondering gebeld werd door die idioot ) werd ik door hem veroordeelt tot moordenaar vanwege mijn afkomst als nakomeling van de kolonialen en dat geldt voor ieder Indo en Ambonees met Nederlands paspoort. In die discussie over de moorden op de kinderen Engelenburg gaf die idioot het volgende antwoord: ” Eigen schuld ,dan hadden de ouders maar niet de kant van de Belanda’s moeten kiezen”. Hij verdedigt hiermee precies de reden van de pemoeda’s om in het wilde weg direct in September/October 1945 te mogen moorden op alle onschuldige mensen die maar Nederlands bloed hadden en Nederlands gezinden.

   • Boeroeng zegt:

    Jeffrey Pondaag is van Indische komaf. Als hij Indische mensen noemt landverraders en moordenaars van broers en zusters, dan beschuldigt hij ook zichzelf, zijn moeder en oma die hij nog gekend heeft .
    Hij verschuilt zich achter : ik ben indonesier, dus het gaat niet over mij.
    Hij vertelde ooit dat hij het jeugdjournaal belde nav een stukje op tv over kinderen op de Tong Tong Fair. Wat wilde hij ? Moest het jeugdjournaal helemaal niks uitzenden over TTF ?Of moest het JJ zeggen dat er allemaal slechte mensen komen op de TTF, nazaten van slechte mensen. Of dat TTF een verheerlijking is van al die slechtigheid en dat moet JJ de kinderen duidelijk maken ?

   • Bung Tolol zegt:

    Effe gokken ! Die persoon in Soerabaya zal wel de geachte heer Eddy Samson geweest zijn ,porsitter van de Persatuan Indo-Belanda .Weet die Pondaag eigenlijk wel dat 4 Indo,s de status hebben van Held van Indonesia ! En is superhero of super idiot Jeffrey ook niet gevlucht uit zijn heil Staat ? Het beviel hem zo goed in Belanda ,dat hij hier maar gebleven was en mag genieten van A.O.W + goed pensioen + alle goede voorzieningen van een geordende Staat ( Nederland )

    • Boeroeng zegt:

     Nee, niet Eddy Samson
     Ik zeg zijn naam en bron even niet. Ik weet niet of de schrijver dat kan waarderen

  • Boeroeng zegt:

   Jonathans is een depokfamilie en kennelijk nooit genoteerd door O.D.O. (Opsporingsdienst Overledenen) . Ik neem aan dat de oorlogsgravenstichting die ODO-lijsten later overnam.

   • vandenbroek@libero.it (1953) zegt:

    Op de persoonskaart van de oorlogsgravenstichting OGS te vinden in het Nationaal Archief en on-line te raadplegen, staat soms Gravendienst genoteerd. Bij navraag weet de OGS niet meer waar de informatie op de kaart vandaan kwam, delen van het archief zijn niet bewaard.

  • Bung Tolol zegt:

   Tja als je me toch citeert ,citeer me dan goed ! Ik had het over 5 ,lima orang pemoeda,s ,jij haalt er zomaar uit het niets nog een pemoeda bij .dus 6 orang pemoeda ,alsof die kleine anak van 5 jaar het al niet moeilijk genoeg had met lima binatangs ! natuurlijk er waren meer van dit soort gewelddadigheden maar ik lichtte er eentje uit ,om een idee te geven voor een monument en dat moest volgens Pak Olive er gewelddadig uitzien .Dus om “” Onze “” teman si Bonnie tevreden te stellen hier volgt nogmaals mijn beschrijving van die Helden van Indonesia ! 5 langharige pemoeda,s met wilde blik en schuim op de bek ,ze hadden alle 5 een goedkoop zwart zonnebrilletje op van de Pasar Senen ,aan hun poten hadden ze goedkope slippers van de Pasar Malam .Ze hadden geen tjenana pendek aan en ook geen sarongs maar een goedkope handdoek van de Pasar Rotzooi .Zo als u toevallig dit groepje ongeregeld rond ziet lopen in uw woonplaats ,gelieve de plaatselijke veldwachter te bellen ! U kunt ook si Botak van de FIN bellen ,die stuurt er meteen een lading Deurwaarders op af ! 😁😎😜

   • vandenbroek@libero.it (1953) zegt:

    Ik citeer wel maar uit een andere bron . Ik verwijs niet voor niets naar 041,042 AvT als “rationeel bewijs”. De verwijzing betekent document 041 en 042 in het dossier Jack Boer dat on-line te vinden is in Archief van Tranen, deze informatie is afkomstig van de ODO en Nederlandse militairen. De groep van Indonesische mannen was zowel betrokken bij het bloedbad in Toempoeng , Ngadiredjo als Pondjokoesoemo.

    Ik lees uit de verslagen dat mannen zich vrijlijk per vrachtwagen verplaatsten en hadden de beschikking over vrachtwagenbrandstof, tevens had één van hen een rijbewijs, tenminste rijervaring, wat toch niet zo gewoon was vlak na de oorlog. Daarnaast wisten zij hun slachtoffers te vinden. Eèn en ander wordt verklaarbaar aangezien ze contacten hadden met Indonesische autoriteiten in Malang! Er is een causaal verband tussen de Indonesische autoriteiten en de moordenaars.

    Er kan weliswaar beweerd worden dat het geweld niet alleen gericht was tegen Indo-Europeanen maar ook tegen ander bevolkingsgroepen, maar bij bovenstaand voorbeeld was het geweld juist tegen Indo’s gericht omdat de enige misdaad die ze begaan hadden dat ze Indo’s waren. Van blandahaat mag niet gesproken worden want er waren helemaal geen blanda’s bij dit bloedbad

    Groepje ongeregeld, pemoeda’s die in het wilde weg ……. te mogen moorden op alle onschuldige mensen die maar Nederlands bloed hadden en Nederlands gezinden” of woorden van gelijke strekking bevestigen alleen maar het racistisch geladen vooroordeel dat Triyana aanhaalt, dat doet de Indo-zaak geen goed.

  • Bung Tolol zegt:

   Waar werd die baby van 8 maanden van verdacht ? Neo-Koloniale verschijnselen ? Omverwerpen van die Repoeblik baroe ? Het weer in ere herstellen van de blanke macht ? Overigens er cirkelt een “” mooie “” foto rond van een grote groep KNIL-militairen tijdens die Atjeh-oorlog waarin ze stoer zaten te doen temidden van een uitgemoord dorp en daartussen zat een klein onschuldig babietje ,als enige overlevende ,papa dood ,mama mati ,broertjes en zusjes ook naar Tuan Allah .Ja ook dat KNIL toonde weinig medelijden met kinderen .Ze hadden in die Kolonie Nederlands -Indie zeker nooit gehoord van De Kinderbescherming ? Was Ned-indie een Fascistische Politie-Staat ? Ja zeker 1000% Is die Republik Indonesia een Fascistische Politie-Staat ? Ja zeker 1000 % Zo weinig veranderd daar onder die Tropen Zon !

 6. Anoniem zegt:

  Inderdaad, de geschiedenis herhaalt zich en herhaalt zich tot je er ziek van wordt

 7. Adat zegt:

  Een mens of een volk dat vecht voor zijn vrijheid is bereid om heel ver en heel diep te gaan. Als ik de discussies zo lees op diverse sites gaat in mijn beleving iedereen daar aan voorbij. De Fransen hebben voor hun vrijheid gevochten tegen de bezetter Nazi Duitsland en schuwde geen enkel middel en wij kregen dat op het vwo in de jaren 80/90 met de paplepel ingegoten tijdens de geschiedenis lessen. Maar wat is dan het verschil tussen de Franse vrijheidsstrijders en de Indonesische vrijheidsstrijders?

 8. vandenbroek@libero.it (1953) zegt:

  Ik snap niet waarin ik aan voorbij ga, als nu nog de vraag wordt gesteld wat het verschil is tussen Franse en Indonesische vrijheidsstrijders dan hebben VWO-ers na mij blijkbaar weinig tot niks van geschiedenis begrepen . Die vraag mag toch langzamerhand wel beantwoord zijn, zo niet terug naar school.
  Bij de Jonathans werd een baby van 8 maanden afgeslacht/levend de put in gegooid door pemoeda’s o.i.d..Dat zegt toch iets over de Indonesische daders (000 AvT)
  Of: dochter miste linker borst, kapwond in nek, speerstoot in schaamdelen , was eerst verkracht (000 AvT)
  Tussen haakjes is de bronvermelding het koeterwaals voor rationeel bewijs als dhr/mevr LBGTx Adat zich wil overtuigen.

  • R.L. Mertens zegt:

   @vandenBroek; ‘zegt toch iets van de Indonesische daders etc.’- In het vooroorlogse Deli; werden enige planters vermoord. Vandaar oa de oprichting van de Vaderlandse Club!
   – Uit het Remrev rapport( verdonkermaand door van Heutsz); ‘de Javaanse koelies hadden niet alleen de naam indolent te zijn, maar ook dociel Ook ondoorgrondelijker. Een ‘onbenullig voorval’ deed hen soms in blinde woede ontsteken…. De straffen; ‘een vrouwelijke koelie die een planter eerst liet doodslaan, om haar vervolgens liet ophangen! ‘- het inwrijven van geslachtsdelen van vrouwelijk koelies met rode peper!
   – het aanbinden in gekruiste toestand aan een paal onder de bungalow van de Hollandse manager- een vrouwelijke koelie, die elektrische schokken kreeg toegediend- een administrateur die de duimen van de koelie tussen de kopieer schroefde pers!, -Chinese koelies , die aan hun haarstaart werden opgehangen etc. etc’.! *Minachting en angst lagen beiden ten grondslag aan het racisme, waarvan de koloniale samenleving was doortrokken(!)De koloniale situatie, die de maatschappelijke voedingsbodem vormde voor raciale superioriteit tegen over inferioriteit bleef immer in stand! – En nu, de vermoorde onschuld uithangen?

 9. Anoniem zegt:

  Wellicht begrijp ik iets niet. Volgens dhr. Mertens moet ik een verband leggen tussen de gebeurtenissen in Deli (Sumatra) uit het Rhemrev-rapport van 1903 als “Rationeel” bewijs voor de bloedige gebeurtenissen in de laatste maanden van 1945 in Jakarta waarbij een 8 maanden oude baby Jonathans werd vermoord, de vermoorde onschuld? Rationeel begint hier wel als een tang op een varken te slaan.Het moet er nog maar bij komen dat het scheppingsverhaal er niet bij de haren wordt bijgesleept, waar Eva in al haar maagdelijke onschuld een appel opeet.

  Laat ik een ander voorbeeld geven. In de Japanse bezettingstijd worden op Sumatra bijna alle Europeanen en Indo-Europeanen geïnterneerd. .Na de Japanse bevrijding worden de bevrijde geïnterneerden uit Bangkinang e.o. naar Padang getransporteerd, waar ze in verschillende opvangkampen worden gehuisvest. Ondanks waarschuwingen van de Britse militairen, dat het buiten de opvangkampen levensgevaarlijk is, keren Indo-Europeanen naar hun oude huizen terug, daarbij wordt ook onderdak verleend aan familieleden uit andere delen van Sumatra zoals Sawaloento. De situatie neemt levensbedreigende vormen aan. De Britten besluiten eind december 1945/begin januari1946 het merendeel van de 4000 personen, een bron geeft aan 3937, uit veiligheidsoverwegingen te evacueren naar Medan en Batavia.
  Weliswaar vinden er schermutselingen plaats tussen de inlandse bevolking en de teruggekeerde RAPWI maar is niet verontrustend. De situatie veranderd op 20 november want dan vindt het bloedbad plaats in Olostraat 27, waarbij tenminste 34 personen werden afgeslacht en ontvoerd. Alleen op dat adres werden Indo-Europeanen en ook Ambonezen vermoord, terwijl aan de Olostraat andere Indo-europese gezinnen woonden.

  Hun enige ten laste gelegde misdaad was dat ze Indo-Europeanen en Ambonezen waren, loyaal aan het Nederlandse gezag. De jongst bekende geslachtofferde was Johny Kretzer, 5jaar oud, de vermoorde onschuld.
  Enkele daders werden later opgepakt en door een Rechtbank veroordeeld. een crimineel motief ontbreekt. Ik kan het Rechtbankverslag niet on-line lezen, maar ik ben benieuwd wat het politiek motief van de moordenaar en verkrachters was. (039 AvT getuige Otto Brouwer van Gonzenbach).

  Een ander saillant detail is dat bijna 4000 personen uit Padang worden geëvacueerd. Padang is daarna bios een enkele uitzondering (dhr Bo Keller) geheel van Europeaanse en Indo-Europeaanse burgers gezuiverd: dit heet in het Engels Etnic-cleansing. en geeft toch wel een ander licht op de gebeurtenissen in de Olostraat
  Dan mag ik toch zeggen dit massaler genocide kenmerken vertoont? Dit is ook opschalen.

  Maar als dhr Mertens toch een rationeel verslag over de bloedige periode tijdens de Revolusi wil lezen zonder met oogkleppen in vooroordelen te vallen, laat hij dan het rationeel document 040 opzoeken in het dossier Jack Boer op http://www.archiefvantranen.nl.
  Titel De gebeurtenissen in het interneringskamp AMBAWARA en de daarbij bedreven wandaden tegen (Indo-) Europeanen.
  De getuige C.F.G.Bischoff j haalt de in “Hollands” uitgesproken radiorede van Bung Soetomo aan waarbij deze zijn gal spoog over ons Hollanders(sic) , die de Indonesiers uitzogen en tot slavernij hadden gebracht. Dat was toen gewoon Indonesische propaganda of mag ik dat ook niet meer zeggen? Die plaat wordt tot vervelens toe op I4E gepapagaaid. Er is vrijheid van meningsuiting ook van fake news.

  N.B. Dwazen, in het Italiaans ignoranti, vertelden in het verleden zonder enige nadere bestudering van het dossier JB dat de documenten TOEVALLIG bij Jack Boer belandden en dat er tussen de documenten geen verband bestaat. Ik heb in mijn leven veel wartaal aangehoord maar dit is grensoverschrijdend.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Anoniem/vandenBergh; ‘de vermoorde onschuld etc.’- U had het over ; ‘zegt toch iets van de Indonesische daders etc’. Nou ik citeerde ; iets over de Nederlandse daders/gruwelen van toen! – Zoiets als; ‘de pot verwijt de ketel, dat….. die zwart is’
   – Het was toen in Ambarawa inderdaad; bersiaap/ boenoeh Belanda etc. Hoe het zover kwam; mag u raden …

 10. R.L. Mertens zegt:

  @Anoniem/vandenBergh; ‘de vermoorde onschuld etc.’- U had het over ; ‘zegt toch iets van de Indonesische daders etc’. Nou ik citeerde ; iets over de Nederlandse daders/gruwelen van toen! – Zoiets als; ‘de pot verwijt de ketel, dat….. die zwart is’
  – Het was toen in Ambarawa inderdaad; bersiaap/ boenoeh Belanda etc. Hoe het zover kwam; mag u raden …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.