2 dec 14.00 online Indische Salon: ‘onze’ voorvaders van het KNIL

Veel Indische Nederlanders voelen zich verbonden met het KNIL via een voorvader.
Foto’s tonen een trotse man in uniform. Maar de maatschappelijke discussie over ‘militair in de Oost’ is vooral negatief. Wat was het KNIL eigenlijk en hoe komen we daar meer van te weten? In deze webinar beginnen we met een lezing over generaal Frits van Daalen (1863-1930), de belangrijkste Indische KNIL-man van zijn tijd. Hij was enige tijd zelfs legercommandant. Vilan van de Loo vertelt over zijn leven en loopbaan, met prachtige beelden. Vervolgens legt Maarten Fornerod van de Indische Genealogische Vereniging (IGV) in zijn presentatie ‘Een duik in de archieven: waar vind ik wat?’ uit hoe we meer kunnen vinden over een militaire voorvader.
Stichting Vrienden van het Indisch Herinneringscentrum
Zie ook: https://www.indischherinneringscentrum.nl/actueel/agenda/indische-salon-onze-voorvaders-van-het-knil

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

3 reacties op 2 dec 14.00 online Indische Salon: ‘onze’ voorvaders van het KNIL

  1. R.L. Mertens zegt:

    @ ‘wat was het Knil etc.’- Een bezettingsleger; zoals elk ander ‘Koloniale mogendheid’, die had; Engeland, Frankrijk ea. Met hun bewapening/oorlogstuig waren zij superieur aan hun Inlandse tegenstanders. Opmerkelijk is het ook, dat het leger vooral bemand werd door Inlandse soldaten. Dat bij een Europese journalist een uitspraak ontlokte, dat het knap was (Atjeh), dat Nederlanders in staat waren om Inlanders tegen Inlanders te laten strijden. Zie de foto uit de Atjeh oorlog/Zentgraaff; Koeto Reh 14 juni 1904; waar van Daalen trots met zijn manschappen poseert bij een stapel Atjehse lijken en … een nog levende krijsende baby! Er vielen toen 2902 Atjehers; waarvan1159 vrouwen en kinderen. De eigen verliezen; 26 doden, uiteraard Inlanders! In 1904 ontving het Rijksmuseum van Volkenkunde, Leiden een persoonlijk geschenk van de lt.Kol. GCE.van Daalen; onder serie nr. 1429 werden 300 voorwerpen ingeschreven; zilveren ringen, kettingen en andere sieraden, heupdoeken, gordels, kapmessen, dolken, zwaarden, matten. een lans met een gouden versierde schacht, hoornen sier doosjes, gouden voorwerpen; broches met diamanten etc. en de rode vlag van leider Teungko Tiro, Oorlogsbuit netjes schoon gemaakt; ter lering en vermaak van de bezoekers! – Dus op naar Leiden!

  2. waluparmo zegt:

    De” goude kanon” een cadeau van de Sultan van Turkey aan de Sultan van Atjeh, is allang buit gemaakt en staat nu in de Bronbeek museum.

  3. Anoniem zegt:

    Wanneer wordt die “oorlogsbuit” teruggezonden naar Indonesie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.