I.M. Piet Hein Fredriksz (1921-2021)

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op I.M. Piet Hein Fredriksz (1921-2021)

 1. Boeroeng zegt:

  Zijn kleinzoon Bryce en vriendin Daisy kwamen om bij de MH 17 -ramp

  I.M. Bryce & Daisy

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ik ken PHF niet, maar wil hem toch graag hormat brengen. Niet omdat ik via via via stieffamilie ook nog aan Indische Frederikszen ben “geparenteerd”. Ik herinner mij oude oom John F., een man met een indrukwekkende grijze snor, die in 1945/46 uit Semarang richting Siam werd geëvacueerd en aan boord overleed. Vóór de evacuatie was hij nog door de pemoeda’s in de Boeloegevangenis gevangen gezet.

   Met PHF is weer een Mohikaan heen gegaan die “het” allemaal ten volle heeft meegemaakt. Better and worse and better. Geboren in Tegal, net als mijn papa 20 jaar eerder, omdat zijn pa (mijn opa) bij de spoorwegen werkte. Waarschijnlijk (misschien, wellicht) een heerlijke Indische jeugd gehad, tot de jongens uit het land van de rijzende zon roet in het eten gooiden. Misschien wellicht gemobiliseerd in 1940/41 (zie ik niet het MOK van wijlen Pak Oebroes Brijl hoog op zijn borst?). Dan natuurlijk krijgsgevangenschap. Birma, Pakanbaroe, Fukuoka of een andere Japanse hell hole?

   Daarna vrij en, misschien wellicht, direct weer onder onder de wapenen. Andjing NICA, Gadjah Mèrah, politionele acties? Vervolgens niet meer happy in het nieuwe Indonesia, “gerepatrieerd” met de boot, contractpension, misschien wellicht verneukt door die nare Belanda’s, want gestorven zonder bekpee, maar eerst dapper in Negeri Kodok een nieuw bestaan opgebouwd voor zichzelf, zijn istri en nageslacht.

   Zo zal het misschien wellicht zijn gegaan met PHF. He gave his best. Hij ruste in vrede. Misschien wellicht op Java, op een goenoeng onder een ruisende tjemara, met zicht op de Java Zee.

 2. Bung Tolol zegt:

  Tegal ? TEGAL ? Waar ken ik die plaats van ? Oh ja daar heeft Bangau mabok yang mengantuk itu mij ook neer geflikkerd in 1949 ( Daar heeft die dronken ,suffe ooievaar mij ook neergeflikkerd ) Terwijl op het bezorg -adres toch heel duidelijk stond : Hollywood of Cote D,Azur ! Nou ja gedane zaken nemen geen keer of zoiets😁😜Trouwens sterke man die Piet-Hein 100 jaar ! R.I.P Pak Frederiksz .

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nou ja ….. Hollywood of Côte d’Azur of – for that matter – Wassenaar of Heemstede/Aerdenhout was natuurlijk veel te ver vliegen voor die arme blekok met die zware boengkoesan in zijn senavel.

 3. Boeroeng zegt:

  Topic uit het archief opgeduikeld. Boek van de hr Fredriksz

  De zwervende indo

  • Pierre de la Croix zegt:

   Hihihi …. dat handschrift onderaan het krantenknipsel uit het Almeerse sufferdje herken ik!

   Was het al lang weer vergeten, maar mijn “misschien, wellicht” levensloop van PHF van vanochtend zou de kritische wetenschappelijke toets dus best kunnen doorstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.