Jangan Lupa wint Poëziefilm Festival


persbericht:
De film Jangan Lupa van cinematograaf Jeremy Flohr en dichter Robin Block is de winaar van het Nederlands Poëziefilm festival 2021.
Juryrapport:
‘Jangan Lupa toont sterke, weloverwogen stilistische keuzes waaruit fijnzinnig vakmanschap blijkt, zowel in het gesproken woord als in de beeldtaal. Het is de eenvoud die het tot zo’n groots werk maakt. De poëziefilm beschikt over iets ongrijpbaars dat hypnotiseert, fascineert én intrigeert. Het resultaat: beelden en woorden die je niet meer loslaten.

Jangan Lupa betekent letterlijk ‘niet vergeten’. Het was de naam van een inburgeringsboekje voor Indische en Molukse Nederlanders die na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland kwamen, waaronder onze grootouders. Het boekje vertelt -nogal denigrerend- hoe je je huis moet schoonhouden, hoe je aardappelen schilt, en hoe je je moet kleden op de koude Hollandse winter. Het vertelt je niet hoe je een geboorteland achter je laat, wat je met al die herinneringen en oorlogservaringen aanmoet, en bovenal, hoe je van een nieuw land, een nieuw ‘huis’, je thuis kunt maken. Dit hebben we geprobeerd voelbaar te maken met deze film.
Voor ons betekent ‘niet vergeten’ dan ook een ode brengen aan de liefde en veerkracht van degenen die ons voorgingen.
Jangan Lupa maakt deel uit van het Poëziefilmproject Manual for the Displaced dat uit vijf films bestaat. Het project geeft beeld, stem, geluid en beweging aan de zoektocht naar een thuis, waar je ook bent of vandaan komt.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.