‘Laat duizend bloemen bloeien’

Den Haag, 4 november 2021door Esther Wils
Afgelopen maandag werd ik verwacht bij VWS. Een ambtenarenduo kwam mij uitleggen hoe het beleid van het ministerie ten aanzien van de 20,4 miljoen, te besteden aan de ‘erkenning van Indisch en Moluks Nederland’, in elkaar stak. Dat wist ik al; ik kwam met de specifieke vraag – die per e-mail nooit werd beantwoord – wie de tien ‘sleutelpersonen’ waren die bij de eerste oriëntatieronde onder ‘de gemeenschap’ waren geraadpleegd door onderzoeksbureau Panteia.
In die fase zijn de algemene beleidslijnen uitgezet dus het was een cruciaal moment. De tien waren, hoewel niet werkzaam bij die instituten, wel voorgedragen door de zes die de Ronde Tafel uitmaken: het vaste adviesorgaan van VWS, te weten Stichting Pelita, Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, het Indisch Herinneringscentrum (IHC), het Moluks Historisch Museum, Stichting Beheer Sophiahof en het Indisch Platform.
Het is behoorlijk curieus, om niet te zeggen: tegen de regels, dat degenen die adviseren dezelfden zijn die geld ontvangen, maar dat is wel het geval bij bovenstaande instellingen. En ook de zogenaamd ‘onafhankelijken’ zijn dus gelieerd aan die instituten. U begrijpt wel dat ik benieuwd was wie zich daarvoor had geleend. Indies tijdschriftindischtijdschriftlogo

Laatste Indies tijdschrift op komst   Tot onze spijt schieten de fondsen tekort om de publicatie van Indies tijdschrift voort te zetten. De subsidie die VWS voor drie jaar heeft verstrekt, is op en het ministerie is niet geïnteresseerd in het houden van een gesprek over mogelijke uitbreiding van de financiering, ondanks de reservering van nog eens 20,4 miljoen voor de ‘erkenning van Indisch en Moluks Nederland’. Aan abonnementsgeld en overige financiële steun is niet genoeg opgehaald om zelfstandig verder te kunnen.Maar eind oktober kunt u nog een fraai en stampvol nummer verwachten; daarmee bent u desgewenst wel even zoet!

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op ‘Laat duizend bloemen bloeien’

  1. Armeno Persianer zegt:

    Interessant te weten dat er in het laatste okt 2021 nummer een artikel is geplaatst, geheten Its all in the family of zoiets.
    Nog interessanter wordt het als er in het artikel bepaalde wetenswaardigheden vermeld worden, die enkel ingewijden weten en welke door die ingewijden op een website geplaatst zijn en dat het artikel (wat betreft deze wetenswaardigheden) niet naar die bron(website) verwijst…
    Tja, wat zal ik zeggen…. mijn overopa is hierdoor nu nog meer beroemder toch?
    🙂 🙂 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.