Serie Moluccan Memories te zien bij Museum Sophiahof Den Haag

Sinds gisteren hangt de serie Moluccan Memories in het museum café van Museum Sophiahof in Den Haag. Voor mij en waarschijnlijk voor velen een onbekend Museum. Het mooie statige gebouw de Sophiahof ligt in een prachtige wijk en is in 1858 gebouwd. Enorme grote, vertakte bomen omlijsten een brede laan op de Sophialaan. Echt mooi en indrukwekkend.
Na een warm onthaal werden de foto’s direct opgehangen terwijl wij het museum bezochten. Op dit moment is er een tentoonstelling over persoonlijke verhalen: “Depok, een koloniaal verhaal ontrafeld”. Absoluut een aanrader. Ook worden er in het museum twee keer in de week evenementen ingepland.
Mijn foto’s blijven hangen tot eind maart 2022, een brochure hierover is in de maak naast een vermelding op de website. In stijl hebben we de dag afgesloten met een gepaste lunch in Den Haag #genieten!
Ten Broek Fotografie

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Serie Moluccan Memories te zien bij Museum Sophiahof Den Haag

 1. vandenbroek@libero.it zegt:

  citaat in info over de serie:……. “Na de soevereiniteitsoverdracht en de ontbinding van het KNIL konden Indonesië, Nederland en de Molukse soldaten geen overeenstemming bereiken over de démobilisatieplek. Uiteindelijk werd besloten om de Molukkers tijdelijk naar Nederland over te brengen. Voor de meesten bleek het onmogelijk om terug te keren”.

  Is bovenstaand citaat eigenlijk helemaal waar?
  Toevallig herinner ik mij een topic op I4E over mentale dékolonisatie van de geschiedenis van het voormalig Nederlands-Indie waarbij Sam Pormes zijn kritisch Moluks perspectief geeft over bovengenoemde gebeurtenissen. Dan krijg ik wel een ander en meerzijdig beeld van de geschiedenis. Dat roept ook bij mij weerstanden op, maar zijn verhaal klinkt na kritische analyse best aannemelijk. Sam Pormes geeft er ook een verklaring voor: Cognitieve dissonantie!!! dat heb ik eerder gehoord!

  Sam Pormes legt het met een voorbeeld uit:
  De mensen geloofden tot nu toe dat iets zwart was, althans dat werd hun zo verteld . Dan worden ze met feiten geconfronteerd dat het niet zwart is maar blauw. Daar verzetten ze zich met alle middelen tegen om dat maar te ontkennen. Dit soort cognitieve dissonantie komt mij dan best bekend voor en geeft ruimte tot reflectie.

  https://dezwijger.nl/programma/mentale-dekolonisatie-voormalig-nederlands-indie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.