Weduwe van Indië: van Rees

.Deze zuil is ter herdenking van het echtpaar van Rees-Guffroy
Het lijkt erop dat hun as in de pot is gezet ?
De tekst op de pot boven gaat over Pieter Jan van Rees, geboren in 1878 te Maassluis en overleden in 1917 te Hamburg. Hij deed de HBS in Rotterdam en slaagde in 1905 bij de polytechnische school te Delft. Hij werkte als civiel ingenieur in Duitsland en mogelijk is hij nooit in Indië geweest, noch zijn ouders Arie van Rees ( 1847 Sliedrecht – 1914 Den Haag) en Johanna Mathilda van Leeuwen (1849 Maassluis- 1889 Maassluis)
In 1905 huwde hij te Den Haag met Henriette Gerardine Guffroy, dochter van de officier artillerie Gerardus Eliza Cornelis Guffroy (1838 Delft – 1899 Den Haag) en Frederika Carolina Waitz (1845 Semarang-1916 Den Haag). Wellicht leerde Pieter haar kennen via haar broer, mede-student te Delft .
Henriette was geboren 1878 te Pasoeroean en overleed in 1960 Den Haag

Hun dochter was Johanna Mathilde die een apart grafplaat heeft met haar man Ze was geboren in 1910 te Greifenhagen, Duitsland en ze overleed in Tiel anno1990
Te Den Haag in 1938 huwde ze met Tonny Albertus Pieter Posthumus, overleden 1986 te Oss , geboren 1911 in Tjimahi.
Zoon van Johanna Geertruida van Tongeren (1886 Amsterdam -1962 ) en Rimke Posthumus, geboren 1887 in Pontianak en overleden in 1944 in een jappenkamp te Formosa. Hij was toen kolonel KNIL buiten dienst.
Stamouders Posthumus waren de grootouders van Tonny: Pieter Posthumus (1852 Brielle-1929 Bandoeng) en Louise Carolina Geertruida Sick (1864 Koepang- 1937 Bandoeng)

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

2 reacties op Weduwe van Indië: van Rees

 1. Hans Boers zegt:

  Er was eens…zo begint meestal een sprookje.

  Er waren eens 3 broers geheten BARSEKH, PAULUS en CARAPIT ANDREAS van achternaam die geboren waren te Nor Jugha Isfahan Perzie en zij hadden een hele rijke oom geheten Joseph Johannes die wat handelsactiviteiten had in het oude voornalig Ned.Indië. Hun vader Andreas Boghos was gehuwd met een jongere zuster van Joseph Johannes. Na aankomst werd hun achternaam veranderd in ANDREAS welke voorheen BOGHOS (=PAULUS) was.

  Neefje BARSEKH huwde 1) mej MARIA FRANGEL in 1834 en zij kregen 10 kindertjes en toen hield mevr. Andreas geb. Frangel het voor gezien in deze wereld en zat neefje Barsekh met zijn 10 kindertjes in dat grote huis en derhalve besloot neefje BARSEKH maar een nieuwe vrouw in zijn huis te halen en dat was 2) ene mevr. FREDERIKA AUGUSTA CAROLINA WAITZ. *1824 (maand & dag onbekend) en zij werd vernoemd naar haar vader FRIEDRICH AUGUST CARL WAITZ en haar moeder was JOHANNA HELENA HILLEBRAND. Zij huwden te Batavia 1824 maand & dag onbekend. Johanna Helena was een meisje van half Europesche half Maleische afkomst, zoals Dr. Waitz in zijn boek beschrijft en verder schrijft Dr. Waitz dat hij zijn 3 kinderen op hun 6de jaar naar Europa zond om ze tot beschaafde mensen op te laten leiden…..!!! Het zij hierbij gezegd, dat de overigen zonder Europese opleiding dus onbeschaafd waren. Ben ik ff blij dat ik in Ghollaand gestudeerd heb 🙂

  De grote hamvraag voor de lezers (en voor mij):
  Wie waren de ouders van Frederika Carolina Waitz die geboren werd 6 dagen na het huwelijk van Barsekh en zijn tweede echtgenote.
  Zelf vermoed ik, dat zij een nichtje was van Barsekh’s tweede echtgenote Frederika Augusta Carolina, geboren uit haar broer Karel (Carl) Maximiliaan met NN, alhoewel ik tot op heden geen documentair bewijs ervan heb kunnen vinden.

 2. Boeroeng zegt:

  Een zus van Henriette Guffroy was Sophia Maria, die huwde in 1895 met luitenant Willem Burton en in Den Haag overleed in 1896, 20 jaar
  Dit is haar graf op Oudeikenduinen . Nog geen 21 jaar overleed ze in het kraambed.
  De baby Sophia Maria Eugenia Burton overleefde het

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.