Boeken

In De vlinders van Boven-Digoel neemt Alicia Schrikker ( zoek haar radio-interview) de lezer mee op haar zoektocht naar ervaringen van mensen voor wie kolonialisme een alledaagse realiteit was. ….
En dacht de Nederlandse opzichter in strafkamp Boven-Digoel werkelijk dat hij antikoloniaal idealisme kon bestrijden door politieke gevangenen vlinders te laten vangen?   Uitgeverij Prometheus

Van Friese klei naar tropenuniform, een boek van kleindochter Gerda Hartkamp
Anne is negentien jaar wanneer hij tekent als soldaat in het Koninklijk Nederlands-Indisch leger (KNIL). Hij leidt er een prettig leven met zijn vrouw, totdat de Japanners Nederlands-Indië binnen vallen. De Japanse overmacht slaat het Nederlandse leger neer en alle soldaten worden naar een interneringskamp vervoerd. Hier ondergaat Anne een verschrikkelijke tijd.

Indische Nederlanders. Velen van hen moesten na de onafhankelijkheid van Indonesië ‘repatriëren’ naar het letterlijk en figuurlijk koude vaderland. De eerste generatie is vrijwel uitgestorven. Maar hun kinderen en kleinkinderen dragen hun verhalen met zich mee. Die verhalen. Na een periode waarin de ‘thuisgebleven’ Nederlanders hier nauwelijks behoefte aan hadden, ze hadden genoeg aan hun eigen oorlogsherinneringen en waren bezig met de wederopbouw, kunnen de verhalen nu gelukkig worden verteld. De tweede en de derde generatie doet dat, terecht, zonder schroom. We kennen de Indische verhalen inmiddels uit een groot aantal boeken. Sybil van Dam heeft ze op een bijzondere manier verzameld.

Te bestellen bij de schrijfster  Sybil van Dam  Zie LeesKost

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Boeken

  1. waluparmo zegt:

    In Boven Digoel zitten alleen maar natstionalisten en kommunisten gevangen.Geen Mohammadaanse leiders want die zijn nooit in opstand geweest tegen Nederland omdat Nederland de Mohammdaanen met rust gelaten had.Niet als Portugal en Spanje.Pas na de MERDEKA, kwamen Mohammadanen in opstand en een goddienstsaat willen hebben(DI) tot nu toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.