Dries van Agt: ‘Aan de Molukkers is groot onrecht bedreven’

NRC:
Oud-premier Dries van Agt In 1977 eindigde een Molukse treinkaping in een bloedige bestorming. Ingrijpen moest, zegt Dries van Agt, toen minister van Justitie, maar: ‘Ik begrijp de achtergrond van de acties beter dan ooit.’

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Dries van Agt: ‘Aan de Molukkers is groot onrecht bedreven’

 1. Anoniem zegt:

  Inderdaad groot onrecht! Net zo groot als het koloniseren en uitbuiten van andere volkeren! De Molukkers zijn ook slachtoffers,net als de Indo’s, van het Ned. kolonialisme en de politiek van dekolonialisatie.

  • Kembang Merah zegt:

   Dries van Agt heeft een gespleten tong…..dese vent niet geloven !!
   Heeft zelf het bevel gegeven om de Punt te beschieten….🤢🤮

 2. kembang merah zegt:

  Dries van Agt heeft een gespleten tong…..dese vent absoluut niet geloven !!
  Heeft zelf het bevel gegeven de Punt te beschieten…..🤮🤢

 3. Boeroeng zegt:

  Indonesische kwestie, Molukse kwestie, Indische kwestie.

  • Bung Kwestie zegt:

   Kepada Negara Belanda ,Yang Terhormat Tuan Rutte ! Geen discussies meer maar doe een ROYALE GESTIE in verband met die INDISCHE KWESTIE ! 🎶😊

 4. D.P. Tick zegt:

  Dit hele geval was vrij complex.Complexer dan hier naar voren wordt gebracht.Bijvoorbeeld moest ons koningshuis neutraal blijven.Ja,aan beide kanten zijn fouten gemaakt.Mogen we allen v onze fouten geleerd hebben en nog verder mogen leren. Hoogachtend: DP Tick

  • Bung Kwestie zegt:

   Ya KNIL yang memperjuangkan ratu dan negara ! Ratu yang mana ? Tanah air yang mana ? ………………………………… Ja dat KNIL vocht voor Koningin en Vaderland ,Welke Koningin ? Welk Vaderland ? Geen land ter wereld heeft zijn krijgsgevangen soldaten NIET betaald ,behalve Nederland onder het motto “” Ga die uang maar bij die Republik Indonesia halen !”” Heb je als KNIL soldaat eerst + 5 jaar TEGEN die Repoeblik gevochten moet je nu je geld daar halen ! Totaal bezopen !

   • D.P. Tick zegt:

    Sorry,zoiets zal de regering niet gezegd hebben denk ik.Mogen wij in harmonie hierover praten,Mijn opa zat ook bij de KNIl dus ook jaren in het kamp.Ik richt me nu meer op andere dingen.Bijvoorbeeld ons contact met onze Schepper.Moge God U zegenen in Uw leven Amen.

   • D.P. Tick zegt:

    Sorry,ik denk dat de regering niet zoiets gezegd heeft.Mijn opa zat ook in de KNIL dus in het kamp. Ben nu meer bezig om me te verzoenen met mijn Maker in deze moeilijke tijd.Moge de Here U immer met harmonie zegenen. Hoogachtend: DP Tick

    • Bung Kwestie zegt:

     Nee geachte heer Tick ,niet in die woorden maar wel onder de vele voorwaarden die ,die Nederlandse regering aan Indonesia stelde .Die R.I.S was de rechtsopvolger van die z.g Indische Staat en als rechtsopvolger ook verantwoordelijk voor niet betaalde schulden van die Indische Staat .R.I.S= Repoeblik Indonesia Serikat ( heeft maar + 6 maanden bestaan werd toen vervangen door de Repoeblik Indonesia .Ja laten we maar niet kibbelen over iets dat al lang achter ons is ,moge GOD u ook zegenen en veel sterkte toegewenst ! GOD zij met U ! Goed dat u kracht krijgt uit uw binding met GOD !

   • R.L. Mertens zegt:

    BungKwestie; ‘voor koningin en vaderland etc.’- Koningin Juliana was nl. voor onafhankelijkheid van Indonesië!! Zij ruziede met Drees en Beel; ‘wat bezielt ons net na een nazi bezetting; nu een Indië een oorlog te beginnen!’ Gen.Spoor was not amused dit te vernemen. – Heb diverse Oranje boeken doorgeworsteld; slechts in 2 boeken is het benoemd; Jolante Withuis; Vorstin in een mannen wereld en E.Santegoeds; Moeder majesteit; staat haar mening hierover.- In haar Kerst toespraak dec.1948; ‘het kan niet anders, dat onze gedachten ook gaan naar diegenen(!) die tegenover hen staan etc.’ Zie ook de tv.doc;Juliana – Over geschiedvervalsing gesproken!

 5. waluparmo zegt:

  Arme Ambonesen in Holland die zo verlangen naar huis te gaan, om rustig in hun mooie warme negorij dood te kunnen tegaan.Maar helaas niet konden maar verdrietig en ongelukkig dood moet gaan in de kouw.

 6. vandenbroek@libero.it zegt:

  Oud-premier en min. van Justitie DRIES VAN AGT laat een gouden kans voorbij gaan om zijn rol in de Molukse kapingsaffaire toe te lichten, want hij is altijd geframed als kwade genius achter de bestorming van de trein bij de Punt.

  Volgens hem zou Koning Willem Alexander excuses moeten aanbieden aan de Molukkers in Nederland.. Dan gaat hij wel volledig voorbij aan de ministeriële verantwoordelijkheid voor daden van de Koning, die is toch onschendbaar in ons rechtsstelsel of is dat nu ook weer veranderd. Trouwens de laatste keer dat onze Koning zijn excuses aanbood, geloofde hij zijn eigen ogen niet wat voor misbaksel zijn ministers voor hem hadden opgeschreven , hij geloofde zelf die onzin niet en kwam hakkelend aan de toch niet erg gemeende excuses. De Indonesische president was erbij en keek er naar. Van Agt zegt zelf in het NRC-interbiew dat “Indonesië al ruimhartig excuses heeft gekregen”. Nou ja zo kan het weer

  Dat hij brein achter de bestorming van de trein bij de Punt was, laat zijn antwoord hem weer als een oude en sluwe politicus zien: Gewoon niet direct op gevraag antwoorden en de eigen verantwoordelijkheid buiten beschouwing laten zoals Pontius Pilatus wast hij zijn handen in onschuld (Mattheus 27 vers 24).
  Hij antwoord sluw “De beslissing werd genomen door een team van 5 ministers”., maar dat is geen antwoord op de vraag.

  Ook de vraag hoe hij de kapers ziet: terroristen?
  Hij typeert ze als “schreeuwers in wanhoop en vertwijfeling”. Als dat zo is waarom heeft hij niet een wagonlading pedagogen en andere wollige hulpverleners opengetrokken. Die hadden de kaping geweldloos en met heel veel praten opgelost.

  De bestorming was eigenlijk een politionele actie. Ach, dat er straaljagers, F104 Starfighter over de trein vlogen, dat de BBE van het Korps Mariners erbij betrokken waren en een ander leger van militairen mag de heisa toch niet drukken. Maar zijn hele interview klinkt als een dekolonisatieverhaal, waarvan de politionele actie ééN onderdeel is. Achteraf is het altijd gemakkelijk praten om de eigen straat, nou ja vierbaansweg schoon te vegen.

 7. vandenbroek@libero.it zegt:

  Jammer dat het item “mentale dekolonisatie” is afgesloten want er staat van Sam Pormes, zelf van Molukse afkomst,een heldere en kritische analyse over de representativiteit van de RMS binnen de Molukse Gemeenschap. Als “one (wo)man, one vote” is zijn we gauw klaar.

  https://dezwijger.nl/programma/mentale-dekolonisatie-voormalig-nederlands-indie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.