Indo sinds 1917 ?

Wat is de systematiek achter Indo, homo, aso, provo, Afro, alto, dumbo, weirdo, lesbo, Brabo, Limbo, lullo, positivo?
„Het begon ermee dat ik ooit dacht: wat raar, in aso zit die o al, want aso komt van asociaal, maar in alto niet, want dat komt van alternatief. Hoe zit dat?
„De oudste woorden van dit type zijn Indo, homo en provo. Indo vind je voor het eerst in 1917.

In de edge-browser van Windows te openen met een inprivatevenster: NRC
Of te lezen via een scan…… Klik hier

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Indo sinds 1917 ?

 1. vandenbroek@libero.it zegt:

  citaat: “Indo vind je voor het eerst in 1917” lijkt mij voor discussie vatbaar.

  De etymologiebank geeft zelf 1898 aan :
  M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

  indo: in het koloniaal verleden werd dit beschouwd als een ietwat aanstotelijke en te vermijden afkorting van Indo-Europeaan, waarvoor men het woord ‘Indiër’ heeft ingevoerd. In Indische kringen zei men in het midden van de twintigste eeuw wel eens grappenderwijs dat indo een acroniem was van ‘In Nederland Door Omstandigheden’. Eigenlijk is een indo iemand van gemengd Europees en Aziatisch (maar ook Afrikaans) bloed. Een verdwaalde indo noemde men een indo kesasar. Thans allang geen scheldwoord meer. Jonge Indische Nederlanders gebruiken de term de laatste tijd zelfs meer en meer als geuzennaam, als uiting van trots over hun Indische identiteit. Indo werd al opgetekend in 1898.
  https://etymologiebank.nl/trefwoord/indo

  citaat: “Indo werd al opgetekend in 1898” komt overeen met mijn indrukken uit de literatuur en lijkt mij meer waarschijnlijk. Ik zou dan te rade gaan bij Hans van de Wall (1969-1948) die zich als Indo een plaats wist te verwerven in de Europese elite, een Indo als journalist bij het Bataviaasch Nieuwsblad en het Nieuwe Bataviaasch Handelsblad en onder het pseudoniem van Victor Ido als schrijver van talrijke toneelstukken en romans, waarbij Van de Wallde zijn aandacht richt op de Indo-pauper.
  zie “bronnen van kennis over Indische Nederlanders” red. Wim Willems (1991)

  • Jan A. Somers zegt:

   Toch wel fijn dat de Indo’s in Indië zich met belangrijkere dingen bezig hielden. Maar hier in Nederland is het wachten, en dat wordt saai. Vandaar.

 2. Bung Tolol zegt:

  Toch knap van Hans van der Wall ,hij was geboren in 1969 en gestorven in 1948 ! Mag wel in het Quiness ( of zo) book of records ! Waarom noemde Hans zich eigenlijk Victor Ido en niet Victor Indo ? Dat gaan we onderzoeken ! wanneer ? Kapan ? Nou ja niet vandaag morgen misschien .Besok berangkali ,ja ja ja mensen ik moet eerst die Bersiop ,sorry Bersiap onderzoeken ! Daarnaast heb ik het erg druk met mijn wiet -plantages ,dus effe beetje kassian met mij ! 😁😎🤣

 3. vandenbroek@libero.it zegt:

  Uit volledige onwetendheid en louter koersend op mijn intuïtie duik ik in het leven van Hans van de Wall. Tenslotte schrijft hij over de wereld van de kleine Boeng en dat lijkt mij toch de wereld van mijn familie. Van de Wall schijnt best een interessante persoonlijkheid te zijn, een intellectueel maar daarvoor hoefde je in de voormalige kolonie niet veel voor te doen. Reggie Baay is bezig met een dissertatie over hem, dus even opletten op die man. Trouwens de naam Victor Ido kom ik weer tegen. Het blijkt de naam van de zoon ( 1892-1943) van Hans van de Wall te zijn. Hopelijk zijn deze getallen goed, met jaartallen heb ik altijd problemen gehad.

  Citaat: “In de tegenwoordige tijd wordt onder Indo’s voornamelijk verstaan de in Indië geboren Nederlanders van gemengd bloed, die door hun gebrekkige ontwikkeling vaak de Inlander nabijkomen (sinjo is hun scheldnaam). Noemen wij echter “Indo’s” alle in Insulinde geboren Nederlanders met meer of minder Inlandsch bloed, dan komen wij tot de merkwaardige conclusie, dat hun aantal thans ruim 80 % van de gehele Nederlandse kolonie uitmaakt” einde citaat

  Bij mijn gezoek kom ik voorgaande tekst uit 1916 tegen .Als de tekst ook voor die tijd niet racistisch is, wat is het dan?
  Ik mag me toch afvragen waar Camiel Hamans zijn informatie over indo voor zijn dissertatie vandaan gehaald heeft. Wellicht kan dhr Tolol, daarop antwoord geven. Met wat geestverruimende middelen mag dat toch een fluitje van een cent zijn.

  • Bung Tolol zegt:

   Die Camiel Homans sorry Hamans komt uit Breda ,waar heeft hij zijn informatie over Indo,s dan vandaan ? Nou Breda is behoorlijk Indo/Indisch gekleurd misschien wel meer dan Den Haag ! Misschien is si Camiel wel een buurman ( geweest) van Boeroeng .Wat ik als Amsterdamse Indo van Camiel vind ? Tjonge jonge een hoop gelul in de ruimte maar daarmee wordt je professor ,doktor ,toch ook wel weer knap van si Camiel .Ik lul natuurlijk ook maar wat in de ruimte maar een academische titel zit er niet in ,Komt natuurlijk doordat ik ook uit de familie van de kleine Boeng kom ,Als er eentje in mijn familie de Lager School met goed gevolg had doorlopen ,was er groot feest en werd die persoon meteen met prof /dokter aangesproken .Met goed Nederlands schrijven heb ik echt een probleem ,daarvoor huur ik altijd een illegale Irakees in ,die schrijft beter Nederlands dan si Camiel .Die Irakees zit hier al 2 jaar ondergedoken ( bij mij op zolder ,lijkt Anne Frank wel ) Nou heeft Amsterdam 850.000 inwoners ,alleen zijn die illegalen niet meegeteld ,zou anders boven de miljoen zijn gekomen ,gelukkig heeft Amsterdam een menselijk beleid jegens illegalen en ook vooral jegens Indonesische illegalen “” Die Indonesische illegalen zijn niet crimineel ,dus wij vervolgen ze niet !”” Aldus veldwachter Bromsnor v/d Amsterdamse politie . 👍😜 .Het wachten is op volgend jaar maart ,Gemeenteraad Verkiezingen in Amsterdam ,we hebben al een Indisch gemeente raadslid ( Jazie Velthoven ) misschien straks een Papoea en een Hottentotter erin ? ( Staan beiden op de lijst BIJ 1 )

   • Bung Tolol zegt:

    Oh ja pergeten Wethouder van Wonen is ook een Indo ,daarom is het zo,n puinhoop in Amsterdam w,b,t het huren van woonruimte ! 😜

 4. Bung Tolol zegt:

  Kabar duka datang dari Belanda .Pemain Ajax-Amsterdam keturunan Indonesia Noah Gesser menghembuskan nifas terakhirnya usai terlibat kecelakaan lalu lintas .Namanya sempat diisukan masuk daftar panggil Shin -Tae-Yong untuk piala AsiaU-19 ……………………….Verdrietig nieuw kwam uit Nederland Ajax-Amsterdam speler van Indonesische afkomst Noah Gesser ( 16 jaar ) blies zijn laatste adem uit na een verkeersongeval .Zijn naam zou op Shin-Tae-Yong bellijst staan voor de u-19 Asian Cup .Dit ongeluk vond gisteren plaats bij IJsselstijn ,Utrecht Noah 16 jaar en zijn broer 18 jaar kwamen hierbij om het leven .Noah stond bij Ajax en de Internationale voetbal wereld bekend als een groot voetbal talent .

  • Bung Tolol zegt:

   Dit bericht boven is geplaatst door een Indonesische krant ,Noah is geboren in Nederland 2005 maar is ook afkomstig uit Suriname ,ik vermoed dat hij dan ook van Javaans Surinaamse afkomst is .tja Javaans is ook Indonesisch ,hij was dan ook gerechtigd mee te doen voor Indonesia onder de 19 jaar .Slamat jalan beide broers Gesser .Veel sterkte aan de familie .

  • Hans Boers zegt:

   Is Eugene Renardus (Gissa roepnaam en + 2018)) niet een oom van Noah?
   In elk geval: RIP Noah en zijn broer en sterkte voor de familie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.