Opinie: ‘Reputatie Gouden Koets is ten onrechte beschadigd’


Bron van de foto is Marcel van Kanten

Dat de koets echt een voorbeeld is van een fout slavernijverleden lijkt bij nadere inspectie veel te kort door de bocht. Historici verklaren namelijk dat het paneel aan de zijkant van de koets niets van doen heeft met slavernij, maar alles met de verering van de Nederlandse Maagd, die het Nederlandse gemenebest representeert.   Het Parool

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

31 reacties op Opinie: ‘Reputatie Gouden Koets is ten onrechte beschadigd’

 1. Kembang Merah zegt:

  Er is al zóveel Nederlandse traditie’s de nek omgedraaid……!! Door mensen die eigenlijk geen echte Nederlanders zijn waarvan de ouders en grootouders buiten Nederland zijn geboren en getogen en als immigranten naar Nederland zijn gekomen, toch ??!!
  De Goudenkoets is een traditionele koets dat hoort bij een koninklijke trouwerij en 3e dinsdag in September en laat dat gewoon doorgaan…..

  • Boeroeng zegt:

   Dat argument van ‘echte Nederlanders’ gaat niet op. Indische ouderen die naar Nederland gingen werden ook door velen gezien als niet echte Nederlander en dus minder recht van leven in Nederland

   Iedereen in Nederland heeft vrijheid van spreken. Zo hoort het ook.
   Uiteraard verdwijnen tradities … zo gaat de geschiedenis. Mensen gaan anders denken dan hun grootouders en laten traditionele opvattingen en gewoontes los.

   Koning Willem Alexander schijnt nu ook de traditie van paraderen met de koets los te laten.
   Hij zegt het niet zo direct, maar hij lijkt het niet meer te willen.
   Vroeger was die koets niet te zien in een museum. Nu wel, Wat zichtbaarheid betreft is dit een vooruitgang. Een nieuwe traditie is geboren.

   • Kembang Merah zegt:

    Dat argument van ‘echte Nederlanders’ gaat niet op. Indische ouderen die naar Nederland gingen werden ook door velen gezien als niet echte Nederlander en dus minder recht van leven in Nederland

    Boeroeng óók die Indische ouderen zijn géén ras Nederlander toch? Of hebben ze blond haar en blauw/ grijze ogen Boeroeng ??!! Dát bedoel ik nou met échte Nederlander.

    Dus de traditie als Sinterklaas, Kerstmis en andere vieringen meteen maar afschaffen dan?? Ook wetende wie dat allemaal heeft bewerkstelligd ??
    Best jammer…..

    • Jan A. Somers zegt:

     “en dus minder recht van leven in Nederland” Nou, nou, wij (en ik) hebben juist andere ervaringen. Van alle kanten op weg geholpen!

 2. Jan A. Somers zegt:

  De Gouden Koets is de Gouden Koets. Dat er nu mensen zijn die daar kwaad in zien kan ik me best voorstellen. Ik hoop dat zij er ook geen probleem mee hebben dat ik er geen kwaad in zie. Die tekeningen zijn origineel gebleven. Hadden die dan vervangen moeten worden door iets eigentijds? Tom Poes? Of Karel Appel? Dat de koning er niets meer in ziet, kan ik me bij hem ook wel voorstellen. Schijnt niet lekker te rijden. Geen probleem toch, hij hoeft alleen maar te zwaaien. Wel jammer. Die koets was overigens wel te bezichtigen in de Koninklijke Stallen in Den Haag. Net als al die andere koetsen en auto’s. Heb zelf gezien!

  • R.L. Mertens zegt:

   @JASomers; ‘tekeningen zijn origineel gebleven etc.’ – Ook origineel; de hulde van die Inlanders, slaven en onderworpenen regenten aan de Nederlandse maagd?

   • Jan A. Somers zegt:

    ” onderworpenen regenten ” Tja, die hoofden van Lebak! Blij zijn voor die aan hun onderdanige Inlanders dat die hoofden na de Max Havelaar werden gekortwiekt in hun roverijen. Uw ‘onderworpen’ is ook goed. Als zij maar gestopt werden in hun inhalig bestuur.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik zag nog niet zo lang geleden op een site – misschien wel deze – of in mijn krantje – ik weet het even niet meer – een oude foto van een Soesoehoenan in zijn koets die hij van Willemientje had gekregen, met een blanke koetsier hoog op de bok, want zijn eigen bangsa mocht niet hoger zitten dan hij en zeker niet met hun bokong (achterwerk) naar hem toegekeerd.

     Mijn oog viel op een aantal inlanders op de foto, in gehurkte houding terwijl Zijne Hoogheid voorbij reed. Ik neem aan dat zij niet djongkokten voor die Belanda of Duitse koetsier op de bok, maar voor hun vorst in het rijtuig.

     Hoezo “……. de hulde van die Inlanders, slaven en onderworpenen regenten aan de Nederlandse maagd?”

    • Jan A. Somers zegt:

     “hulde van die Inlanders, slaven en onderworpenen regenten aan de Nederlandse maagd?” Die Nederlandse maagd zal vast niet op de koets van die Soesoehoenan zijn geschilderd. Wel in het midden op de Gouden Koets. Vandaar dat die koets niets van doen heeft met slavernij.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘onderworpenen etc.’- Zo’n ‘onderwerping’ kan alleen ontstaan uit het brein van, zoals Sharir het verwoorde; een op hen neerkijkende ras! Onze strijd is tegen een vreemde autocratische , fascistische overheersing! – Een koninklijke rijtuig met zo’n uitmonstering als symbool van geschiedvervalsing laten rijden? Als hulde van de onderworpenen aan een Nederlandse maagd? Aan Nederlands maagpijn!

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik vind het zo zielig voor u dat uw ouders zich in Indië zo slecht hebben gedragen. Kennelijk leed dat van generatie op generatie is overgedragen. Dan is het wel fijn hier op I4E een uitlapklep te hebben. Gedeelde smart is halve smart.

    • R.L. Mertens zegt:

     @JASomers; ‘generatie op generatie etc.’- Het is uw generatie, die van de ene in andere waan blijft geloven/denken! – Zoals du Perron het toen al verwoorde; ‘het is niet VOC
     maar COV oftewel: Compagnies Oud Vuil’. Wat nu nog zijn vervolg heeft!

 3. Bung Tolol zegt:

  Er is veel kritiek op de Gouden Koets ! Het Koninklijk Huis kan heel gemakkelijk deze kritiek omzeilen ,door voortaan gebruik te maken van een Gerobak met een Karbou ervoor .Willem aan het “”Stuur”” en Maxima met de kids achterin .Het nieuwe motto van 2021 is dan “” Eenvoud en Bescheidenheid !”” Geen patserige Gouden Koets meer ,doordat die Gerobak geen ramen heeft ,ook snel contact met het Volk .Was die Gouden Koets nog het symbool van uitbuiting en onderdrukking ,daar is met die Gerobak natuurlijk geen sprake van ! Die Gerobak staat voor Nederigheid en het Volk dienen 😎

  • R.L. Mertens zegt:

   @BungTolol; ‘gouden koets etc.’- Mi. liever een gouden betjak. Uit te proberen bij de as. opening van de Tongtong fair! – In historie nog steeds verbonden met ons rijk verleden!

 4. Anoniem zegt:

  Een gerobak met twee ossen gemend bij de Koning staat voor bescheidenheid en nederigheid.

 5. RLMertens zegt:

  @SiepdeHaan; ‘nergens staan mensen in kettingen etc.’- Aldus Siep, docent voortgezet onderwijs en …ridder in de Orde van Oranje Nassau! Ja, ja, u leest het goed een ridder met ridderlijke gevoelens, die het opneemt voor ‘die allochtone personen, die ter verering van de Nederlandse Maagd geschenken komen aanbieden. Nergens in gevangenschap’. Nou ja, de gevangenen van concentratie kamp Boven Digoel waren toen nog niet in beeld. De Nederlandse maagd wel. Want mijn tottok onderwijzeres van de lagere school vond ik toen al een aantrekkelijke maagd. – Was ik maar een ridder als Siep; ‘we mogen trots zijn op de eigen(!) identiteit en ons cultureel(!) erfgoed’.
  Ik sidder voor zo’n ridder.
  note; eigen identiteit? Niet van Duitsen bloed?

 6. Bung Tolol zegt:

  Hoe werd dat geld voor de Gouden Koets eigenlijk ingezameld ? Ja die Gouden Koets is een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina .Welke buurt betaalde het meest aan die Gouden Koets ? Je zou denken aan de rijke buurten ,Apollo buurt ,Vondelpark buurt ,,Beethovenstraat of Concert gebouw buurt .Helemaal niets van waar ! Uitgerekend de meest arme buurt van Amsterdam ( Toen ) de Jordaan verschaffte het meeste geld ! De Jordaan ? De Jordaan ? toen in 1898 gewoon een arme volkswijk vol met paupers en die gaven het meeste geld ? Snap er geen ene moer van ! De meeste Jordanesen van die tijd hadden nog geen eens geld om hun kont te krabben ,laat staan dat ze geld over hebben voor zo,n maffe koets ! Ik kan me toch niet aan de indruk ontrekken ,dat er toen ter tijd sprake was van druk op die arme paupers ,want echt koningsgezind kan ik mij die Jordaan van toen niet voor stellen .De Jordaan staat ook bekend om het grote Jordaan oproer ,toen in de jaren 30 ,de regering het nodig vond om de steun te verlagen ,brak er een oproer uit ,Zelfs het Leger werd er op af gestuurd ! Ik heb zo het donkerbruine vermoeden dat die arme Jordanesen van 1898 verplicht waren hun steentje bij te dragen ! Hier was dus geen sprake van onderdrukking van arme Bruintjes maar eerder onderdrukking van arme Witjes .

 7. mevr. T. Verstegen zegt:

  Ach zolang sommige indo’s het bedriegelijke sprookje van Oranje Nassi willen geloven is dat hun goed recht. Dit Duitse vorstenhuis is met list en bedrog aan het bewind gekomen. Hebben geen enkel probleem met zelfverrijking, laat staan dat zij op basis van moreel gezag indruk zouden maken. Wij bruine landskinderen zijn klapvee en geloven graag in de Eftelingensprookje.mevr.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Dit Duitse vorstenhuis is met list en bedrog aan het bewind gekomen.” :
   8.1.2 Het traktaat van 13 augustus 1814.
   ‘The united provinces of the Netherlands, under the favour of Divine Providence, having been restored to their Independence, and having been placed by the loyalty of the Dutch people and the achievements of the Allied Powers, under the Government of the Illustrious House of Orange, – and His Britannic Majesty being desirous of entering into such arrangements with the Prince Sovereign of the United Netherlands, concerning the colonies of the said United Netherlands, which have been conquered by His Majesty’s arms during the late war, as may conduce to the prosperity of the said State (…).
   Art. I. His Britannic Majesty engages to restore to the Prince Sovereign of the United Netherlands, within the terms which shall be hereafter fixed, the colonies, factories, and establishments which were possessed by Holland at the commencement of the late war, viz., on the 1st of Januarij 1803, in the seas and on the continents of (…) with the exception of (…).’

 8. Trudy Verstegen zegt:

  Ach ja een bekokstoofde deal met de machtigen van Europa, men wilde de kroonprins de z.g ‘held van Waterloo’ op de troon van het nieuw te vormen koningrijk der Nederlanden. Zijn vader wilde dat niet, hij moest de eerste koning worden, Willem 1. Deze vazal van Pruisen, hij was getrouwd met prinses Wilhelmina, in de wandelgangen Mimi genoemd was een zus van de Koning van Pruisen. Nadat Napoleon zijn eerste grote veldslagen in Europa had gewonnen, bood deze Willem 1 zijn diensten aan aan Napoleon, die niets van hem moest hebben. Later probeerde hij weer in het gevlei te komen bij zijn zwager, die zijn bedrog natuurlijk allang door had. Hij toog naar Engeland om te pleiten voor zijn zaakT en geld te vergaren om weer een leger te kunnen vormen, maar ook daar werd hij aan het lijntje gehouden. Echter door toedoen van Haagse Orangisten de Prinsgezinden werd hij razendsnel naar Nederland gehaald. Daarmee de patrioten een loer draaiend want die wilden de Republiek terug. Ik vind dat deze familie geen toegevoegde waarde heeft aan het erfgoed van Nederland, zij kuipen en bedriegen, daar zijn boeken over vol geschreven. Ik zeg Leve de Republiek. De laatste grote boef is natuurlijk Bernard. Om de Indo’s hebben zij zich nooit bekommerd.
  m

 9. Bung Tolol zegt:

  Toen koningin Wilhelmina op het punt stond de benen te nemen naar Engeland ( Nadat zij een week daarvoor aangekondigd had onder geen bedwing Nederland te verlaten ) stonden er diverse koffers opgesteld in de gang /hal van haar paleis .In die koffers verklapte zij ,zit de grootste rijkdom van de Oranjes .Wat zou er in die koffers hebben gezeten ? Uang ? Goud ? Zilverwerk ? Zegeltjes van Albert Heijn ? Nee hoor die koffers bevatten aandelen Koninklijke Olie ! De Oranjes verkregen die aandelen gratis of voor bijna niets ,door hun medewerking aan die olieboringen in Sumatera .Tegenwoordig drijft de economie van Indonesia voor 70 % op olie ! Misschien was het wat minder in de koloniale tijd maar het zal nog steeds veel zijn geweest .Olie dus uit Indie ,daar komt het Oranje kapitaal vandaan .

  • Bung Tolol zegt:

   @Om de Indo,s hebben zij zich nooit bekommerd !”” Dat is niet helemaal juist ! In de jaren dertig had Koningin Wilhelmina ernstige bezwaren tegen een Joods opvangkamp op + 5 kilometer van haar paleis .Dat kamp moest toen verplaatst worden ,Zo kwam Kamp Westerbork aan zijn locatie .Toen de grote uittocht der Indo,s begon begin jaren 50 ,stelde Koningin Juliana enige kamers van Paleis Soestdijk ter beschikking van die Indische Nederlanders en ook Prinses Wilhelmina hielp mee om die Indo,s te helpen settelen .Die Oranjes beseften wel dat die Indo,s fervente Oranje klanten waren .Om de Joden hebben de Oranjes veel minder gegeven .

   • Hans Boers zegt:

    Bungkie:… enige kamers van Paleis Soestdijk ter beschikking van die Indische Nederlanders

    In het archief NA/OGS is een poststuk okt 1964 letterlijk gericht aan
    De heer P. Westhof, adres Paleis het Loo te Apeldoorn.

    En al die gasten/lakeien die in de postkamer werkten zochten zich een bult naar de heer P. Westhof in het paleis…Welke kamer Jan? Weet ik niet Piet, Is het een speciale gast van HM? Zou kunnen Piet….Piet maar zoeken en vond eindelijk de heer P. Westhof in een kamertje in het Koetshuis, destijds ten dele ingericht als opvangcentrum
    Vader van P. was onthoofd door de Jappo’s in febr 1942.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Olie dus uit Indie ,daar komt het Oranje kapitaal vandaan “” En de beleggingen in uw pensioenfonds!

 10. A. Olive zegt:

  Ove de Oranjes gesproken, waarom heet de huidige koning Willem niet “Koning Willem IV” sinds er al drie voor hem zijn gegaan.

  • Indorein zegt:

   @ : waarom heet de huidige koning Willem niet “Koning Willem IV”:
   Dat wilde hij zelf niet, zei hij indertijd toen er sprake was van troonopvolging. Hij vond een dergelijke betiteling achterhaald.

 11. Mevr. T. Verstegen zegt:

  Net zoals hij zelf en zijn familie, schathemeltje rijkgeworden van onze belastingcentjes en de verkoop van staatsbezit en het 3 dubbel in rekening brengen van reeds verkocht goed aan de regering. Ieder jaar 5 % erbij, ja dan kan je wel een speelgoedbootje kopen van meer dan 2 miljoen. Het is een inhalig verachtelijk stelletje uitvreters. Opgeleid in lintjes knippen, handje zwaaien, koekhappen, wcpot gooien en Griekse vakanties buiten het seizoen, bah!

  • Bung Tolol zegt:

   @Er is een partij in de Tweede Kamer ,die in haar partij programma heeft staan : Het volledig in beslag nemen van het Oranje Kapitaal ,Dus onteigenen van hun totale bezit .Ben meteen lid van hun geworden .Welke Partij ? Dat mag u zelf uitzoeken .👍😎👍

 12. Robert zegt:

  Partij “De Wilde Tango”

  • Bung Tolol zegt:

   @Robert ,BIJ na goed ! In Nederland had je begin jaren 80 een bekend liedje van Toon Hermans “” Tango met de blote borsten “”😜

 13. R.L. Mertens zegt:

  @’met de verering van de Nederlandse maagd etc.’- Terwijl de Atjeh oorlog olv. van Heutsz nog gaande is; de Bali/Lombok expeditie op handen is, werd het paneel van ‘verering der Inlanders en slaven aan de Nederlandse maagd’ geschilderd. Alsof zo iets ooit is geschied. ‘We mogen best trots zijn op onze eigen identiteit en onze culturele erfgoed’, aldus Siep de Haan, docent voortgezet onderwijs. Over geschiedvervalsing gesproken!-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.