De staat verzaakte dwangarbeiders aan de Birmaspoorweg

In 1954 ontving Nederland ruim 1 miljoen gulden uit de verkoop van de beruchte Birmaspoorweg. Dit bedrag diende uitbetaald te worden aan de dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verscheept naar Birma en Thailand. De reconstructie van de namenlijsten van deze dwangarbeiders laat zien dat tenminste 5807 van hen nooit in aanmerking zijn gekomen voor smartengeld.  Follow the Money

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

16 reacties op De staat verzaakte dwangarbeiders aan de Birmaspoorweg

 1. P van Geldere zegt:

  Hier zou Mark Rutte ook ( kunnen zeggen ) Sorry..De Nderlandse regeringen zijn populaier in deze.

 2. Jan A. Somers zegt:

  “dat tenminste 5807 van hen nooit in aanmerking zijn gekomen ” Wel eens afgevraagd waarom? Hadden die zich wel aangemeld? Of in beroep gegaan?

  • Bung Tolol zegt:

   Die kranten oproep werd gedaan in het Reformatistisch dagblad ,de meeste Indo,s wisten wel wat een dagblad was maar Reformatistisch ? Apa itoe ? U was natuurlijk wel geabonneerd op het Reformatistisch dagblad ? Een oproep in de Tong-Tong leek mij zinvoller maar ja de Tong-Tong was niet Reformatistisch ! 😎

   • Indorein zegt:

    “… oproep werd gedaan in het Reformatistisch dagblad … “:

    Daar is over nagedacht natuurlijk, want welke zool leest (of in dit geval: las) dat blad of wist überhaupt van het bestaan ervan?
    Uitgezonderd natuurlijk de “bijbelvaste” lezerskring onder de Zeeuwtjes, maar die wisten niets eens waar Indië lag, laat staan dat ze hadden gehoord van de slavenarbeid aan de Birmaspoorweg.

    Als kleinzoon en schoonzoon van 2 Birma slaven zeg ik dit.
    En aan degenen, die dit geld in eigen zak staken (de regering waarschijnlijk): burn in hell!

    • Jan .A. Somers zegt:

     “onder de Zeeuwtjes” Nooit de P Z C gezien? Lezen Indische mensen überhaupt kranten?

    • Jan .A. Somers zegt:

     “die dit geld in eigen zak staken (de regering waarschijnlijk)” Daar was u toch zelf bij via uw vertegenwoordiging in de Tweede Kamer?

    • Indorein zegt:

     “Daar was u toch zelf bij via uw vertegenwoordiging in de Tweede Kamer?”:

     Geachte heer Somers, ik weet dat uw achting voor de politiek bijzonder hoog is.
     Wel, de mijne is bijzonder laag … en met reden: kijk maar wat ze nu doen om toch maar een linkse regering te vormen terwijl bijna 3/4 van de kiesgerechtigden voor een rechtse regering hebben gestemd.

     En zo is het altijd al geweest: eerst de kiezer lokken met “lekkere” kwesties, daarna, als ze eenmaal zijn gekozen volstrekte lak hebben aan wat de kiezers wilden.

     Dus: Ik was daar dus niet bij!

    • Jan A. Somers zegt:

     “Dus: Ik was daar dus niet bij!” Jammer, dan heeft u uw kans gemist. En maar blijven zeuren over die slechte ‘Hollanders’ Gelukkig is mijn meisje geen Hollandse.

    • Boeroeng zegt:

     Men stuurt aan op een meerderheidsregering met linkse partijen in de coalitie.
     Dat is geen linkse regering
     Dat de rechtse kamermeerderheid geen rechtse regering kan vormen, is de schuld van twee partijen met extreemrechtse neigingen, waarvan een partij corona bagatelliseert en een politiek van afbraak van volksgezondheid voorstaat.

     Op dit moment zeggen VVD en CDA dat zij PvdA en GL niet willen in de regering, maar het zal zijn dat het een positie innemen is om GL en PvdA dwingen meer met rechts beleid akkoord te gaan.

     Of niet… en wil VVD en CDA met D66 toch een minderheidsregering

    • Jan A. Somers zegt:

     Hier in Nederland is het een tikje ingewikkelder dan bijvoorbeeld in Amerika of Engeland. Daar gaat het altijd om een regering door één partij. Of de een of de ander. In Nederland wordt gestreefd naar een coalitie van meerdere partijen. Voor elk is het geven en nemen, moeilijk. Maar er komen veel meer mensen met meerdere meningen aan bod. Veel mensen, ook in Nederland, snappen dat niet goed. Die zeggen, die partij heeft ons bedrogen, hun ‘beloften’ niet nagekomen. En vergeten dan dat het geven en nemen is. Je kan niet in alles je zin doordrijven. En voor de regering is het ook moeilijk, die moet alle coalitiepartners binnenboord zien te houden. Geven en nemen! Maar ik heb ook begrepen dat Indische mensen niks met politiek hebben, die doen dus gewoon niet mee.

   • Jan A. Somers zegt:

    Uit mijn verre herinnering kende ik mensen die het in een algemeen dagblad hadden gezien, AD (heette die al zo?) of Telegraaf. Maar ook mensen die het uit de kabar angin hadden. Of leven die Indische Nederlanders in een gesloten kast? Met recepten voor tahoe? Het Gebaar had ik ook ergens opgepikt, ik weet niet meer waar. Ik weet ook van aankondiging in een militair vakblad. Madjoe? En kumpulans van Madjoe Asli? En wie zijn er geabonneerd op Moesson?

    • Bung Tolol zegt:

     Toen “” Het Gebaar”” speelde was er al t,v had iedereen ook een telefoon ,iedereen las een ECHTE krant kortom het was een andere tijd en de Moesson bestond nog niet in 1954 .De regering deed die oproep in allerlei kul blaadje of misschien ook in het AD maar dan in een hele kleine kolom ,ergens helemaal onderaan .Eigenlijk wel logisch allemaal want ze wilden het geld ( toen 1,7 miljoen gigantisch veel geld) helemaal niet aan die bruintjes geven ,wat zei de ene minister aan de andere ? Die luitjes zijn met alles tevreden ,ze klagen nooit ,we geven ze allemaal een pisang ! Wat zei die andere minister ?”” Laten we gul wezen ,we geven ze twee pisangs !””

 3. Karen zegt:

  Is het mogelijk het FTM artikel op deze site zichtbaar te maken? Niet-abonnees kunnen het niet lezen en zo wordt de verspreiding beperkt.

  • Boeroeng zegt:

   Het is niet mogelijk dit artikel zichtbaar te maken. Het was 1 dag te lezen, maar dan sluiten ze de betaalmuur.
   Account nemen, betalen, het artikel kopiëren en elders publiceren is niet legaal

 4. Tjod zegt:

  Helemaal mee eens Bung tolol.

  • Bung Tolol zegt:

   Die Nederlandse regering ? Altijd al een stelletje struikrovers geweest ! Ja helaas ook nu ,kijk maar naar die toeslagen ellende ! Ja maar wat verwacht je van katholieken ,gereformeerden ,hervormden ( Zwarte Kousenkerk ) dus en kapitalistische mongolen (VVD) maar die toeslagen ellende was ook de schuld van die P v/d A ,vroeger een heel goede sociale partij tegenwoordig een stel ( A ) sociale mongolen .Sorry mijn excuses aan de inwoners van Mongolie !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.