Molukkers in Nederland TV afl 1

Zie aflevering 1

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Molukkers in Nederland TV afl 1

 1. R.L. Mertens zegt:

  @ ‘historische beelden etc.’- Vind het jammer dat men niet het kranten nieuws uit die periode citeert; hoe deze Molukkers toen ook werden bejegend. Zij kwamen na de Indische groepen van af 1950! Toen DMZ (dienst maatschappelijke zorg) werd opgericht. Op 18/3-1990 was in Apeldoorn, historisch museum Marialust een tentoonstelling; de komst van Indische Nederlanders naar Apeldoorn. Daar lagen ook wat oude kranten uit de jaren ’50 over onze komst; met typeringen; wat doen zij hier?, onze huizen weg pikken etc.etc. – Vandaar mijn opmerking/vraag ; hoe de Molukkers toen in de media werden afgeschilderd(!).

  • Jan A. Somers zegt:

   “over onze komst; met typeringen;” Bij gebrek aan loslopende mensen uit Indië hebben de journalisten nu de migranten gevonden. En in Delft wordt er kennelijk alleen woonruimte gebouwd voor de (Chinese en Indonesische) studenten. Je moet toch wat? Voor mij geldt alleen mijn eigen ervaring: Goed opgevangen. En verder op eigen stoom de mij geboden mogelijkheden gebruikt.. Met als enige verwijzing naar mijn verleden: Als in de wachtkamer van de dokter een binnenkomer vraagt na wie hij komt wijst een mevrouw naar mij: die Indische meneer. Duidelijk toch tussen al die andere meneren?

   • Adat zegt:

    @Jan. A Somers, U bent waarschijnlijk een rol voorbeeld zoals men het graag had gezien. Integreren en het liefst ook assimileren. Trouwen met een autochtoon meisje en alles goed praten at fout was het is maar waar je trots op bent…..

    • Jan A. Somers zegt:

     “Integreren en het liefst ook assimileren. ” Dat verwacht u toch ook van die Marokkaanse immigranten, die hier het werk gaan doen wat u minderwaardig vindt? En die er uiteraard trots op zijn als ze in hun Nederlands burgerschap zijn geslaagd. Op eigen kracht!

   • Bung Tolol zegt:

    @ Wijst een mevrouw naar mij : die Indische meneer .Ja dat komt er nou van als u altijd dat shirt aan heeft “” Proud to be Indo “” 😜

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik vond dat overigens wel handig van die mevrouw. Ze had ook kunnen wijzen naar die rooie. Maar die kwam pas na mij.

 2. Adat zegt:

  @jan A.Somers, Integreren wel Assimileren absoluut niet. Straks moeten we ook nog ons haar blonderen om Arisch te lijken. Nee heer Somers, die groep Indo’s die gingen assimileren en meteen ,indien mogelijk, met een autochtone partner gingen trouwen om waarschijnlijk zo goed mogelijk aan te haken werden vaak door zowel Indo’s als autochtonen uitgelachen en hun nageslacht is nu op zoek naar herkenning. Wees jezelf dan wordt je ook wel geaccepteerd zeiden mijn Indische ouders altijd.

  • Jan A. Somers zegt:

   ” Integreren wel Assimileren ” Toen ik in Nederland aankwam waren deze termen mij onbekend. Na een paar jaar geen school gehad te hebben, stapte ik op de HBS in Vlissingen af. En daar kreeg ik alle hulp om een paar verloren schooljaren in te halen. Niks Integreren danwel Assimileren. Gewoon hard werken, net als mijn Nederlandse klasgenoten. En samen feestjes bouwen, samen naar dansles. Alles samen. Ik hoorde er gewoon bij. Ik was toch gewoon een Nederlander, net als mijn klasgenoten?
   ” ons haar blonderen om Arisch te lijken” Vreemde opmerking van u. Had ik nog nooit gehoord. Indonesisch racisme? Papoea’s die met een andere haardracht op een Javaan willen lijken? Mijn Madoerese grootmoeder zag er toch weer anders uit. Vermoord tijdens de bersiap! Of weet u niet wat dat was? Ligt naamloos in een massagraf op Kembang Kuning in Surabaya. Kon alleen nog maar hormat brengen.
   “indien mogelijk, met een autochtone partner gingen trouwen ” Ook zo’n vreemde opmerking, had dat nog nooit gehoord. Toch gewoon biologie? Jongen wordt verliefd op meisje, meisje wordt verliefd op jongen. Is dat in uw land anders? Vertel!
   “uitgelachen” Ik ben nooit uitgelachen door collega-Indo’s, en ook nooit door mede-Nederlanders, en nooit door Indonesiërs. Waarom zouden ze. U wel?
   “en hun nageslacht is nu op zoek naar herkenning” Mijn nageslacht is inderdaad in Indonesië wezen kijken waar Papa/Opa is geboren en zijn jonge jaren heeft geleefd. Vonden ze leuk om te weten. En dat was dat.
   “Wees jezelf dan wordt je ook wel geaccepteerd” Daar hield ik me niet mee bezig. Ik leefde zoals ik dacht dat het goed was. En heb daar nooit aanmerkingen over gekregen. Gewoon een sinjo Suroboyo in Nederland.
   Misschien interessant als u zich ook een beetje met u zelf bezig gaat houden. En niet zeuren over ” Integreren wel Assimileren ” Gewoon: leven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.