Karina Schaapman: ‘Discriminatie draag je voor altijd met je mee’

Tot Schaapman en haar moeder eens op hun balkon stonden tijdens een sneeuwballengevecht in de straat. „De buurt keerde zich tegen ons en onder het scanderen van ‘pinda pinda poepchinees, rot op naar je eigen land’ werden de sneeuwballen al snel ijsballen. De ramen sneuvelden en mijn moeder werd hard geraakt tegen haar hoofd en kreeg meteen een dik oog. Toen heeft ze de gordijnen gesloten, is ze op bed gaan liggen en vanaf dat moment wilde ze met niets of niemand nog wat te maken hebben. De gordijnen zijn nooit meer opengegaan.”

NRC ,  bij blokkade,  open het in inprivate/incognitovenster.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Karina Schaapman: ‘Discriminatie draag je voor altijd met je mee’

 1. Bung Tolol zegt:

  Wat een schatje is Karina toch op deze foto ! een poppy hoor ! Ja ik ken haar boek ,haar trouwens ook ( Niet zo goed ) Ja klote ervaring als klein kind zijnde ! Toen mijn vader overleed 1983 kwamen veel buurtbewoners even informeren ,”” Is je vader dood ? “” Ja antwoordde ik .Vreselijk wij waren er al bang voor ,wat een goede man was dat ! Ja mijn vader hielp iedereen zwart,bruin ,geel en ook wit ! Hij was handig ,technisch en academisch geschoold ,de buurtbewoners hoefden maar aan te bellen ,kregen koffie of wat anders ( Whiskey,rum ,bier ) en natuurlijk Indische hapjes en hij hielp ze gewoon voor niks nada ,nol ,hij had toch geld zat ! Terwijl mijn vader eigenlijk niet van Hollanders hield maar ja je hebt Hollanders en je hebt Hollanders ! Hij hield niet van die arrogante Hollandse kolonialen in Indie maar die eenvoudige Hollandse mensen in Slotermeer ja hoor ,geenprobleem ! Hij hielp ze waar hij ook maar kon ! En zo hoort het ook !! Weg met dat vooroordeel !!!

 2. P van Geldere zegt:

  Toen wij in 1946 juni n Holland zijn gekomen en naar de lagere school moesten werdem ook wij mijn broer en ik uit gescholden met de zelfde worden als Pinda’s. Ik ging er meteen op los timmeren. en moest bij neneer Kleuver komen,(klas meester).Ik nam de houding aan zoals door de Jap.gegezgd was voor een meerdere..Meneer Kleuver zij dat ik niet mocht vechten hier in Holland.

  • R.L. Mertens zegt:

   @PvanGeldere; ‘op los timmeren etc.’- Ik niet; schold ze voor mof uit. Riep hen met hé, Adolf of Heinrich etc. Ze waren dan verbluft; ‘ik ben geen mof. Oh neen? Je ziet er uit als mof, je doet je voor als een mof. Ik zie geen verschil!’ Vooral in de klas met de leraar erbij; hen aanroepen met Adolf, Heinrich was ‘groot succes’!. Ik leer toen; om juist hen op de ‘kast te jagen’! Daarna nooit meer last gehad!

   • R.L. Mertens zegt:

    @PvanGeldere; het was de periode; 1950/52; lagere school/middelbare school! Toen het woord mof/nazi zwaar beladen was!

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb hier nooit last van gehad, en hoefde mij dus ook niet te verweren. Behalve de bijlessen die ik een jaar lang (gratis) heb gehad, kon ik dictaten van klasgenoten overschrijven. Denk er om dat er in die tijd nauwelijks leerboeken waren. De hele stof werd mondeling gebracht. En op dansles (ook op school!) ook nooit problemen gehad met afwijzing e.d.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.