Laten we op 4 mei alleen de doden uit WO II in Europa herdenken

San Fu Maltha in de NRC
Door de onduidelijkheid over wat precies op 4 mei herdacht wordt, menen zowel nabestaanden van degenen die slachtoffer werden van het Nederlands geweld, als zij die slachtoffer werden van het Indonesisch geweld dat zij, als toenmalige ingezetenen van het Koninkrijk, herdacht zouden moeten worden.
(…)
Duidelijkheid over 4 en 5 mei en 15 augustus zou herhaling kunnen voorkomen. Herdenk de slachtoffers van WO II in Europa op 4 mei. En herdenk de slachtoffers die tijdens die oorlog vielen in Azië (en vier de bevrijding) op 15 augustus. Houdt rekening met gevoeligheden en leg in lespakketten uit aan de jeugd wat de dekolonisatie en Bersiap inhielden. Zorg dat de Koning altijd naar beide herdenkingen komt.

Bij blokkade, open NRC-pagina in inprivate/incognitovenster of lees de tekst op Indische Kwestie | Indisch Platform 2.0

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Laten we op 4 mei alleen de doden uit WO II in Europa herdenken

 1. Boeroeng zegt:

  Bedoelt San Fu Maltha dat als het nationaal 4 en 5 mei comité op 4 mei niet meer de doden van WOII te Indie herdenkt, dat er dan minder rellen zijn rond 4 mei ? Dat kan zo wezen, maar het is een zwaar onvoldoende reden om deze Indie-doden en hun geschiedenissen uit te sluiten. Dan moet men ook de omschrijving nationale herdenking afschaffen. De oorlog en slachtoffers te Indië is Nederlandse geschiedenis en horen bij 4 mei.
  Enkele rellen van de laatste 10 jaar zijn opgezet door heethoofden, dan wel activisten die men ook politieke activisten kan noemen. En aangezwengeld door het geschokt reageren van de publieke opinie.
  Zoals: Een gedicht van een scholier over een collaborerende oudoom, een oproer omdat bij een lokale herdenking ook een wandeling langs graven van Duitse soldaten was gepland. Een foto met een bordje geen4meivoormij op een fb-pagina. Abdelkader Benali en zijn speech die veel kritiek kreeg. En de laatste rel een poster van FvD .
  Deze hadden neks met Indië te maken.
  Het lawaaiplan tijdens de minutenstilte 4mei op de Dam was wel Indië-gerelateerd.
  Een politieke activist wilde meer aandacht voor Indonesische slachtoffers van WO II en de dekolonisatieoorlog, en geen dodenherdenking voor de gevallen Nederlandse militairen uit die dekolonisatieoorlog. Maar als dit soort rellen niet meer te 4mei kunnen worden gedaan, dan doet men dat wel in de aanloop van de 15 augustusherdenkingen. Zoals in 2020 het Indië-monument te Den Haag werd beklad.

  Het minirelletje rond kransleggers burgerslachtoffers van dit jaar is ook politiek activisme en “zoveel opwinding” is er niet in Indische kringen. Ten onrechte word hun in de schoenen geschoven de bersiap te ontkennen of lid te zijn van een internetcommunity met een ander lid die nare dingen schreef over Anne Frank . Idem een schoenschuifverwijt. Dit soort opgeblazen rellen kan ook gebeuren bij een 15 augustusherdenking.
  Mijn idee: de slachtoffers en de Nederlandse geschiedenissen te Indië in WO II meenemen op 4 mei. Het is ook mijn voorgeschiedenis en ik zou me gediscrimineerd voelen als er een serieus plan hiertoe zal bestaan en het is voor mijn persoon een reden te gaan rellen.
  Mij is niet duidelijk waarom San Maltha dit schrijft:
  “….een plek waar wel indirect ruimte zou zijn voor slachtoffers van de dekolonisatie-oorlog maar niet voor hen die omkwamen door de Bersiap…. “
  Bedoelt hij de Nederlandse militairen 45-50 die omkwamen ? Voor mij hoeft men die niet als doelgroep van een WO II herdenking mee te nemen. Zoals het nu wel gebeurt.
  Hij kan toch niet bedoelen de Indonesische slachtoffers 45-50 wel en de Nederlandse slachtoffers 45-50 niet. Beiden zijn geen doelgroepen van de 4 mei herdenkingen.
  Of bedoelt hij dat mensen dit zo onjuist denken?

  De genoemde rellen zijn niet zozeer veroorzaakt door onduidelijkheid van het Nationaal comité 4 en 5 mei. Maar door emoties, heethoofderij en politiek activisme

  • R.L. Mertens zegt:

   @SanFu; ‘onduidelijkheid etc.’- Zoals korrekt door Boeroeng gerepliceerd, ter aanvulling;
   – Art 1 van de grondwet 1922; het koninkrijk der Nederlanden omvat het grondgebied(!) van Nederland, Nederlandsch Indie, Suriname en Curacao/Antillen. De naam koloniën is afgeschaft! Nederland en Overzeese gebiedsdelen! Dus door Nederland geannexeerd= bezet grondgebied! – De nationale(!) herdenking in bijzijn van het koninklijke paar en vele hoogwaardigheden omvat/vertegenwoordigt derhalve dus alle(!) gebiedsdelen! En moet zo blijven! – Ik was vereerd daarvoor uitgenodigd te zijn om mijn(!) herdenking over Indië/Indonesië uit te spreken cq. te verwoorden door mijn kleinzoon.- Daar te staan overvielen mij alle herinneringen/beelden aan/van de Japanse, Revolusi/bersiap periode. Periodes die gegrift zijn in mijn herinneringen. ‘Vrijheid is niet vanzelf etc’., klinkt het door de speakers! Dan te denken, dat men op 5 mei 1945 die vrijheid toen met vreugde omhelsde. Maar nb., nog maar enkele maanden daarna, net na een wereldoorlog(!); terwijl het land nog in puin is, suiker en koffie nog bon etc., alles in het werk stelde om een leger- lucht- en zeemacht in gereed te brengen. Om; de volksroep vrijheid/merdeka van een door ons bezet gebied te smoren!
   Min.Bot zei het al; we stonden toen aan de verkeerde kant van de geschiedenis!
   – Ik besefte, dat wij toen aan land en volk van herkomst groot onrecht hebben aangedaan!

   • Bung Tolol zegt:

    Ja u heeft helemaal gelijk heer M ,en dat land en volk van herkomst heeft ook helemaal gelijk door Indo kinderen van 4-14 jaar te vermoorden en te verkrachten ,kijk naar die documentaire Kinderen Engelenberg ! Jongetje van 6 werd getjinjiand en daarna in een put gedonderd ,natuurlijk heer M ,eigen schuld ,dikke bult ! Heer M dat u aandacht heeft gevraagd voor het lijden van het Indonesische volk is goed ,heel goed zelfs ,sta ik helemaal achter ! 👍 Maar het vermoorden en verkrachten van uw “” Eigen volk “” bagatalisseren ! U MOET ZICH SCHAMEN !!!!!!!! Voor mij bent u niks nul komma nul niks !! ,Pak Pierre zal trots op mij zijn ! Als u gewoon toegeeft dat ook dat bersiap optreden niet goed was ,vergeef ik u alles maar ja ,als ik naar uw verzuurde kop kijk ,kunnen wij nog wel lang wachten !

    • R.L. Mertens zegt:

     ‘@BungTolol; ‘bagatelliseren etc.’- Van mijn eigen volk? Waar in mijn bijdragen staat het?
     – Ik heb zelf bersiap moeten(!) ondergaan; Ambarawa okt.1945; bij de vlucht naar een beschermde kamp werd mijn tante voor dood getroffen. Mijn oom werd vermoord. Dus praat me geen onzin aan. Bersiap ellende zonder oorzaken? – Bersiap komt door ons politiek provocerend beleid; Soekarno, de collaborateur moet voor het tribunaal, niet praten met Republiek etc.! Wij, buiten de kawat hebben ca.4 jaar tussen/onder de Indonesiërs geleefd; vijandig bejegend doch links gelaten. Dat tjingtjangen etc. gebeurde door schoften/ sadisten zoals die overal in de wereld er zijn. Die elke gelegenheid aangrijpen; winkeliers, die vanwege anti corona vernield en leeg geplunderd worden, Ajax hooligans etc.- Ook wij hadden toen ook schoften. Maar die droegen uniformen(!) Lees; Limpach; de Brandende kampongs van generaal Spoor! Zie op you tube de bekentenissen in tv. Achter het nieuws 1969; de bekentenis van dr.Joop Hueting! onderzoek wat er toen gebeurd is. En kom dan met inhoudelijke(!) kritiek.

 2. Bung Tolol zegt:

  Wat viel mij nou op tijdens die Nationale Herdenking gisteren op de DAM ? Nou dit ! Kwart voor 8 zaten de genodigden te huiveren en bijna dood te vriezen op die stoeltjes buiten ,Het stormde ook flink ! windkracht 7/8 en zo nu en dan stak een bui op ,nee beslist geen terrasweer ! Er waren niet eens parasols neergezet ! ( Die waren waarschijnlijk toch weggewaaid ) En waar kwamen die “” Hoge Pieten “” vandaan ? Juist ja uit dat beschutte veilige paleis op de Dam ,die hadden zich natuurlijk tegoed gedaan aan lekkere hapjes en warme koffie .Als ik een van die genodigden was geweest ,had ik stant de pede de benen genomen .Volgend jaar beste Mw Verbeet ook die genodigden binnen laten zitten ! Trouwens “” Mijn”” burgemeester leek wel een “” Maffiagirl “” met die Stetson op .

 3. Jan A. Somers zegt:

  Het memorandum is de officiële tekst over wie we herdenken tijdens de Nationale Herdenking:
  Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
  Ik kan daar best mee leven. Voor Indië (deel van het koninkrijk) dus tot 15 augustus. Met één nadenkertje: De aanwezigheid van KNIL en KL na 15 augustus zie ik dan als vredesoperatie; Herstellen van rust en orde. Maar de bersiap was iets buitengewoons in het koninkrijk, daar reserveren we dan 15 augustus voor. Maar we kunnen hier ook de na 15 augustus omgekomen militairen KNIL en KL bij betrekken. Deze ‘vredesoperatie’ wijkt toch af van datgene wat we nu vredesoperatie noemen. En over die hotemetoten moeten we niet moeilijk doen. Zij representeren tenslotte het Koninkrijk, waar het om gaat. Ik vind het niet leuk als we over zoiets bijzonders als deze herdenking moeilijk doen. Ik herdenk wel bij mezelf in stilte, maar daar hoort toch wel waardigheid bij. Die taptoe, voor Zeeuws meisje en mij elk jaar weer zo mooi! Het is geen koningsdagspelletje zoals zaklopen met mijn oranje hoedje en petje en feestneus. Het is nadenken over die mensen die het niet mee kunnen vieren. Zeeuws meisje en ik doen dat op 11 november op de erebegraafplaats in Vlissingen. En bij de naamlozen even gedag zeggen. Maar dat zal hier wel niet worden gesnapt.

  • R.L. Mertens zegt:

   @JASomers; ‘als vredesoperatie etc.’- In de laatste van mijn getuigenis; ‘ook aan al(!) die slachtoffers van de trieste periode daarna!’- Toen die ‘politie oorlog’ om Indië volgde, met ca 200.000 slachtoffers en een debacle als slot; een vredesoperatie??
   De filmbeelden; zie Youtube: Batavia/Djakarta 27/12-1949, toen onze driekleur onder hels gefluit en gejoel van duizenden Indonesiërs werd gestreken; nog steeds niet gezien?

 4. Indorein zegt:

  @ … Het is nadenken over die mensen die het niet mee kunnen vieren. Zeeuws meisje en ik doen dat op 11 november op de erebegraafplaats in Vlissingen. En bij de naamlozen even gedag zeggen. Maar dat zal hier wel niet worden gesnapt… @ :

  Wel, heer Zomers, ik snap dat wel. Ben regelmatig naar oorlogsgraven van de Amerikanen, Canadezen, Engelsen (en jongemannen uit vele andere landen) geweest om mijn respect te tonen voor hun moedige inzet om o.a. Nederland te bevrijden en dat met hun jonge leven moesten bekopen.
  Vind het nog steeds diep ontroerend, dat een jongeman van nog geen 20 jaar zijn leven offerde voor o.a. mijn vrijheid: diep respect voor deze jongemannen!
  Plaatsen zoals o.a. langs de Normandische kust waar op 1 dag zo’n 5.000 mannen het leven lieten, de Slag in de Ardennen winter 1944 laat bij Bastogne zien wat dat aan jonge levens heeft gekost.
  Ik kan dan mijn tranen niet bedwingen, ik ben hen zo dankbaar!

 5. R.L. Mertens zegt:

  @Amara van der Elst;
  ‘ er is gevochten en gevallen voor waar ik sta
  ogen nog vochtig in dankbaar bestaan
  bewust van het verleden
  wijzer in het heden’
  Wat een prachtige vers uit dat geducht.
  -Ik zag haar uit verte en voelde(!) die woorden!
  Subliem!
  (Mag ik bescheiden opmerkingen; dit was toch een herdenking met echt Indisch tintje?)

 6. vandenbroek@libero.it zegt:

  Ik woon al een hele tijd niet in Nederland en heb met stijgende verbazing de discussie over 4/5 Mei van een afstandje gevolgd. Het is al een hele tijd dat ik Vaderlandse geschiedenis op de middelbare school heb bestudeerd en daarom wil ik mijn kennis opfrissen en kan iemand mijn vragen beantwoorden.

  Wat wordt er op 4 mei herdacht. Dat is toch de Duitse inval in Nederland of niet soms?
  Wat wordt er op 5 mei herdacht. Dat is toch de Duitse ondertekening van de capitulatie in Wageningen of niet soms?

  Wanneer was de Japanse inval in Nederlands-Indie. Wordt dat herdacht ?
  Wanneer was de Japanse capitulatie, wanneer werd de capitulatie overeenkomst getekend. Wordt dat herdacht?

  In Nederland wordt 15 Augustus herdacht. Toen hield de Japanse keizer een toespraak ,waarbij ik dacht dat het woord capitulatie niet aan de orde kwam, dat voor Nederland het einde inluidde van WO2..
  Wanneer hield Hitler of zijn plaatsvervanger Doenitz een toespraak waarbij het woord capitulatie niet aan de orde kwam en het einde inluidde voor het einde van WO2. Wordt dat herdacht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.