INDO Hall of Fame

De Indo Hall of Fame is een lijst van zeer invloedrijke Indo-individuen die een historische en zelfs iconische rol hebben gespeeld bij het aantoonbaar bevorderen van de Indo-gemeenschap en / of het doelbewust promoten van de Indo-cultuur.
INDO Hall of Fame 

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

29 reacties op INDO Hall of Fame

 1. vandenbroek@libero.it zegt:

  Louis Couperus in de Indo Hall of Fame? Ik wist niet dat Couperus Indo was, althans zijn boeken laten dat niet blijken, weer wat geleerd.

 2. Boeroeng zegt:

  Louis Couperus is eurasian. Te Malakka had hij de Aziatische voormoeder Fanula van Mandaro.
  Ex -slavin ? Wie weet ..
  Haar kleindochter Catharina Koek huwde in 1781 te Malakka met Abraham Couperus uit Leeuwarden

  ————-
  https://scholarlypublications.universiteitleiden.nl/access/item%3A2922952/view
  Open deze link, hier word de moeder van Catharina Couperus-Koek genoemd .
  Zij was Catharina de Roth, zie deze zin over haar moeder
  ” Catharina (daughter of a freed serf), born ca. 1735, baptised Malacca 15-10-1743, married Malacca 17-1-1751 Joost Koek, assistent VOC,”

  Freed serf…

 3. vandenbroek@libero.it zegt:

  Couperus was een EurAsian, iemand uit Malakka dus geen Indo-Europeaan.
  En dan komt ook Adriaan van Dis in het Indo-lijstje voor. ik wist niet dat hij Indo was? Weer wat geleerd.

  • Boeroeng zegt:

   Wat ik begreep … van Dis heeft altijd gedacht dat hij totok was.
   Op een dag wist iemand te vertellen dat zijn opa Mulder ..indo was.
   Een paar jaar later was er iemand anders die het verhaal had dat opa Mulder niet de vader van zijn vader was. Maar die opa was een Italiaanse kapper. .
   Dus toch totok …die Adriaan

  • Anoniem zegt:

   Couperus was een EurAsian, iemand uit Malakka dus geen Indo-Europeaan.

   Eerst goed weten wat het begrip EURASIAN inhoudt.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_(mixed_ancestry)

   En dan komt ook Adriaan van Dis in het Indo-lijstje voor. ik wist niet dat hij Indo was? Weer wat geleerd….
   Onderzoek de familie Toers Bijns (oorlogsslachtoffer Victor) en richt je dan op de VPRO docu.

   • vandenbroek@libero.it zegt:

    Indo’s (Indo-Europeanen) zijn EurAsians, maar niet alle EurAsians zijn Indo’s.
    Afgezien daarvan is de verwijzing naar Wikipedia niet verantwoord want wat moet ik me voorstellen bij “mixed Eurasian phenotypes”, toch een voorbeeld van ondoordacht woordgebruik (tautologie/pleonasme).

    Als ik dan in tekst van Wikipedia verder lees “Dutch colonized Indonesia for 149 years after Portugal”, dan zie ik door het bos de bomen niet meer (sic). Om gezichtsverlies te beperken zou ik ook mijn ware naam weglaten.

    • Hans Boers zegt:

     Als u het toch allemaal zo goed weet, waarom stelt u dan vragen. Waarom schrijft u zelf dan niet en publiceert u het door u geproduceerde werk niet? U praat slechts erover dat u aan research doet, maar wanneer krijgen we dat te zien/lezen.

     Als u commentaar heeft op een gepubliceerde kennisgeving of mededeling en u bent het er niet mee eens, dan is dat uw volste recht, maar waarom deelt u dat dan niet mede op de betreffende pagina van Wikipedia bij het bewuste artikel?

     U blijft maar kakelen zonder eieren te leggen…. U maakt het af en toe wel heel erg bont met uw kommentaar overal en nergens op, maar uw producties blijven onzichtbaar voor het publeik…Bang om gezichtsverlies te lijden?

    • Jan A. Somers zegt:

     “Dutch colonized Indonesia for 149 years after Portugal” Ach ja, die ruzie tussen de pauselijke bullen en Hugo de Groot.. Ik weet het nog beter (zoals altijd): Dat kolonialisme begon op 13 augustus 1814. Kunt u zelf gaan tellen.

    • vandenbroek@libero.it zegt:

     Eieren leggen is een deel van mijn werk, dat gebeurt ongemerkt. Maar die eieren moeten wel uitgebroed worden. Er mag best een biologische kip op tafel, Zuid-Italiaans bereid, dwz wel met allerlei verse kruiden erbij. De rethorische vraag is dan, wat was er eerst, de kip of het ei?

     Afgezien van dat, 13 augustus 1814 is een “mijlpaal in de Vaderlandse geschiedenis. De VOC was al failliet gegaan en een nieuw tijdperk brak aan. Het Nederlands kolonialisme veranderde van karakter. Mag er gesproken worden van het begin van de Moderne Geschiedenis en van Nederlands Imperialisme? Kijk dat zijn voor mijzelf interessante en geschiedkundige vragen om te beantwoorden. Weten om het te weten.

     En Wikipedia lijkt mij niet de aangewezen plaats om iets te publiceren, als ik tenminste iets wil publiceren. Ik ga natuurlijk niet iets voor de kat zijn viool doen.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Het Nederlands kolonialisme veranderde van karakter.” Heeft u mijn verhaaltje over de VOC en Taroeno Djojo gelezen? Kolonialisme? Of elkaar uitmoordende vorsten!

    • Boeroeng zegt:

     wikipediaregels verbieden dat mensen teksten wegzetten, gebaseerd op eigen onderzoek.

 4. vandenbroek@libero.it zegt:

  Dhr A.van Dis schrijft hele goede Indische verhalen, maar dat maakt hem toch niet Indisch=Indo? Want iemand, die verhalen over olifanten schrijft , maakt hem toch nog geen olifant?

  Maar ja, would-be Indo’s kijken naar de uitzonderingen, laat ze een kijken naar de dingen. die Indo’s verbinden. Wat zegt mijn historisch besef, wat verbindt mij, van vaderszijde minstens 6de generatie Indo en van moeders zijde Indonesische grootmoeder en overgrootmoeder, met mensen zoals dhr A. van Dis?
  Natuurlijk Indo is een dynamisch begrip, maar laten we ons toch niet op Indisch= een gevoel dood staren?

  • R.L. Mertens zegt:

   @ vandenBroek; ‘Adriaan van Dis etc.’- Van Dis heeft een tottok vader en idem moeder,(2e huwelijk), beiden in Indië geboren. Zijn vaders 1e huwelijk vrouw was met een Indische(overleden?) waaruit 3 dochters werden geboren, die hun blonde broertje Adriaan het ‘Indische bijbrachten’. Trots op zijn zussen en zij op hem. Lees zijn Indische Duinen
   Hij heeft zich altijd ook als Indisch gepresenteerd; zie zijn tv.doc, over zijn reis naar Indonesië, Nimmer vergeet ik zijn gesprek/interview met Pramoedya Ananta Toer in de Bali, Amsterdam, jaren geleden. Met vel respect voor Pram!
   note; voor mij zijn zij, die zich Indisch voelen/presenteren van mee waarde(!), dan zij die liever daar niet over praten!

 5. Bung Tolol zegt:

  Eigenlijk zou Mohammad Husni Thamrin ook wel in dat rijtje thuishoren ! De vader van Thamrin had een Schotse vader en Javaanse moeder .Na de dood van zijn vader nam die jongen de naam van zijn oom aan en verwierp zo zijn “”status”” als Europeaan .M.H Thamrin 16-02-1894 — 11/01/1941 was een held van Indonesie en een belangrijke verkeersader in Jakarta draagt zijn naam .Jalan Thamrin .Als je maar een beetje dieper graaft ,zul je ontdekken dat veel Indonesiers van betekenis ,ergens wel een Europese voorouder hadden .

  • Bung Tolol zegt:

   Ik stuitte eens op een lijstje namen van Indonesische Nationale helden en mij viel meteen een foto op van een nog jonge man genaamd Pierre Tendean geboren 1939 en gesneuveld bij het verdedigen van Generaal Nasution in 1965 ,Pierre werd door die muiters doodgeschoten .Ik dacht bij mijzelf “” Die Pierre is een Indo !”” Bleek ook zo ! zijn moeder was Indisch met een echte Nederlandse achternaam .Die collega van Pierre was ene Karel ,ook al doodgeschoten door die muiters ,Karel was een Molukker ,ook hij werd tot Held van Indonesia verheven .Als we het toch over “” een Indo hall of fame “” hebben ,hoort daar ook niet president Soumokil tussen ? Soumokil zijn moeder was Indisch en Dr Soumokil had de Nederlandse nationaliteit .

 6. Jan A. Somers zegt:

  Toch wel goed dat jullie weten uit te vinden dat al die belangrijke personen en helden Indo’s zijn. Kan ik weer naast mijn schoenen lopen.

  • Bung Tolol zegt:

   U komt ook nog wel eens in die Hall of Fame te hangen hoor heer Somers ! Er hangt een mooie spreuk ergens in mijn buurt ( Op een grote muur geschilderd ) “”Wake me up when I am famous !”” 😁😁😁

 7. Bung Tolol zegt:

  Joop Ave ? Joop Ave ? Je bedoelt Raden Mas Kanjeng Haryo Condronegoro of Mangkunagara 8 .Wie is Raden Mas Kanjeng Haryo Condronegoro of Mankunagara 8 ? Oh dat is Joop Ave ! Waar ik nou erg benieuwd naar ben ,Indo,s in Nederland zijn erg gevoelig ,als zij worden uitgemaakt voor Indonesiers .Wij zijn geen Indonesiers maar Nederlanders ! O.K maar als je nou tegen Ferry Sonneville en Joop Ave zou zeggen ja jullie zijn toch Nederlanders ? Zouden Ferry en Joop dan boos zijn geworden en zeggen “” Hoe komt u daarbij ,wij zijn Indonesiers !”” Zo snappen die Nederlanders er ook geen sikkepit meer van ! Trouwens Joop Ave sorry Raden Mas Kanjeng Haryo Condronegoro of Mangkunagara Nomor delapan was een heel erg goede minister van Toerisme ! Zo eentje krijg je niet zo gauw meer ! 👍👍👍

  • Bung Tolol zegt:

   Trouwens ik vroeg me altijd af ,hoe die Nederlanders toch zagen dat ik uit Indonesie kwam ? Hoe ik eruit zie ? Nou gewoon zwart haar ,donkere ogen ,zwart snorretje licht getint ,spreek meestal petjok maar misschien komt het doordat ik ook zo stink naar knoflook en trassi en ik loop ook vaak te sjouwen met flessen Bintang Bir en Ketjap .😜😜😜

 8. Mas Rob zegt:

  Wat Bung Tolol zegt. Ik mis in het lijstje, maar ik kan er over heen gelezen hebben, ook grote namen als Eduard Douwes Dekker, Bep Vuyk, Han Resink en Dolly van der Mart.

 9. Boeroeng zegt:

  Dermout is ook geen indo. Wel indo-europees gericht, cultureel gezien.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Dermo%C3%BBt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.