Weduwe Soumokil ontvangt in totaal 147,81 euro aan smartengelden

Dit NRC-artikel is bij blokkade te openen in inprivate/incognitovenster

Josina Soumokil-Taniwel, weduwe van de in 1966 door Indonesië geëxecuteerde president van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) Christiaan Soumokil, ontvangt in totaal 147,81 euro aan smartengelden voor de jaren dat haar echtgenoot als Japans krijgsgevangene dwangarbeid verrichtte aan de Birmaspoorweg. Dat heeft Stichting Administratie Pensioenen Indonesië (SAIP), een zelfstandig bestuursorgaan van het ministerie van Binnenlandse Zaken, op 15 april laten weten

scan is van Opgevangen in andijvielucht

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Weduwe Soumokil ontvangt in totaal 147,81 euro aan smartengelden

 1. Boeroeng zegt:

  In 1954 ontving Nederland ruim 1 miljoen gulden uit de verkoop van de beruchte Birmaspoorweg. Dit bedrag diende uitbetaald te worden aan de dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verscheept naar Birma en Thailand. De overheid blijkt echter een deel van het geld in kas te hebben gehouden. Zeker 221 ex-dwangarbeiders hebben nooit compensatie ontvangen.
  .ftm.nl

  • Jan A. Somers zegt:

   “Zeker 221 ex-dwangarbeiders hebben nooit compensatie ontvangen.” Hebben die het wel aangevraagd? En met ‘nee’ als antwoord?

   • Indorein zegt:

    Wijlen mijn oma wiens echtgenoot (mijn opa) aan deze spoorweg stierf eind 1944 had een aanvraag gedaan en NUL op rekest gekregen.
    Dus heer Somers …. weet u nu genoeg?

    • Jan A. Somers zegt:

     In uw geval misschien wel. Is daar nog op gereageerd? In iedere regeling bestaat de mogelijkheid een besluit aan te vechten.

   • Jan A. Somers zegt:

    Sorry, maar ik weet nog steeds niets. Er zullen tienduizenden potentiele rechthebbenden zijn geweest. Zeker vele duizenden zullen de aanvraag hebben ingediend. Daarvan zijn er (slechts!) 221 afgewezen, waaronder uw grootmoeder. DUS meteen maar wijzen naar de regering. Weet u misschien wat er met die 221 (o.a. uw grootmoeder) aan de hand is geweest? Ik niet. Fout ingevuld? Te laat ingediend? Toch geen potentiele rechthebbende? Geen beroep ingesteld? Ik moet nu denken aan die duizenden ongeldige briefstemmen bij de laatste verkiezingen, Keurige, duidelijke brief, groot gedrukt voor die zielige slechtziende oudjes. Daarnaast een strip met duidelijke plaatjes. En dan nog fout doen > ongeldig,

 2. Bung Tolol zegt:

  Tja moeten wij nou uit onze stoelen vallen van verbazing ?.Het zou mij ook niets verbazen als de Nederlandse regering kost en inwoning van die 1 miljoen had afgetrokken ,1 miljoen gulden was in 1954 een heleboel geld ! Aan die toeslagen affaire kun je zien ,hoe die beleidsmakers “” Beleid “” maken .In het klein zie je het aan dat schiet incident in Alphen a/d Rijn ,de dader kreeg zonder goede controle vooraf een schietvergunning van de politie ,terwijl de dader onder behandeling was bij een psychiater .De rechter veroordeelde de politie dus de Staat tot schadevergoedingen maar de Staat blijft de zaak maar rekken en rekken en rekken in de hoop dat de slachtoffers er genoeg van krijgen en eieren voor hun geld kiezen .Deed en doet de Staat dat eigenlijk ook niet met die “”Indische Kwestie “” ? Het is gewoon beleid om zo laat mogelijk te betalen ,wanneer zat Dr Soumokil in dat Jappenkamp 1942-1945 ? En nu anno 2021 komt de Staat met een schamele 147,81 euro aankakken 76 jaar na dato ! Je kunt natuurlijk zeggen “” Die Staat moet zich diep heel diep schamen !”” Maar dat woord “” Schamen”” kennen zij helemaal niet in Den Haag !

 3. Bung Tolol zegt:

  Dit alles doet mij denken aan het interview met Krontjong Grootheid Guus Becker ,Guus heeft 3,5 jaar vastgezeten als korporaal KNIL ,Na de oorlog diende hij een verzoek in voor een medaille ,die werd geweigerd Want hij had de aanvraag twee ( 2) weken te laat ingediend ! Toen stuurde si Guus een brief naar die instantie .In die brief schreef Guus dat hij die medaille niet vroeg om op zijn borst te dragen maar die medaille zou hij boven zijn bed ophangen en elke keer bij het slapen zou hij hardop kunnen zeggen “” Ik heb het kruis voor Nederland gedragen !”” Het meest onbeschofte was nog dat Guus geen antwoord kreeg op zijn brief ! Guus kon natuurlijk ook fluiten naar die 3,5 jaar achterstallig soldij .Guus zei toen ‘”” Ze wachtten net zo lang totdat we allemaal dood zijn !”” Guus stierf in 2002 .Die z,g tegemoetkoming voor ex ambtenaren en ex KNIL begon pas in 2015 .Guus Becker kreeg in 1990 een verzoek om de onafhankelijkheids dag van de Republik Indonesia bij te wonen ,persoonlijke uitnodiging van de Kedutaan Besar R.I ,Ging hij ook ? Ben je nou helemaal belazerd ! eerst pakken zij MIJN land af ( Indie ) en dan moet ik een feestje meevieren van HUN land ( Indonesia ) Die 147,81 euro van Mw Soumokil is dus niet geindexeerd ,stel dat het 500 ,guldens zouden moeten zijn van 1954 dus ! Dan zou zij nu op zijn minst 5000,- euro moeten krijgen ,ook niet veel maar nog altijd beter dan die beschamende 147,81 euro ! Je moet maar durven iemand na 76 jaar een fooi in de hand drukken voor 3.5 jaar ontbering in een Jappenkamp ! maar ja die mafkezen op dat ministerie of andere instantie zijn de schaamte allang voorbij ! 🤢

  • Indorein zegt:

   Krijgsgevangenen, die in een “Duits vakantiepark” hebben gerecreëerd, kregen meer dan compensatie. Ook hun echtgenotes als hun echtgenoot in dat vakantiepark was overleden.
   Maar ja … Japanse “vakantieparken” …. daar had en heeft onze gerespecteerde (ironisch bedoeld hoor!) regering geen oog voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.