Indisch in Beeld

Mail:

Beste team van Indisch4ever,
Ik wil u graag deelgenoot maken van twee foto’s uit onze familieschat, waarvoor ik beknopte informatie heb bijgevoegd. Het is het verhaal van mijn grootvader Moritz Arnusch, die in Semarang werd geboren, in West-Papoea opgroeide en door de oorlog zijn vaderland moest verlaten. Zijn vroege jaren in Semarang vormen een grote leemte, niet alleen in de familiegeschiedenis, maar vooral in het leven van mijn grootvader. Met zijn ongewenste vertrek, verloor hij zijn zusters. Ik hoop dat ik, door zijn verhaal te delen, die leemte kan opvullen en hoop dat ik wat antwoorden krijg.

Dank u. Veronika

Semarang 1922 tot 1931
Foto 1: Huwelijk Johanna Christina Specht en Albrecht Christian Maria Arnusch in Semarang op 15 juli 1922

Dit is de trouwfoto van mijn overgrootvader Albrecht Christian Maria Arnusch met Johanna Christina Specht in Semarang op 15 juli 1922. Onder de mensen op de foto zijn:

 • Henriette Samuelsz, moeder van Johanna Christina Specht (zittend in het midden van de foto)
 • Johanna Charlotta Specht, de zus van Johanna Christina Specht, samen met haar man Matthijs Willem Karel Schaap (beide personen kan ik duidelijk aan niemand op de foto toewijzen)
 • Johanna’s kinderen uit haar eerste huwelijk met Willem Hendrik Otto en de halfbroers en -zusters van mijn grootvader Moritz Arnusch: Hillegonda Henriette „Hilda“, Hillegonda Johanna, Henriette Adolphine, Gerard Heinrich, Johanna Christina, Antoinette en Josephine Otto. Hun eerstgeboren zoon Willem Hendrik Johan Otto, „Willy“ is blijkbaar niet in beeld.

Ik vraag me af of iemand mij kan linken aan de mensen die op de foto staan. Kent iemand nog andere mensen die misschien.

Mijn opa Moritz “Motzi” groeide op in Semarang met zijn halfzussen, maar verloor het contact met hen toen zijn vader met hem naar Manokwari ging. Hij heeft zijn hele leven tevergeefs geprobeerd zijn zusters te vinden. Kan iemand mij iets vertellen over dit korte gezinsleven van de zusters Otto, hun moeder Johanna en hun twee jongens Motzi en Max in Semarang tussen 1923 en 1931. Misschien heeft iemand foto’s van de zusters?

Ik ben zeer dankbaar voor elke feedback en zou verhalen, informatie, foto’s of contact zeer op prijs stellen. Ik wil me ook verontschuldigen voor eventuele taalkundige of grammaticale fouten, aangezien Nederlands niet mijn eerste taal is. Ik zal mijn best doen.

Foto 2: Familie Specht/Arnusch met Willy Otto

Familiefoto van mijn grootvaders familie genomen in Semarang rond 1930. Mensen van links naar rechts:

1. Willem Hendrik Johan Otto „Willy“, zoon van Johanna Christina Specht uit haar eerste huwelijk met Willem Hendrik Otto, 2. mijn overgrootmoeder Johanna Christina Specht, geboren 1899 in Semarang 3. mijn grootvaders broer Max Arnusch, geboren 1923 in Semarang 4. mijn grootvader Moritz Arnusch, geboren 1926 in Semarang en 5. mijn overgrootvader Albrecht Arnusch.

Heeft iemand meer informatie over Willy, eventueel welk beroep hij had, wanneer hij trouwde met Ida Nagel, wanneer hij naar Manokwari ging en wanneer hij daar overleed. Ik kan alleen de periode bij benadering vaststellen: Verhuisde naar Manokwari ergens na 1931, overleden voor 1940.

Veel groeten Veronika

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

14 reacties op Indisch in Beeld

 1. Marianne Meisenbacher zegt:

  Beste Veronika,
  Neem eens een kijkje op mijn geneanet account. Daar staan heel wat van je familieleden. https://gw.geneanet.org/mmeisenbacher_w
  (Voor andere geïnteresseerden: meer dan 200.000 families waarvan minstens 1 persoon in Nederlands Indië heeft gewoond, gewerkt, is geboren etc.)

  Opvallend is Henriëtte Catharine Antoinette Otto, klik op haar fiche om de foto te zien. Zij werkte tt haar door in het gesticht van Pa van der Steur.

  Oh ja, Joseph OTTO was geboren in Zwitserland.

  1 o Martinus OTTO & Maria Mathilda RICHTER
  2 o Jozeph OTTO 1799 & Maria Magdalena CARELS
  o Jozeph OTTO 1799 &1845 Henriëtta Catharina Antoinetta BREUKELAAR 1818
  3 o Willem Hendrik OTTO 1850-1915 &1875 Hillegonda ROMEIJN 1854
  4.1 o Henriëtte Catharina Antoinette OTTO 1875-1936
  4.2 o Willem Hendrik OTTO 1880-1919 &1907 Johanna Christina Christien SPECHT 1889
  4.2.1 o Willem Hendrik Johan Willy OTTO 1908 & Ida NAGEL
  4.2.2 o Hillegonda Henriette Hilda OTTO 1909 &1929 Rudi Edward ALBINUS 1906
  kinderen
  4.2.3 o Henriette Adolphine OTTO 1911-1959 &1936 Adolf Alexander WIEDENHOF 1908-1967
  4.2.4 o Gerhard Heinrich OTTO 1913-1924
  4.2.5 o Johanna Christina OTTO 1914 &1936 J.C. WINSCHER
  o Johanna Christina OTTO 1914 &1940 Marinus Willem HILLEBRANDT 1896-1965
  4.2 .6 o Antoinette OTTO 1916
  4.2 .7 o Jozefiene OTTO 1918
  4.2.8 o Johan August Mathijs OTTO 1919 &1946 Aline ROEMIJ 1922
  4.2.8.1 o Anky OTTO 1947
  4.2.8.2 o Peggy OTTO 1949
  4.3 o Margaretha OTTO 1882-1945
  4.4 o Hillegonda OTTO 1884-1884
  4.5 o Hermina Mathilda Jacoba Margaretha OTTO 1887-1891
  4.6 o Josephine Antoinette OTTO 1887-1911
  4.7 o Wilhelmina Hendrika Hillegonda OTTO 1891
  3 o Willem Hendrik OTTO 1850-1915 &1894 Henriëtte Johanna Stephanie YOUNG 1875-1962
  4.8 o Edward Louis Willem Henri OTTO 1894-1945 &1920 Carolina Geertruida HOEZOO 1898
  4.8.1 o Willem Herman OTTO 1929
  4.9 o Louisa Marie Henrietta Johanna Stephanie OTTO 1899 &1928 Johannes Hendricus WIEFFERING 1904 – kinderen

  Groet, Marianne Meisenbacher

  • Anoniem zegt:

   Beste mevrouw Meisenbacher,
   hartelijk dank voor het uitgebreide antwoord en de vele informatie die u mij heeft gegeven. Je geneanet account is een schat. Ik heb ook al veel informatie over de familie Otto gevonden, en kan die met uw onderzoek vergelijken en aanvullen. Ik realiseerde me net dat ik de Thijs Otto per ongeluk helemaal niet aan mijn overgrootmoeder heb gekoppeld, ik was niet zeker van zijn ouders. Hij vertoont een sterke gelijkenis met zijn halfbroer Moritz, mijn grootvader.
   Veel groeten, Veronika

 2. Marianne Meisenbacher zegt:

  Zie ook op https://oorlogsgravenstichting.nl/ de biografieën van Thijs Otto en zijn halfbroer Johan Otto (een voorkind bij een Javaanse vrouw van vader Willem Hendrik). Inclusief foto’s.

  • Anoniem zegt:

   Bedankt voor de foto en de informatie. Ik was eerder alleen op de hoogte van het huwelijk met Rudy Albinus. Het archiefstuk is zeer informatief en vervolledigt mijn profiel van haar

 3. Bung Tolol zegt:

  Jezus ! Ik zag die foto en dacht meteen ! “” Dat is mevrouw Schrader !”” Zo liet zij zich noemen ,een hele lieve aardige dame ,zij was zeer bevriend met mijn oma ,na de dood van oma haar nooit meer gezien ,zij woonde toen in Amsterdam -West ,Slotermeer ik dacht bij het Conficiusplein .Als zij pas in 1991 is gestorven heeft zij mijn oma toch een hele tijd overleefd .Over die familie Otto weet ik niets .

 4. Boeroeng zegt:


  Mevrouw Hilde Schrader-Otto is de tante van Huib Otto, vaste lezer vroeger.

  Volgens haar persoonskaart woonde ze aan de Gillis Steltmanstraat . Dat is niet zo ver van Conficiusplein.
  Niet dat ik weet waar ik het over heb, maar ja…. googlemaps wel.

 5. Bung Tolol zegt:

  Tante van Huib Otto ! Ja zij droeg de naam van haar laatste man ,net als mijn oma ,dat waren beiden Duitse familienamen ,dus ik nam aan ( onterecht ) dat zij allebei uit dat door Duitsers gerunde weeshuis kwamen maar mw Schrader is van 1909 en mijn oma van 1895 ,ken dus niet .Overigens heb jij nog wat van Huib Otto gehoord ? Trouwens ik zag een foto van haar eerste man met op de achtergrond die hoge flatgebouwen aan de Sloterplas ,dus zij zullen wel vlak bij elkaar hebben gewoond .

  • Boeroeng zegt:

   Niks gehoord van Huib Otto

   • Bung Tolol zegt:

    Ja hij kwakkelde al wat ,volgens mij was hij van 1938 ,dus zou nou 83 jaar moeten wezen .Huib heeft wel wat meegemaakt als kind zijnde ,voor zijn ogen ( Hij was 7 jaar ) werd zijn doodzieke vader meegesleept door die Bersiap moordenaars en elders vermoord .

 6. Cornelia Aida Henriette Otto gehuwd met Smit zegt:

  Hallo Veronika,
  Ik ben de dochter van Ida Nagel en Willy Otto. Hij is in 1932 naar Manokwari vertrokken omdat zijn moeder met Arnusch was getrouwd en naar Nw Guinea was vertrokken.
  Mjjn vader overleed daar in 1938 en is dasr ook begraven.
  Mijn tante Josephine, heeft de hele stamboom vd Fam. Otto samengesteld.
  Met vriendelijke groeten, Corrie

 7. Cornelia Aida Henriette Otto gehuwd met Smit zegt:

  Hallo Veronika,
  Ik ben de dochter van Ida Nagel en Willy Otto. Hij is in 1932 naar Manokwari vertrokken omdat zijn moeder met Arnusch was getrouwd en naar Nw Guinea was vertrokken.
  Mjjn vader overleed daar in 1938 en is daar ook begraven.
  Mijn tante Josephine, heeft de hele stamboom vd Fam. Otto samengesteld.
  Mocht je meer willen weten, neem dan contact met me op.
  Met vriendelijke groeten, Corry

  • Veronika zegt:

   Beste Corry, wat een geweldige verrassing. Heel erg bedankt voor het reageren op mijn post. Ik ga graag in op uw aanbod om informatie uit te wisselen. Aangezien ik al lang met de familiegeschiedenis bezig ben, ben ik al erg nieuwsgierig. Misschien kan ik u ook een of twee nieuwe stukjes informatie geven. Wat is de beste manier om contact met u op te nemen? Per e-mail?
   Met vriendelijke groeten, Veronika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.