12 april 1966 …. Hoe dan graf Soumokil ?

Brief aan Minister President drs. M. Rutte zie pagina 2

Chris Soumokil – Wikipedia

***************

*****************
Ze vochten als militair onder de Nederlandse vlag, maar liggen nu in alle anonimiteit op begraafplaats Bergklooster in Zwolle. Nooit kregen deze Molukse KNIL-militairen echt waardering voor hun inzet. Maar de kans is groot dat daar ruim 70 jaar na dato verandering in komt, dankzij een groep Zwolse Molukkers. ,,Pijn en verdriet zullen blijven, maar wij willen het positief draaien.’’
Open deze link  destentor.nl

in inprivate of incognitovenster.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op 12 april 1966 …. Hoe dan graf Soumokil ?

 1. Anise zegt:

  “terwijl ze richting een steen met bijbel en kruis stapt en de pasfoto streelt. ,,Dat doe ik altijd even.’’”

  Met u miljoenen andere Indonesische christenen. Dat is een standaard gebaar als wij het graf van een overleden familielid bezoeken.

  Een paar artikels die mij toch een rare smaak in de mond geven.

  Niet om kritisch te zijn, maar ik schrik toch een beetje als men ontvoeringen, kapingen en moord goedpraat uit het gevoel gefrustreerd te zijn. Zo zijn er veel misdadigers natuurlijk, gefrustreerd door oorzaken uit het verleden. Op het moment dat men gewelddadige acties onderneemt en onschuldigen als ‘collateral damage’ ziet en stelt dat het doel de middelen heiligt, is men niet beter dan een terrorist die zichzelf opblaast bij een kerk.

  En excuseer, Soumokil’s sterfdag wordt misschien wel door sommigen herdacht maar dit een dag van Molukse Nationale Herdenking noemen, is totaal onmogelijk en gaat toch echt te ver. Er is geen Molukse natie die kan herdenken en in de Republiek Indonesië wordt deze persoon (nog altijd) niet als vrijheidsstrijder maar als verrader gezien.

  NB: Ik weet zelf te weinig van de betreffende geschiedenis maar ik meen wel van dit forum geleerd te hebben dat de Molukkers helemaal niet ‘door Nederland gedwongen werden te vluchten’?!

  • Jan A. Somers zegt:

   ” dat de Molukkers helemaal niet ‘door Nederland gedwongen werden te vluchten’?!” Klopt. Een uitvloeisel van de soevereiniteitsoverdracht. In een bij het Uniestatuut behorende overeenkomst inzake de positie van de Nederlands-Indische burgerlijke ambtenaren waren dezen overgedragen aan de regering van de Verenigde Staten van Indonesië.
   Het concentreren en de repatriëring van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht dienden binnen een jaar na de soevereiniteitsoverdracht te zijn voltooid. Wel verklaarde de Nederlandse regering zich bereid, op verzoek van de Verenigde Staten van Indonesië, personele en materiële hulp te verlenen. Zo zou een officier van de Koninklijke Marine worden benoemd tot beheerder van de marinebasis in Soerabaja en daarbij verantwoordelijk zijn aan de Indonesische minister van defensie.
   Voor het KNIL, dat onder gezag van de Indische regering stond en als zodanig aan de Verenigde Staten van Indonesië zou moeten worden overgedragen, werden afzonderlijke regelingen getroffen. De Ambonese militairen wensten niet in het federale Indonesische leger te worden opgenomen, waarop de Nederlandse regering besloot tot hun demobilisatie in Indonesië. In kort geding verbood in december 1950 de rechter de Nederlandse regering echter de Molukse militairen tegen hun zin te demobiliseren binnen het gebied van de Verenigde Staten van Indonesië. Dit resulteerde in het naar Nederland overbrengen van deze militairen en hun gezinnen, in totaal 12.582 personen.

 2. Boeroeng zegt:

  Circa zeventig leden van de Molukse gemeenschap in Middelburg en Zeeland hebben gisteren op de Markt in Middelburg een stilteprotest van een uur gehouden.
  —————
  zeelandnet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.