Militair voor de oorlog

Vilan van de Loo in Dagblad010 :
Anders gezegd, het hoort bij de kennis van het nationale verleden om ook kennis te hebben van het Indische verleden. Daarvan maakt het Oost-Indische leger, dat vooral bekend staat als het KNIL, een belangrijk deel uit. Duizenden en duizenden mannen, komend uit de maatschappij, nu dezelfde vlag dienend, generatie op generatie.
Ik lees koloniale jaarverslagen waarin ze beschreven worden: deze aantallen, die etniciteiten, zoveel gesneuveld, gedeserteerd, zieken en gezonden, uit en in de dienst gegaan. Een feuilleton die overweldigend is in alle complexiteit. In de oude Indische kranten vind ik meer, maar ook daar is de hoeveelheid informatie overweldigend.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Militair voor de oorlog

  1. Léon Algra zegt:

    Ik heb in de coronatijd iedere dag een gedicht geschreven. Zo ontstond “CO-RO-NA-VIR-US, corona voor ons” (Boekscout), “Melati Putih, over leven” (Gigaboek), “CO-R0-NA-VIR-US, in herinering” en “Gordel van Smaragd”. Alle 4 gaan over: mijn vader, mijn vader als KNIL Militair, Nederlands-Indie, Indonesie en open/geslotenheid vanuit corona.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.