Mieke Bouman: een Nederlandse Jeanne d’Arc in Indonesië.

In 1956 stonden in Indonesië twee Nederlandse ex-militairen terecht. Ze werden in 1954 gearresteerd en beschuldigd van staatsondermijnende activiteiten. Het Jungschläger en Schmidt proces werd in Nederland als een farce beschouwd. De verhoudingen tussen Nederland en Indonesië waren op dat moment op een dieptepunt.   Trefpunt Azië

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Mieke Bouman: een Nederlandse Jeanne d’Arc in Indonesië.

 1. Mister Bule zegt:

  / De enige Indonesische advocaat die het wil doen vraagt zoveel geld dat Nederland weigert. /

  Ja, toen verdienden veel advocaten hier blijkbaar ook al veel.

  De meest bekende (en rijke) zijn Batak….

  .

  • Bung Tolol zegt:

   Tja smaken verschillen maar als ik zo naar deze advocaat (?) gekleed in een turquoise maatpak en geflankeerd door twee moderne gerobaks kijk ,denk ik toch meer aan een pooier uit Amsterdam jaren 70 .Als ik in Indonesia een advocaat nodig zou hebben ,en deze Pipo de Clown komt opdagen ,heb ik al gegeten en gedronken en zo te zien zal hij wel niet pro deo werken ..Als je in Indonesia een zware misdaad gepleegd zou hebben ,ritselt dit turquoise mannetje je er wel uit ,mits je schatrijk bent ! Ben je daarentegen een arme sloeber ,die door rood licht heeft gereden en ook nog eens geen uang heeft ,zal je waarschijnlijk wegrotten ineen duistere cel .Wat die advocaat Herman Bouman ( Man van Mieke ) betreft ,die kreeg na zijn vlucht naar Nederland 300.000 gulden van de Nederlandse regering vanwege gederfde inkomsten ,zijn praktijk kon hij immers niet voortzetten FL 300.000 was in 1955 een gigantisch bedrag !

 2. R.L. Mertens zegt:

  @’staat ondermijnende activiteiten etc.’- Ja natuurlijk; een farce; na de coup van Westerling, Abdul Azis, RMS etc. Westerling die een staatsgreep pleegde en nb. als een held in Nederland werd binnen gehaald…..Over rechtspraak gesproken!

 3. Anise zegt:

  Toch weer opvallend dat er over deze zaak volledig verschillend wordt gedacht in beide landen.

  Als ik naar de Indonesische berichtgeving en geschiedschrijving kijk, worden dhrn. Jungschläger en Motman als spionnen van de Nederlandse geheime dienst gezien (NEFIS) en zelfs als leiders of tenminste sponsors van de guerrilla (NIGO).

  Dit zijn een aantal citaten uit stukken van diverse onderzoekers en geschiedschrijvers (met excuses voor de kwaliteit van de automatische vertalingen):

  Eind 1949 deed Jungschlager er alles aan om de ondergrondse beweging te versterken. Als leider van de belangrijkste rederij van Indonesië in die tijd kon Jungschluger zeker veel hulp krijgen van de Nederlanders die Indonesië niet beheersten. De financiën van NIGO werden verzameld uit donaties van verschillende partijen die anti-Republiek Indonesië waren. Zoals het hoofd van de Serpong-rubberplantage, Seynja. Hij overhandigde ooit donaties aan voormalig inspecteur Teerling, die het hoofd van een bende was. Onder het gegeven geld bevond zich vals geld uit Nederland. Met dat geld kocht en leverde Jungschluger wapens, kleding, voedsel en dergelijke aan gewapende bendes als NIGO, White Eagle en Nederland zal Herrrijzen (NZH).

  Rond 15 januari 1950 ontving Motman de opdracht van Jungschlager om 3 kisten met kogels en 6 kisten met voedsel naar het zuidelijke deel van Bogor te sturen. In maart 1950 ontving Jungschlager Rp. 125.000 om overhandigd te worden aan Brouwer en Hadji Achmad. Beiden zijn NIGO-personen. Afgezien van dit geld werden ook 164 geweren geaccepteerd om aan kolonel Thompson te geven. Half maart 1950 ging Jungschlager naar Dramaga in een Pontiac sedan. Hij vroeg en ontving geld van Motman voor Rp 120.000. Het geld werd later verder verdeeld, Rp 100.000 voor de bendes om te opereren. Ondertussen werd Rp 20.000 gegeven aan Ki Achmad uit Semarang. Jungschlager ontving ook 164 vuurwapens, waarvan 12 Tommy Gun-machinepistolen. De helft van de wapens werd vervolgens overgedragen aan kolonel Thompson. Jungschlager kwam met Lammers van Buuren en zijn chauffeur Ernst Parre om 8 2-inch mortieren en 3 Canadese (MKI) kratten op te halen. Jungschlager gaf Motman ook Rp.60.000.

  Motman heeft contact met burgemeester van Buren die in Bogor woont. Half mei 1950 haalde Motman communicatie-apparatuur op bij majoor van Buren. Motman droeg het vervolgens over aan kapitein Schmidt in Cidaun. NIGO was ooit van plan om de TNI in Garut, Bandung en Jakarta aan te vallen. Schmidt wordt de commandant van de NIGO-operatie. De basis van NIGO zal Jakarta zijn.

  Manoch ontving een bevel om het kabinet van de president op Jalan Merdeka Utara met een bom te vernietigen. Blijkbaar durfde Manoch het gebouw niet binnen te gaan, want het werd zwaar bewaakt door een presidentiële garde onder leiding van Mangil.

  Er zijn aanwijzingen dat het NIGO actief is in Palembang en Jambi.

  NIGO probeerde wapens binnen te smokkelen en uit te delen. Om de NIGO-guerrilla’s te bevoorraden, was het plan dat kogels, wapens en anderen per parachute uit vliegtuigen zouden worden gedropt. De wapens werden geïmporteerd via de zwarte markt in Singapore. De wapens werden geladen op General Motor-schepen die meestal worden gebruikt om vuil in de zee te dumpen, via Tangerang of Cilincing. Zij hebben ook wapens gekregen uit het magazijn van de Nederlandse Militaire Missie die nog steeds operationeel was in Indonesië.

  Een andere groep die Jungschlager koesterde was NZH, die tijdens de bezetting van het Nederlandse leger voormalige dorpshoofden of dorpshoofden bij elkaar bracht. De NZH-beweging lijkt een legale beweging.

  Als belangrijk persoon in NIGO lijkt Motman banden te hebben met het netwerk van Darul Islam / Indonesian Islamic Army (DI / TII) rond Bogor. Met of zonder medeweten van DI / TII Hogepriester Sukarmaji Marijan Kartosuwiryo. Er was zelfs een voormalige Nederlandse politie-inspecteur, die dezelfde houding deelde met Jungschluger, genaamd van Kleef die ook lid werd van DI / TII. Jungschlager en Manoch hielden tussen 1950-1951 soms bijeenkomsten in grotten rond de berg Salak. In november 1950 kwam kapitein Schmidt naar Serpong, vergezeld door Manoch die in Schmidts auto reed.

  Begin juni 1950 ontmoetten Manoch en Jungschlager elkaar opnieuw in het huis van Motman, om een ​​verandering in de NIGO-beweging te plannen, met de nadruk op het aanvallen van Garut en Jakarta. Motman wilde blijkbaar aftreden vanwege familiezaken. In november 1950 voelde Motman zich genoodzaakt naar Australië te vertrekken. Zo ook met Peters en Moorselaar. Jungschlager en anderen gingen verder. Jungschlager werd uiteindelijk sinds januari 1954 vastgehouden. Begin 1955 werd hij berecht wegens het assisteren van DI / TII met wapens, geld en andere militaire uitrusting. Hij werd ter dood veroordeeld, maar voordat het vonnis werd uitgesproken, stierf Jungschlager op 19 april 1956. Manoch werd ook dood aangetroffen in hechtenis. Manoch gaf toe dat hij het parket, het kantoor van de procureur-generaal en andere overheidsinstanties had geïnfiltreerd maar het was allemaal op bevel van Schmidt. Schmidt zelf werd ook gepakt en berecht.

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat verhaal lijkt me sterk politiek geladen, maar als alleen al de helft waar zou zijn, is dat veel ernstiger dan een militaire coup in Nederland door Helfrich c.s.

 4. Bung Tolol zegt:

  Ja Anise dat is de Indonesische versie van het verhaal ,in Nederland overheerste het idee dat het een showproces was om Nederland zwart te maken ,eigenlijk draaide het om twee dingen in 1955 was de macht van Nederland nog zeer groot in die Archipel denk maar aan de KPM maar nog meer stak het de Indonesische bewindhebbers ,dat Nederland Nieuw Guinea behield en het ook niet wilde afstaan .Eigenlijk gaat het topic hier niet over maar over het moedige gedrag van Mieke Bouman ! Nadat haar man de advocaat Bouman halsoverkop moest vluchtten ,nadat ook hij werd beschuldigd van het beramen van een coupe tegen de Staat Indonesia ,nam zijn vrouw het over ,dit tot genoegen van de Staat Indonesia ,daar Mieke geen opleiding tot jurist had gehad maar iets in klassieke talen deed .Appeltje eitje dus voor Indonesia ! Dat liep anders ! Mieke vocht als een leeuw voor haar clienten en ontrafelde het ene sprookje na het andere van het Indonesische O.M .Zij zette regelmatig die Indonesische aanklagers voor schut .Het was Mieke Bouman ( toen 48 jaar ) tegen de Hele Staat Indonesia ! Zo werd zij ook afgeschilderd in de Nederlandse pers “” Moedig en dapper “” tegen een hele overmacht .Het ging eigenlijk niet meer over Jungschlager en Schmidt ,het ging over Mieke Bouman ! Het was David tegen Goliath ! En David zette Goliath te kijk ! Dat beviel die Indonesische autoriteiten niet en nu werd ook Mieke belaagd door opdringerige pemoeda,s .Mieke Bouman kon nog maar net op tijd vluchtten en kwam veilig in Italie aan .Zij was trouwens wel jong gestorven in de jaren 60 amper 59 jaar oud ,Jungschlager was nog jonger 52 jaar toen hij stierf .

  • Anise zegt:

   De naam Bouman wordt buiten een summiere vermelding op de Wikipedia pagina van Jungschläger in geen enkel historisch Indonesische publicatie of geschiedkundige website genoemd.

   Niet helemaal waar; ik vond de naam een enkele maal in een Tempo artikel over de Westerling ‘kudeta’ waar vermeld wordt dat de advocaat Herman Bouman op het proces beweerde dat de westerse grootmachten samenwerkten met Darul Islam en deze bewapenden om de republiek te vervangen door een Islamitische Staat.

   Hoe dan ook, de annalen van het proces en de rechtszaak met de rol van mevrouw Bouman, zijn in de vergetelheid (doofpot?) beland. Of zo u wilt, zijn volledig gewist.

 5. Bung Tolol zegt:

  In de doofpot belandt of volledig gewist maakt niks uit ! De rol van Mieke Bouman staat vast ! Zij zette al die Indonesische juristen in hun hemd ,terwijl al die Indonesische juristen naar Nederlandse maatstaven zijn opgeleid en …………………..Mieke was niet eens een jurist ! Ha ha ha lachen ! Alleen Bung Karno vond het niet om te lachen ,hij scheen gezegd te hebben “” Tjintjangen die vrouw !””

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.