Benno (72) strijdt om aandacht voor de Aziatische keuken

In een ideale wereld heeft iedere stad tenminste één goed Aziatisch restaurant. Dat is de missie van Benno Renaud (72) uit Nieuwegein. Als zelfbenoemd ‘ambassadeur voor de Aziatische keuken’ helpt hij Aziatische restaurants in Nederland onder de aandacht te brengen. “We zijn goed op weg.”   indebuurt Nieuwegein

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Benno (72) strijdt om aandacht voor de Aziatische keuken

 1. Anise zegt:

  Dat ‘droogkoken’ in Indonesië is toch niet helemaal correct; als men bijvoorbeeld een rendang of ayam gulai of tunjang, gado-gado of één van de sayurs zoals nangka bestelt, zijn die altijd met saus.

  Ok vind ik die “rijsttafel is een Nederlandse uitvinding” uitspraak zwaar overtrokken. Er zijn in Indonesië zeer veel combinatiegerechten. Denk maar aan de mini rijsttafels op het bord als nasi rames of campur, nasi bungkus van de warung, etc. En dat niet alleen, als wij op restaurant gaan worden er altijd meerdere gerechten besteld, in het midden van de tafel geplaatst én gedeeld. En iedereen krijgt rijst à volonté. Dat wat al eeuwen bestaat is per definitie toch een rijsttafel?

  In Nederland heb ik nog nooit een dorp gezien waar er geen kerk, café en Chinees-Indisch restaurant in het centrum was. In België is dat laatste een frietkot. De grote trend in de steden is juist Japans, Thai en Vietnamees. Misschien zou dhr. Renaud beter de pure Indonesische keuken proberen te redden in Nederland? Die lijkt wel ten dode opgeschreven.

  • Jan A. Somers zegt:

   ““rijsttafel is een Nederlandse uitvinding”” Rijsttafel is witte rijst met 40 gerechten. Volgens (religieuze?) fanatiekelingen 44 recepten. Een hele rij djongossen, elk met één gerecht. Je hoeft niet alles op te scheppen en eten. Het gerecht wordt u aangeboden aan uw linkerzijde, zodat u met uw rechterhand kunt opscheppen. Maar dat is in de Europese keuken ook zo. Het afruimen van uw bord gebeurt aan uw rechterzijde. Eerst eetgerei met de rechterhand op het losse bord tussen linker duim en wijsvinger. Dan het lege bord op het stapeltje op de gevouwen linker onderarm, tegen de bovenarm. Wiebelig hoor! Dit alles ook bij de Europese keuken. Ja, je moet wat als werkstudent.
   Ik dacht dat deze rijsttafel alleen werd aangeboden bij het captains diner. En misschien heel heel lang geleden bij Hotel des Indes.

   • Jan A. Somers zegt:

    Sorry, recepten = gerechten.

   • Anise zegt:

    Ik heb het wel eens gezien. Eén van de weinige restaurants die het nog aanbieden is in die heropende Bataviaasche Kunstkring. Nu hoort het bij de Tugu hotelgroep. Het is wel een fraai gebouw, begin vorige eeuw werd het als expositie ruimte in gebruik genomen, later verviel het. In de tussentijd was het nog de Buddha Bar (godslastering dus ze moesten verdwijnen!) en daarvoor was het zover ik weet een kantoor van de dienst Immigratie.

    Ik denk dat men er wel verschillende meningen over heeft; sommigen zeggen dat het een pure ‘tourist trap’ is en anderen vinden het een mooi nostalgisch gebaar.

 2. Anise zegt:

  Rumah makan Pagi Sore.

  Warung Leko.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.