Ingewikkeld Indië

Tentoonstelling en boek Dossier Indië van Thom Hoffman waren een groot succes. Maar er was ook kritiek, zo blijkt. Na een klacht van een bezoeker stelden externe deskundigen allerlei onjuistheden vast. Het duurde een jaar voor die allemaal waren hersteld
Java Post

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Ingewikkeld Indië

 1. Boeroeng zegt:

  De meeste gebruikte schatting over het aantal Europese geinterneerde burgers is 100.000.
  Maar nooit is er een lijst van 100.000 namen gemaakt.
  Misschien toch 80.000 of 120.000 ??
  En is in die schatting het aantal niet-Europese burgers meegerekend ?
  Het getal van 70.000 burgers kan kloppen als bedoeld is totoks

  Wbt Raben die 142.000 noemt. Die 42.000 geinterneerde Europese knil-militairen is redelijk goed gedocumenteerd .
  Maar niet is hier inbegrepen de Molukse en Indonesische knilmilitairen.
  Ook niet andere Europese krijgsgevangenen, Amerikanen, Australiers etc, niet horend bij het knil.

  Nog vager zijn de inschattingen over Indonesische doden in de Japanse bezetting. Het meest gebruikt is enkele honderdduizenden romusha-doden naast een paar miljoen Indonesiers, vooral door hongersnoden.

  Overigens …. wat is de bron van Hoffman voor 70.000 Europese burgergeïnterneerden.
  Terwijl in de literatuur en op het internet de inschatting van 100.000 het meest genoemd wordt.
  Bijv NIOD: https://www.niod.nl/nl/vraag-en-antwoord/japanse-bezetting-pacific-oorlog-en-indonesische-onafhankelijkheidsstrijd

  • Jan A. Somers zegt:

   Elk mens is gewoon anders. Hanteert zijn eigen getalleninflatie. De een doet zieliger dan de ander. Ik beperk mij tot de oorlogsgraven, weliswaar een minimum, maar wel exact. Waar ik overigens niets mee doe, afgezien van hormat brengen bij bezoek.

  • Bung Tolol zegt:

   Ja die Thom Hoffman ,zeer aardige bescheiden persoonlijkheid ,hij kwam vroeger vaak bij Indisch eethuis Sedap bij het Leidseplein en de eigenaar Hamid ( Arabische Indonesier ) die dol op schaken was ( main catur mas ,main catur mas ?) nam hem dan mee naar schaakcafe Het Hok ,diverse keren tegen hem gespeeld ,ondanks dat hij altijd verloor ,bleef hij sportief en vriendelijk .Eens gevraagd wat Thom het meest deed ontspannen ,was zijn antwoord “” Het meest ontspannen is voor mij het schaken in een druk zeer rumoerig cafe ,waar iedereen door elkaar gilt en helemaal niemand op mij let !”” Ook niet echt verwonderlijk dat niemand op hem lette ,want het waren allemaal Armeniers ,Italianen ,Turken ,Surinamers en een lading oude overjarige Nederlandse hippies en een stel gestoorde Indonesiers en Indo,s ,en die kennen geen films van Thom Hoffman ,laat staan dat ze zijn boeken kennen ! 🤣🤣🤣

 2. Peter Petrone van den Broek zegt:

  Ik dacht dat aantallen Nederlandse, Indo-Europese gevangenen in de Japanse intreneringskampen met grote nauwkeurigheid geregistreerd werden, Werd het niet al door de Jappen gedaan, dan had de Europese dwz Nederlandse kampleiding wel registratie van de “ingezetenen” in handen, zie Van Velden voor wat betreft de burgergeintreneerden. Voor de krijgsgevangenen lag dat veel gemakkelijker. Ik heb dat steeksproef gewijs gecontroleerd en d eregistratie ziet er betrouwbaar uit.

  Het probleem ligt m.i. bij de behandeling van “niet-officiële interneringskampen” die door de Nederlandse instanties die zich met de uitvoering van de WUV/WUB bezighouden. . daarbij ging het om de kwalijke uitvoeringsinstanties en beroepscollegs tegen veelal individuele en weinig geschoolde burgers. Ik heb staaltjes van onbeschrijvelijk onbeschoftheid, gierigheid en horkerigheid gelezen waarbij de toeslagenaffaire kinderspel is.

  • Boeroeng zegt:

   Als de namen zo nauwkeurig genoteerd zijn in de burgerkampen dan was er een hele lange lijst met zegmaar 95% van de geïnterneerden .
   Die lijst is er niet. En die valt ook niet te maken. Misschien tot 80% …maar dat is nooit gedaan.

   • Boeroeng zegt:

    Er is een naamlijst van vrouwenkamp Tjideng per augustus 1945
    Dat zijn namen per gezinnen… 4916 .
    https://www.japanseburgerkampen.nl/Tjideng%20Register%20aug%201945%20alf.htm
    Dwz meerdere gezinsleden stonden onder 1 naam genoteerd.
    Geen exacte lijst dus, Ook geen exacte notities van transporten in en uit per naam.
    Mijn moeder, broer, neef, tante, en oma komen niet voor op deze lijst .
    Ze kwamen in Tjideng in mei 1945 en verlieten het kamp 1 september 1945 en vonden onderdak bij een oom en tante in Meester Cornelis.

    Er zijn naamlijsten van kamp Bangkinang in Sumatra . Ik mis ook een aantal familieleden op die lijsten

 3. Peter Petrone van den Broek zegt:

  Mijn moeder en haar familie (5 personen) waren ook geinterneerd in Bangikang. Ook ik heb haar naam en die van de anderen op de (in)-officiele lijsten gemist. Dat betekent natuurlijk niet dat ze niet geïnterneerd waren.

  Met enig rekenwerk zijn (volledige) lijsten te reconstueren (traceability). Mijn familie is uiteindelijk in Meester Cornelis terechtgekomen en van daaruit reken ik terug waar ze vandaan kwamen. Ik heb zo haar reis van een interneringskamp in Bangkinang via verschillende doorgangskampen gereconstrueerd. Ik heb haar daarover geinterviewd en open vragen gesteld bvb hoe een doorgangskamp eruit zag. aangezien er tekeningen in de atlas japanse burgerkampen staan, kon ik haar beschrijving volgen en detailvragen stellen. Opmerkelijk is dat haar lange-termijn geheugen uitzonderlijk functioneert, gegeven dat ze dit jaar 91 wordt. Mijn zusters zeggen weliswaar dat ze dementeert, maar dat doet ze alsof ze dingen vergeet, je moet de juiste dingen vergeten, het maakt haar leven wel gemakkelijker.

  Ik merk wel meer dat namen van mensen niet op die “officiele” lijst staan , veelal van “Indo-Europese” families. Het lijkt wel also etnisch geprofileerd en registraties “vergeten” werden. Europese dwz Nederlandse namen ontbreken nooit. Vaak zijn achter de namen de etniciteit aangeduid, Indo, Javaan, ambonees etc. Misschien weet de Heer Geenen daarover meer?
  Ik merk deze onnauwkeurigheden ook in Bersiaplijsten op. Ik vergelijk die met gegevens uit andere bronnen en corrigeert dat. Er valt veel te reconstrueren.

  De lijsten hebben een zgn “schijn”-nauwkeurigheid. Daar is niks mis mee.
  Het wordt pas juridisch gevaarlijk als deze lijsten door overheidsinstanties worden gebruikt om iemands officïele status aan te geven. Daaraan zijn financiele consequenties (WUV, WUB etc) verbonden. dat is geen onderwerp van mijn onderzoek, maar ik registreer het wel.

  Apropos wie waren die oom en tante in Meester Cornelis. misschien kent mijn moeder hun? Ook in Nederland onderhield mijn moeder kontakten met mensen uit Meester Cornelis, alhoewel ze niet bewust op zoek ging. Ik heb haar wel eens gevraagd naar Bangkinang-reunies te gaan. Dat vond ze niet zo’n bijster goed idee. Je weet wel, zulke herinneringen doet iemands geestelijke gezondheid niet goed. Ik kan dat alleen maar van mijn moeder respecteren.

  • Boeroeng zegt:

   Mijn oom en tante in Meester Cornelis waren Hendrik Evers en Marie Kuijer
   Zij werden niet geïnterneerd omdat oom treinmachinist was

   • Peter Petrone van den Broek zegt:

    @Boeroeng
    Is jouw oom niet toevallig H.J. Evers, die bij de Staatsspoorwegen op Sumatra werkte en na de oorlog zijn diensttijd bij het KNIL doorbracht?

    • Boeroeng zegt:

     Hij heet H.J. Evers en of hij voor de oorlog ook bij de spoorwegen te Sumatra werkte, weet ik niet. Vanaf 1941 was hij wel werkzaam bij de SS te Meester Cornelis.
     Zover ik weet was hij geen beroepsmilitair bij het KNIL en werd ook niet gemobiliseerd voor de oorlog of na de oorlog.
     Misschien militiedienst een korte tijd ca 1928
     Zijn vader was H.Evers die bij de spoorwegen werkte te west-sumatra… ik dacht tot ca 1933 vanaf ca 1904. Daarvoor was hij bij het Oost Indisch Leger

  • Jan A. Somers zegt:

   “als deze lijsten door overheidsinstanties worden gebruikt om iemands officïele status aan te geven.” Kan Bert van Buitenzorg hier niet iets over zeggen? Of valt dat (denk ik) onder beroepsvertrouwelijkheid?

 4. Peter Petrone van den Broek zegt:

  Op mijn beeldscherm verschijnt naast mijn reactie een foto met tekst “gerelateerd aan Gouijn”. De foto toont horlogekettingen van 2 mannen. Eén staande van Europese afkomst. De foto geeft de koloniale verhoudingen en dress-code aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.