Eerherstel voor Erberveld!

Op vrijdag 25 september 2020 hield prof. dr. Olf Praamstra de Vierde Indische Letteren-lezing onder de titel: ‘Een rusteloos leven na de dood. Pieter Erberveld in Indië. Japan, Indonesië en Zuid-Afrika’. Vanwege de bijzondere tijden die we thans beleven, kon slechts een kleine schare toehoorders van zijn tekst kennisnemen. Nu is deze in uitgebreide vorm gepubliceerd. Dit eerste nummer van onze jaargang 2021 is geheel aan zijn lezing gewijd. geert180.wixsite.com

Beluister de lezing van 25 september 2020,
duurt 45 minuten

Meer dan tweehonderd jaar stond er in Batavia een afschrikwekkend gedenkteken. Bovenop een witgekalkte muur stond een stenen doodskop die doorboord was met de punt van een lans. De kop was van de Indo-Europeaan Pieter Erberveld, een landverrader die in 1722 geprobeerd had het bewind van de VOC omver te werpen. MdNL 

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

6 reacties op Eerherstel voor Erberveld!

 1. waluparmo zegt:

  Er is reeds een boek hierover geschreven door de Amerikaanse Historicus Willian Bradley Horton en zijn vrouw Mayumi Yamamoto met de naam: “THE HERO OF BATAVIA”.En in het Indonesisch vertaald: “PAHLAWAN DARI BATAVIA”.Onder gouverneur Zwaardekroon en gebasseerd op Hollandse wetten en Christelijke wijze dood veroordeelt voor een NIET BEGONNEN/VOLTOOID MISDAAD en in tweein verrscheurt door 2 paarden.

 2. Noordin zegt:

  Een Indo-Europeaan die een moeder heeft uit Thailand en een Duitse vader…en een landverrader?
  Hoe kan dat nou? Is niet echt. Indo,s zijn ontstaan uit Javanen/idonesiers en Hollanders.De rest als ze bestaan zijn niet echt maar nep.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Noordin; ‘ zijn niet echt maar nep etc.’- Uit Thailand met Indische Hollanders; wel echt? Ik zag ze wel in het echt(!): in Amsterdam.

  • Mr.B zegt:

   Ik heb dat eens aan ‘zij die alles weet’ hier gevraagd en die stelt dat als er geen vreemde mogendheid bij betrokken is, het eigenlijk hoogverraad is en geen landverraad, maar de Belgische én Nederlandse wetgevingen maken dit onderscheid al lang niet meer. Ook is het blijkbaar zo, dat voor verraad je niet persé de nationaliteit moet hebben van het land maar er ook (langdurig) kan wonen, dan word je beschouwd als staatsburger.

   Door 2 paarden, Wal? Vierendelen?

 3. Mister Bule zegt:

  Dit was toch gewoon een geval van ‘barbertje moet hangen’? Ik kan me herinneren dat de stelling was dat het gewoon een zakelijke concurrent was die door de toenmalige gouverneur door financiële belangen uit de weg werd geruimd? Om zo iemand uit te roepen tot volksheld, gebaseerd op volksverhalen waar ze hier heel sterk in zijn, is natuurlijk wel weer naar de andere kant doorslaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.