Zo ziet het eerste internationale paviljoen op de Floriade eruit

indonesiafloridaIndonesië is het eerste land waarvan duidelijk is hoe het paviljoen eruit gaat zien op de Floriade in Almere.
Het thema van het paviljoen is ‘Wonderful Archipelago’, of in het Nederlands: Prachtige Archipel.
Volgens de organisatie van de Floriade is de gedachte achter het paviljoen de strijd tegen het water in Indonesië. “De inzending verwoordt de droom van de inwoners om het land te beschermen. Dreiging van de stijgende zeespiegel is voor Indonesië, inclusief de hoofdstad Jakarta, een urgent probleem.”  Omroep Flevoland 

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zo ziet het eerste internationale paviljoen op de Floriade eruit

 1. Rudy zegt:

  Batavia was gekozen als vestigingsplaats omdat het land sterk leek op de onze. Dit is de nevenschade die Soekarno, zelf bouwkunde gestudeerd, in Nederlands-Indië heeft aangericht. Zonder Nederland maken ze er een potje van. Dat was toen zo, dat is nu zo. Onze droom was dat wij in Batavia konden blijven. Waarom zouden we hun dwingelandij belonen? Zij wilde toch onafhankelijk zijn? Dan niet bij Papa bedelen.

  10 miljoen mensen op de vlucht, eigen schuld dikke bult. Wij, s’werelds beste waterwerkers, waren immers niet welkom. Het Indonesische devies was “niet uitpakken maar inpakken” tijdens Zwarte Sinterklaas 5 december 1959 toen de laatste 40.000 Indische Nederlanders persona non grata werden verklaard en 600 Nederlandse bedrijven militair werden geannexeerd. Eerst maar eens een land concessie voor 1) Indische Nederlanders, 2) Onafhankelijk West Papoea, 3) Onafhankelijke Molukken. Niet? Succes, er mee.

  Zoals wij in Nederland zeggen. Pompen of verzuipen.

 2. Anise zegt:

  Als Indonesische vind ik dat Nederlanders zich niet te bemoeien hebben met onze interne aangelegenheden; ik lobby er ook niet voor dat Vlaanderen zich moet afscheuren van België of dat Friesland onafhankelijk moet worden.

  Ik denk ook niet dat men een bevolking tijdens natuurrampen in de steek kan laten omdat men nu eenmaal conflicten heeft op politiek niveau. Gelukkig gebeurt dit ook niet. Zie bijvoorbeeld ook wat er bij de Tsunami gebeurde op Aceh. Toen werd er ook niet gesteld dat islam extremisten maar moesten ‘verzuipen’ zoals u het stelt.

  Het is trouwens zo, dat de Nederlandse ingenieurs en baggeraars wel degelijk betrokken waren bij de plannen voor de nieuwe eilanden onder de naam Great Garuda in de baai van Jakarta, uit de tijd dat Jokowi nog gouverneur van Jakarta was. Er was dus wel degelijk een internationale acte de présence met kennis uit de lage landen. Dit zou een project als de eilandengroep The Palm in Dubai worden. Maar nu zijn de plannen gedeeltelijk opgeborgen en de adviseurs afgedankt door onze nieuwe gouverneur Anies die denkt dat er betere oplossingen zijn.

  Wat wij trouwens in de geschiedenisles hebben geleerd, is dat Nederland de stad Batavia heeft verkozen als hoofdstad wat niet verstandig was omdat het één groot moeras is. Men zag dit ook in en zou ook van plan zijn deze naar Bandung te verplaatsen maar dat ging niet door door het uitbreken van de oorlog. Misschien maar beter ook, want dat gebied is veel te klein en zou nu uit zijn voegen barsten. Dus nu zitten wij met de Nederlandse erfenis (hoe zegt men dat; met de gebakken peren?) en moeten zwaar investeren om Jakarta te redden, zo zwaar dat de centrale regering de handdoek in de ring heeft gegooid en besloten heeft de hoofdstad naar Kalimantan te verplaatsen. U kunt het een beetje met Brazilië vergelijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.